GroenLinks voert actie tegen de plastic soep

Door Redactie

Zwolle – GroenLinks wil dat winkels stoppen met het gratis weggeven van plastic tassen. Plastic tassen belanden in de oceaan en vormen een ‘plastic soep’. Dit leidt tot plastic in dieren en gif in de voedselketen. Om te laten zien hoe we een einde kunnen maken aan de plastic soep ruilt GroenLinks op vrijdag 11 april 2014 plastic tasjes om voor herbruikbare boodschappentassen. Dit gebeurt op de biologische markt in Zwolle.
Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic tasjes per jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Veel van deze wegwerptasjes eindigen snel in de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Plastic tasjes die in het water belanden worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag.

Bas Eickhout, Europees lijsttrekker van GroenLinks: “Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Dat kunnen we nu stoppen.” 
GroenLinks voert actie tegen de plastic soep.
Wie:  Nieuwe fractie GroenLinks Zwolle.
Wat:  omruilen van plastic tassen tegen duurzame shoppers.
Datum en tijd: Vrijdag 11 april van 9.00 uur tot 11.30 uur.
Waar:  Biologische Markt te Zwolle.
Komende week stemt het Europees Parlement over de voorstellen van de Deense Groene Europarlementariër Margrete Auken om het gebruik van plastic tassen de komende jaren met tachtig procent laten dalen.
Om extra aandacht te generen en om van gedachten te wisselen, is er een „Linke Soep” op woensdag 23 april 2014. Samen een soepje eten, kijken naar korte You Tube filmpjes over de plastic soep en is er een interactie. Locatie is Café de Hete Brij (bovenzaaltje) aan de Nieuwe Markt te Zwolle. Vanaf 18.00 uur staat de soep klaar en zijn belangstellende welkom. Wel graag even doorgeven als je soep komt eten door een mail te sturen naar m.renes@groenlinkszwolle.nl De toegang en soep is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “GroenLinks voert actie tegen de plastic soep”

  1. Ik herbruik de plastic tasjes altijd voor in de pedaalemmer,
    anders zou ik die moeten kopen,dus moesten die ook weer extra geproduceerd worden!

  2. ik herbruik ook de tasjes en als ze kapot zijn gaan ze in de grijze container (plastic verzamel kliko) ik denk niet dat alleen de plastic zakjes de boosdoeners zijn vooral de plastic frisdrank flesjes die je veel als zwerfvuil ziet liggen zijn een veel grotere bron van plastic afval, loop op een warme dag een bij zee of meer daar is het één en al plastic flesjes

  3. Goed idee groenlinks. Meer papieren tassen of een eigen tas meenemen. Winkels vragen te stoppen met plastic zakken waar troep in kan, dan kom je vanzelf bij papier of de eigen tas uit. Hergebruik is waanzin het is en blijft plastic.
    Ans en Dineke jullie excuses zijn zwak.

  4. @ Suze; Wat is zwak aan het argument van Dineke? Wat gebruik jij als pedaalemmerzak dan?

    Overigens vind ik het jammer dat Groenlinks actie voert voor eigen publiek. Ik vermoed dat er op de biologische markt al weinig tasjes worden uitgedeeld. Kan er niet beter bij een winkel die wel plastic uitdeelt, worden geprotesteerd?
    Ennn nog een ding: dat 90% van de vissen en vogels plastic in zich heeft zegt mij nul. Zoals bekend bevat ook 90% van de bankbiljetten cocaïne, maar daar wordt je echt niet high van; het gaat om de hoeveelheid.

