ChristenUnie stelt (bas)geluiden ter discussie

Zwolle – Op de gemeentelijke website en in de lokale media heeft het college van Zwolle onlangs aangegeven het evenementenbeleid te willen evalueren. De ChristenUnie (CU) is blij dat het college de signalen van geluidsoverlast serieus onderzoekt en in samenspraak met organisatoren naar een balans zoekt tussen de wensen van feestvierders en rust voor omwonenden.

 

 hardshock-8.jpg

 

De ChristenUnie leest in de media zeer uiteenlopende reacties op het geluid bij muziekevenementen. Een rode draad is wat de CU betreft de overlast van zware, repeterende basgeluiden. Raadslid Michiel van Willigen: "Door anderen worden grote evenementen gezien als een voorwaarde voor een trotse grote stad. Door de scherpe bewoordingen over en weer wordt begrip niet gestimuleerd. Dit evenementenbeleid is door de vorige raad opgesteld waarbij een juist verwachtingsmanagement werd benoemd als een belangrijke voorwaarde voor begrip. Goede voorbeelden zijn daarbij benoemd." Tijdens de gemeenteraadsvergadering maandagavond zal de CU mondelinge vragen stellen.

De fractie van de ChristenUnie stelt de wethouder daarom de volgende vragen:

1. Betrekt u in het onderzoek ook de enquête van de Stentor en/of gesprekken met inwoners en organisatoren?

2. Wilt u in uw aanbevelingen buiten de normatieve kaders zoals geluidsnormen en eindtijden, ook aandacht besteden aan type festivals, doelgroepen en de communicatie?

3. Wanneer verwacht u het onderzoek aan de raad te kunnen presenteren?

4. Veel inwoners ervaren de (bas)geluiden als -te- hard, terwijl de gemeente aangeeft dat er niet meer geluid wordt geproduceerd dan toegestaan in de normen. Hoe wilt u omgaan met dit verschil tussen de ervaren en gemeten werkelijkheid?

Michiel van Willigen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

103 gedachten over “ChristenUnie stelt (bas)geluiden ter discussie”

  1. De CU laat zich nu al gelden!!! Dat is het begin van een christelijk beleid.
    PEC Zwolle mag voortaan niet meer op Zondag voetballen vinden ze bij de CU en gaan dit ook aan de kaak stellen.

  2. Eindelijk een partij die hier aandacht aan gaat geven. Ik gun iedereen een feestje maar waarom burgers die daar niet bij zijn of niets aan vinden de geluiden wel tot in de huiskamer moeten aanhoren is een punt dat opgelost moet worden. Hoe lastig dat ook is.

    Grenzen aan het aantal decibels is onvoldoende om de hinder weg te halen. De voortdurende bas is wel leuk als je bij het feestje bent maar voor (veel) anderen net een geluidsbarri?re te ver…

  3. Het gaat niet lukken het aantal decibellen naar beneden te brengen:

    Het is via de wet geregeld wanneer het geluidsoverlast is.
    De organisatoren houden zich meer dan netjes aan de geluidsgrenzen die door / met de gemeente gesteld zijn.
    De organisatoren hebben de laatste 5 jaar moeten investeren in de juiste apparatuur, kennis en toepassingen.
    De gemeente kan vanwege bestuurlijke betrouwbaarheid niet steeds maar gaan switchen.
    Minder decibellen zal de pret bij het festivalpubliek doen laten afnemen. De festival kunnen dan wel ophouden.

    De CU onthoudt alleen de negatieve reacties, omdat ze dat goed uitkomt.

    Er kan wel worden gekeken naar de spreiding van de diverse festivals. Nu was het elke week ‘raak’.

  4. Als bij ons in het appartement het glaswerk rinkelt in de kast a.g.v. de constante bas dreun vanaf Park de Wezenlanden, dan is er iets mis met de ⤸norm⤝. Het probleem met die bas is dat je het misschien minder hard hoort, maar wel de luchtdruk ervan voelt en ervaart, terwijl er geen melodie of wat dan ook te horen is. Als dit bij dat muziek genre hoort, dan moet dat gewoon verderop georganiseert worden, ver van de bebouwing o.i.d.

