Zwolle – De afgelopen twee weken hebben 15 studenten van de opleiding Sociaal Cultureel Werk (SCW) aan meer dan 100 MBO studenten van verschillende opleidingen van Landstede Doksterspad seksuele voorlichting gegeven. Deze seksuele voorlichting hebben de studenten, na een training van GGD IJsselland, zelf ontwikkeld.
Om een training te kunnen ontwikkelen en te geven zijn 15 2e jaars SCW-studenten 8 weken lang, wekelijks getraind door medewerkers van GGD IJsselland. Naast seksuele onderwerpen was er tijdens de training ook aandacht voor presentatietechnieken en didactiek. Na de training ontwikkelden de studenten zelf een kwalitatief goede seksuele voorlichting voor mede studenten.
Peereducatie
“Je moet nooit iets tegen je zin in doen. En als je er wel klaar voor bent, doe het dan veilig” zegt een 18 jarige MBO voorlichter tegen een klas studenten. Jongeren vertellen hun eigen leeftijdsgenoten over wat niet te doen, wat wel te doen en waar je naar toe kunt met vragen. De studenten informeerden andere studenten over anticonceptie, veilig vrijen en weerbaarheid. Deze zogenaamde ‘peereducation’ sloeg duidelijk aan.
“Ons doel is bereikt” zegt Carla van der Avoird, preventiemedewerker bij GGD IJsselland. “De intensieve samenwerking met Landstede zorgt ervoor dat we bepaalde doelgroepen bereiken die wij zelf niet snel treffen. Een seksuele voorlichting is binnen sociale opleidingen vaak goed weg te zetten, maar met dit project zijn ook jongeren van een musical-, evenementen- en beveiligingsopleiding bereikt. Met jongeren in gesprek gaan over seksualiteit is belangrijk, het maakt hen weerbaarder. Laat jongeren zelf eens nadenken over wat normaal is, wat goed en wat fout. Waar ligt de grens? Door ze handreikingen te bieden weten jongeren beter waar ze (anoniem) naar toe kunnen met vragen. Een gezonde seksuele ontwikkeling draagt bij aan goede leerprestaties.”
Kunnen deze jongeren niet naar alle middelbare scholen in Zwolle.
Lijkt mij een goed initiatief. Ze horen het liever van leeftijdsgenoten dan van ouderen, denk ik.