  5. ans en dineke – prima hoor

    zolang je als consument producten hergebruikt is het altijd goed voor het milieu

    fabrikant en producent aanpakken – minder dubbele verpakkingen en de berg wordt kleiner

    terug naar de oude kruidenier – statiegeld en hergebruik – eigen tas

  6. Ik denk ook dat het plastic in de oceanen vooral komt van plastic wat de mensen van zich afgooien. Ik kan me geen route voorstellen hoe plastic dat in de kliko gegooid wordt nog verkeerd terecht kan komen. Verder gebruik ik plastic tassen zo’n 10x. Daarna zitten er zoveel gaten en scheuren in dat ze niet meer bruikbaar zijn en verdwijnen ze in de kliko.
    Op de vraag bij de Blokker etc. “Wilt u er een tasje bij?” Is mijn antwoord meestal: Nee hoor, ik doe het zo in de fietstas.

  7. Het plastic ook hergebruik komt altijd weer op de afvalberg terecht.
    Daar gaat het om en wat ik in de pedaalemmer doe? Ik heb geen pedaal emmer. Maar een krant helpt ook.

  8. Wel gaat de Hema een dubbeltje rekenen, maar ik ben bang dat dat geen zoden aan de dijk zet. Hema had vroeger papierzakken maar die zijn afgeschaft, moet maar weer terug komen. Als er geen tasjes meer verkrijgbaar zijn gaat het roer bij de kopers vanzelf wel om.
    Bij de supermarkten hebben mensen wel tassen bij zich en ook voor hergebruik. De rest gaat funshoppen. Die nemen geen tas mee. Doen impuls aankomen en die gaan in palstic tasjes. De tuinen heeft wel papierentasjes. Je betaalt ervoor en dat gaat naar een goed doel.

  9. Zie meerdere kanten aan dit verhaal.
    Het gaat niet alleen om het gebruik van plastic door de consument maar vooral ook door de fabrikant. Kijk maar eens naar hoeveel dingen niet dubbel verpakt zitten. Voor mij al een reden om dat niet te kopen. Meestal heb ik zelf wel een boodschappen of linnen tasje bij mij. Heel soms toch een plastic tasje aangenomen, deze gaat dan wel voor hergebruik / aparte plastic inzameling.
    Ik wordt er meer doodziek van hoe makkelijk mensen, en vooral onze jongeren, de troep van zich afgooien i.p.v. het in een prullenbak te gooien. Kijk alleen maar eens elke zaterdag- en zondagochtend in het Schellerpark. Jongeren kunnen niet meer bij iemand thuis gaan zitten maar moeten tot ’s nachts laat rondhangen in het park. En i.p.v. hun afval in de prullenbak, die nog geen meter verder staat, te gooien knikkeren ze het liever naast of achter de bank waar ze met hun kont opzitten. Wat voor opvoeding krijgen deze gasten thuis nog? Of is het stoer om het van je af te kwakken, knikker je het bij je ouders thuis ook zo in de woonkamer? Mensen moeten in de 1e plaats heropgevoed worden dat je je afval niet overal maar neergooit. Van mij mogen se daar boetes voor gaan uitdelen!

  10. Ik ben erg voor het tegengaan van zwerfvuil. Dat begint denk ik bij bewustwording, daarom is het goed dat GroenLinks er aandacht voor vraagt. Ik kan echter de link tussen het plastic tasje dat ik in Zwolle krijg en de “plasticsoep” in de oceaan niet zo leggen.

    Ik deel de analyse van over de (plastic) frisdrankflesjes die je veel als zwerfvuil ziet liggen. Dat is veel een probleem dat veel zichtbaarder is en ook dichtbij bij huis op te lossen.

    Als we nu eens allemaal die plastic tas gebruiken om het zwerfvuil in onze eigen (woon)omgeving ligt op te pakken en in te doen, maken we volgens grotere stappen en ervaren te gelijk ook gelijk het effect. Die extra stap zal ik in ieder geval (blijven) zetten. Kom ik later nog wel eens …soep eten -:)

  11. Edwin dat plastic is licht en waait alle kanten op. dat wij hier niet zo dicht bij zee wonen geeft het idee dat het wel mee zal vallen.

Reacties zijn gesloten.