  5. Dat gerinkel in de kast moet u eens op video opnemen, dan hebt u een tastbaar bewijs. En dan niet stiekum iemand anders aan de kast laten rammelen hé 😛

    Wat meer begrip voor mekaar mensen!!

  6. Om gek van te worden zoveel lawaai. Ongezond! Er zullen wel leukere evenementen te bedenken zijn, waar ook een grotere groep mensen van kunnen genieten.

  7. Wat een onzin weer om de CU weer te beschuldigen. Zijn alle klagers van de CU? Dacht het niet. Kwestie van beschaving.

  8. Voorop gesteld, een aantal keren per jaar een festival heb ik geen problemen mee.
    Wat mij wel irriteert is dat ik in Berkum, in een goed geïsoleerd huis, tot twaalf uur heb mogen genieten van het gedreun van de bas. blijkbaar raakt die bas verder dan de rest van de muziek. De wind stond blijkbaar richting ons deze keer.
    Feit is dat die bas dus aanzienlijk overlast kan geven, anders dan bij een bevrijdingsfestival of RTL viert de zomer bijvoorbeeld.

    Als het maar één keer in de zoveel weken voorkomt, heb ik er ook geen problemen mee, had ik maar niet in een stad moeten gaan wonen. Ik heb dan ook nog het geluk dat ik op basis van de windrichting minder vaak last heb natuurlijk. Als je er naast woont, kan ik me voorstellen dat je er af en toe gek van wordt.

    Tenslotte verbaasd het mij dat men er van alles bijhaalt ivm geloof omdat de CU de grootste partij van Zwolle is geworden. Gezien de opkomst is de kans groot dat degene die daarover klagen waarschijnlijk niet eens gestemd hebben onder het mom van “Het heeft toch geen zin”.
    En nee, ik heb niet op de CU gestemd.

  9. Makkelijk scoren voor de CU die hiermee inspringen op het meest recente nieuws. Wel wat hypocriet aangezien je de kerkklokken op zondag ook door de hele stad hoort.

  10. Het lijkt me niet handig om festivals zoals megabase in het wezenlanderpark te houden. Maar verder zijn die paar keer per jaar geluid in de stad niet erg. Zou het wel vinden dat mensen in de directe omgeving van festivals gecompenseers moeten worden voor de overlast, bijv dmv gratis toegangskaartjes

  11. Een (simpele) enquete van de stentor mag geen argument zijn. Een groep vrienden, of zo u wilt kerkgangers, kunnen massaal gaan stemmen om de uitslag te beïnvloeden. Dus please, doe daar niets mee!!

  12. De ChristenUnie heeft in het verleden ook de de uitslag van het referendum over de gokkasten in het PEC stadion kunnen beïnvloeden. Vanaf de kansel de kerkgangers oproepen tegen te stemmen!

  13. Ik stel het geluid van kerkklokken IEDERE zondagmorgen ter discussie.
    En kindermisbruik binnen de diverse kerkgenootschappen.
    Lekker makkelijk scoren.

    CU = Terug in de tijd.

  14. @Aukje Mariane is niet aan het haat zaaien ze verteld de realiteit, van het referendum heeft ze helemaal gelijk!
    Desondanks blijft Arie Slob als trouwe supporter van Pec van harte welkom ook op de zondag.

    Als je de waarheid vertel ( dit in vergelijking met alle andere partijen) zou je inderdaad bij de PVV kunnen behoren.

  15. Zwolleeder, het maakt me niets uit wie er een liedje komt spelen. Na 0.00 is het toch weer stil en ook motorhead zal zich aan de geluidsnorm moeten houden. Laat ze maar komen, ik gun motorhead fans hun feestje ook.

    Ik kan me in elk geval niet druk maken om 5 feestjes in een jaar, waar zijn we mee bezig met z’n allen. Ik kan me niet voorstellen dat er geen belangrijkere dingen zijn om je druk om te maken. Ik heb ze in elk geval wel.

