GGD: ‘Hygiëne op basisscholen kan beter’

Zwolle – Goede handhygiëne kan infectieziekten voorkomen. Maar uit onderzoek van GGD IJsselland blijkt dat kinderen op de basisschool hun handen te vaak niet goed (kunnen) wassen. Dit komt dan vaak door het gebrek aan goede voorzieningen.

Goede handhygiëne kan ziektes voorkomen. Zo kan besmetting met het griepvirus voorkomen worden en neemt het risico op andere luchtweginfecties af. Daarnaast kan door goed handenwassen de verspreiding van eventuele uitbraken van darminfecties verminderd of zelfs gestopt worden. GGD IJsselland screent iedere basisschool in IJsselland één keer per vier jaar. Dit doet de GGD volgens de methode ‘Gezond en Fris’. Leerkrachten en directeur krijgen dan voorlichting over (hand)hygiëne, infectieziektepreventie en het binnenklimaat van de school. In de afgelopen jaren hebben medewerkers van GGD IJsselland 160 scholen bezocht in regio IJsselland. Uit gesprekken met leerkrachten blijkt dat scholen vooral in de kleutergroepen aandacht besteden aan handhygiëne. Ook ouders hebben hier een belangrijk rol in. Naast het gedrag bepaalt de aanwezigheid van voorzieningen of de kinderen hun handen wassen.

Tijdens het onderzoek van de GGD wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheden om handen te wassen na een toiletbezoek. In het geval van een (kleine) uitbraak van een infectieziekte op een basisschool, waarbij sprake is van een ongewoon aantal zieke kinderen, is de school verplicht dit te melden aan de GGD. In dat geval kan de GGD voorlichting geven en zo nodig bron- en contactonderzoek uitvoeren.

Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat op bijna een vijfde van de bezochte scholen een textiele handdoek in de toiletruimten hangt om de handen aan af te drogen. Dit is onhygiënisch, want een handdoek is vaak een bron van (ziekmakende) bacteriën en/of virussen. Verder zijn er scholen die gebruik maken van een rol textiel of papier (8%) en hete lucht (1%). De meest hygiënische manier om je handen te drogen, zijn papieren doekjes voor eenmalig gebruik.

Ongeveer twee derde van de scholen maakt hier gebruik van. Op de meeste scholen (92%) zijn dispensers met vloeibare zeep aanwezig. Op 3% van de scholen wordt gebruik gemaakt van een blok zeep en op 6% van de scholen is helemaal geen zeep aanwezig. Dit laatste is niet afdoende want van handen wassen zonder zeep worden je handen niet goed schoon; de meeste ziektekiemen gaan op die manier niet dood. De hygiënemaatregelen voor scholen staan in het zogenaamde ‘Handboek gezondheidsrisico’s’ van GGD IJsselland.

Uit de schoolbezoeken blijkt dat slechts 10% van de scholen bekend is met dit handboek. Voor meer informatie over infectieziekten en hygiëne op school kunt u kijken op de website van GGD IJsselland, www.ggdijsselland.nl bij ‘Extra informatie voor scholen en kindercentra’ en ‘Gezond en fris’. Hier kunt u ook het handboek gezondheidsrisico’s downloaden. Ook kunt u contact opnemen met team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland via telefoonnummer: 038 – 428 16 56 of mail: infectieziekten@ggdijsselland.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)