  16. Het was een enorme klere herrie!! Zo erg als dit was hebben wij niet eerder meegemaakt. Wij wonen hemels breed op ongeveer 1km afstand precies in de wind richting dit keer. 2 km verder op in Berkum in dezelfde lijn ondervond men ook grote geluidhinder. Over water zoals wij wonen zodanig dat de kopjes op het balkon stonden te trillen en je voelde de luchtdruk tegen je lichaam. Ik dacht vol houden hier ik laat mij niet wegjagen, maar het was niet vol te houden. Als dat nog normaal is dat snap ik niets van de geluidswaarden die men hanteert. In mijn ogen deugen die niet. Maar goed wij krijgen hulp van de politiek.

  17. Grinnik, ’t bericht van Marianne
    “En dan niet stiekum iemand anders aan de kast laten rammelen hé”,
    Maakt mijn dag goed 🙂
    Zouden ze de overlast durven te vervalsen denk je? 🙂
    Ik vind het toch wel een goed punt en een goede actie van de CU,
    om de hoeveelheid ‘BAS’ eens onder de loep te nemen.
    Dat is de mega lawaaimaker, kan best minder, lijkt mij ook.

  18. Marianne wat een domme reacties!!
    Vragen stellen in de raad ,hoort gelukkig bij onze democratie. En NEE,ik heb geen last van die muziekevenementen gehad.Ik ook heb niks met de CU,heb er nooit opgestemd en zal er nooit op stemmen.

  19. Als organisatie, Jemoet maar eens daarmee uitkijken want er kan pvdd ook binnnekrot komen klachen dat de katen,honden, hamsters en noem het maar op last van hebben. ….

  20. Evenementenbeleid 2 jaar geleden hier op Weblog Zwolle gevonden:

    Zwolle – Zwolle heeft een nieuw evenementenbeleid, dat aansluit bij het groeiende aanbod van publieksfeesten en -manifestaties in de Overijsselse hoofdstad. In samenspraak met bewoners en organisatoren zet de gemeente de komende jaren in op een bruisende evenementenkalender die past bij een van de meest gastvrije steden van Nederland.

    Het nieuwe evenementenbeleid geeft aan hoe in Zwolle het groeiende aantal evenementen zo goed mogelijk een plek kunnen krijgen in de stad, zowel wat betreft locatie als tijdstip. Uitgangspunt daarbij is dat de bestaande, gewaardeerde publieksevenementen en nieuwe ontwikkelingen succesvol verlopen, met zo min mogelijk overlast. Het komende jaar wordt bekeken of het beleid voor de grote evenementen succesvol is. Belanghebbenden die bij het opstellen van het evenementenbeleid zijn betrokken – met name de bewonersvereniging van de binnenstad, omwonenden van de Wijthmenerplas en Park de Wezenlanden, organisatoren, de horeca en winkeliers – worden daarbij ook geconsulteerd.

    De gemeente rekent op de professionaliteit van de organisatoren: wanneer die kwaliteit niet lijkt rondom en tijdens een evenement komt de vergunningverlening en ondersteuning door de gemeente in het geding. Dienstverlening
    De gemeente zelf maakt ook een slag in de dienstverlening aan organisatoren en andere belanghebbenden. Zo heeft het nieuwe beleid eenduidige regels. Daarnaast zijn praktische verbeteringen doorgevoerd, zoals transparantie (met onder meer een evenementenkalender, gestroomlijnde vergunningverlening en duidelijke communicatie) en heldere handhavingcriteria.

    Grote evenementen
    De belangrijkste veranderingen in het nieuwe evenementenbeleid zijn:

    – Het aantal grote evenementen (meer dan 5000 bezoekers, of een geluidsbelasting van maximaal 85/95 decibel) in de binnenstad neemt toe van 20 tot maximaal 32. De zomerkermis, de Blauwvingerdagen en het IJsbeeldenfestival tellen niet mee bij het maximumaantal van 32.

    – Elke evenementendag telt als één evenement.

    – Eindtijden (voor evenementen met muziek) zijn teruggebracht tot 24.00 uur op vrijdag en zaterdag en 23.00 uur op de andere dagen van de week.

    – De gemeente denkt in voorkomende gevallen mee over de situering van podia, geluidsinstallaties en de inrichting van het evenemententerrein om te komen tot een optimaal geluidsplan.

    Genieten
    Wethouder René de Heer, verantwoordelijk voor het nieuwe evenementenbeleid, verwacht dat de nieuwe afspraken voor alle betrokkenen een verbetering zijn. ⤽Onze binnenstad is een parel, waar we zoveel mogelijk mensen van willen laten genieten. Dat vraagt om een balans tussen wonen, werken en publieksevenementen. De afgelopen periode hebben we gezamenlijk de wensen en verwachtingen geïnventariseerd en besproken. In deze nieuwe afspraken hebben we, vind ik, aan al die belangen recht gedaan.⤝

    Gastvrij
    De wethouder legt de titel van het nieuwe evenementenbeleid – Zwolle Heeft Het Allemaal – uit: ⤽Voor jong en oud, groot en klein, Zwollenaren en mensen van buiten de stad is er in Zwolle nu al ontzettend veel te doen. Ons streven naar de top van gastvrije steden van Nederland vraagt om een evenementenbeleid dat publiekstrekkers mogelijk maakt, zonder dat bijvoorbeeld het algemene woongenot van omwonenden in het gedrang komen. Dit nieuwe beleid maakt dat mogelijk, verwachten wij⤝.

    Bloei

    De Heer: ⤽Ik reken erop dat ons evenementenaanbod de komende jaren, net als de stad zelf, verder tot bloei komt. Met nieuwe evenementen, maar vooral ook met het uitbouwen van de evenementen die Zwolle nu al op de kaart zetten. Ik denk dan aan het Bevrijdingsfestival, de Halve Marathon van Zwolle, het Straattheaterfestival, het Vertelfestival, de Boekenmarkt, het Thorbeckegrachtfestival, de Ster van Zwolle en de Grasweek. Die evenementen kunnen de komende jaren nog beter worden dan ze al zijn. En daar werken we als gemeente graag aan mee.⤝

  21. Sommigen vinden de vooroordelen over muziek en overlast vervelend, maar het lijkt erop dat juist die mensen overlopen van de vooroordelen van de Christenunie. Volgens mij staat hierboven dat de CU vragen stelt en daar graag antwoorden op krijgt. Er staat volgens mij geen waarde-oordeel in over de evenementen, maar alleen een zorg dat deze niet voor teveel overlast moeten gaan zorgen. Er is toch niks beter dan wanneer dit soort evenementen door kunnen gaan, maar dat niet-geinteresseerden er toch zo min mogelijk overlast van hebben? Volgens mij is dat win-win.

  22. Wat een kul-discussie dit zeg, over hoeveel evenementen hebben we het nu helemaal? En ze zijn ook nog eens om 00.00 uur afgelopen, dus wat is in hemelsnaam het probleem? En ook ik hoor de bassen, so what?

  23. @horsepower Welke wijk of straat woon je dan? Het is makkelijke om iets te roepen maar als je naast het spoor woont willen de kopjes in de kast nog wel eens rinkelen ja… Pure stemmingsmakerij is dit denk ik.

    En luchtdruk van de bass voelen op 1 km afstand? Ook een beetje ongeloofwaardig aangezien er een gigantisch provinciehuis voor stond.

  24. Uit de krant van 22 mei 2017:

    Zwolle – De Zwolse binnenstad heeft gisteren 15 bezoekers getrokken.
    Dit is een record sinds de zomer van 2015. Na het invoeren van de hoge parkeertarieven, de strenge geluidsnorm voor de horeca en het verbieden van alle evenementen blijven de bezoekers massaal weg.
    De gemeente Zwolle snapt niet hoe het kan: “de totale rust moet toch een genot zijn voor elke bezoeker?”.

    Andere steden zoals Deventer, Enschede en Almelo hebben inmiddels de bekende evenementen overgenomen; Enschede de evenementenhoofdstad van Overijssel: “Dankzij de gemeente Zwolle hebben we veel meer bezoekers tijdens onze evenementen, simpelweg omdat er geen alternatief is”.

    De gemeente Almelo heeft gratis haar oude slogan aangeboden aan Zwolle:
    “Stoplicht op rood, stoplicht op groen, in Zwolle was altijd wat te doen”.

  25. Omdat er veelal alleen negatieve geluiden te horen zijn hier nogmaals mijn commentaar. Ik woon zeer dicht bij het park, ieder festival of evenement is luid en duidelijk te horen door ons. Smaken verschillen nu eenmaal, sommigen zijn ook zeer zeker niet mijn favoriet, maar om dan meteen te spreken over overlast? Je hoort het en ja, soms voel je het ook, maar als het wel mijn soort muziek is zet ik de deuren en ramen open om mee te genieten, is het niet mijn muziek heb ik een keertje pech…….Toen Pec won hadden we ook overlast, ik hou niet van voetbal maar om daar nou over te gaan mopperen……..toen was het qua commentaar toch beduidend stiller dan nu…..zullen we het maar gewoon houden op smaken verschillen?

  26. Ik denk dat de CU geschrokken is van het gangbare taalgebruik bij de DJ’s van de hardste. Goddamned dit, en fucking zus… Het ging de hele tijd door.

  27. @Zwolluh Als GroenLinks de vragen had gesteld had je vast een flauwe opmerking gemaakt over de madeliefjes in het gras. Weinig ter zake dus.

  28. Ik vind de vragen wel relevant en lees er ook nog geen oordeel in. Het gaat niet aan om de klachten te bagataliseren; anderzijds zal ook het belang van een bruisende stad waar voor elk wat wils wordt aangeboden, mee moeten tellen.
    Veel reageerders hier zijn alleen maar voor of tegen en roepen om het hardst dat de politiek hun kant moet kiezen. Ik hoop (nog steeds) op de gulden middenweg.

  29. @Dame Je probeert de kool en de geit te sparen, heel mooi. Ik vrees dat de de geit de kool opvreet en daarna van de honger dood gaat. 😛

  30. Duizenden mensen hebben hier plezier aan beleefd en dan zijn er een aantal mensen die lopen te zeuren.
    Ga dan niet in een stad wonen maar ga naar Genne of
    ‘s-Heerenbroek.
    Persoonlijk hou ik meer van klassiek, voor mij buiten dus niets te beleven jammer genoeg, zit dus morgen maar weer binnen in de Spiegel.

  31. Tja, wipstrik26, wanneer je geen water bij de wijn wilt doen en alleen maar je eigen zin wilt doordrijven, dan eindigt elk gesprek snel. Gunnen en gegund worden, is een mooi principe voor mensen die zo dicht op elkaar wonen als wij in Nederland.

  32. Volgens mij is het zeker 350 dagen per jaar heerlijk rustig in zwolle.
    Het is de rustminnenden gegund.

    Volgens mij is zwolle zeker 15 dagen per jaar een stad met bruisende feesten. Het is de feestgangers gegund.

  33. @Ralph Het concert op het stationsplein is helaas al jaren geleden. Tja dat geeft toch te denken over het cultureel leven in Zwolle.

  34. @Dame Juist door de grenzen anders en opnieuw te definiëren zorg je er voor dat er draagvlak blijft voor evenementen. Dat betekent dat je ook moet zeggen dat een aantal zaken niet (meer) kunnen.

  35. @ap

    Jij hebt het helemaal bij het juiste eind! Laten we eens wat slikken van elkaar!
    Ik oma vond de Doors de grootste ellende die er was, mijn pa en ma genieten van deze muziek (ik ook trouwens)

    Ik ga helemaal los op dance, mijn pa en ma vinden dit lawaai (maar gunnen anderen hun feestje)!

    Mijn dochter vind k3 wel heel leuk, ik gruwel dr van, maar gun haar haar feestje. ……

  36. Wipstrik26 Of er helemaal geen draagvlak is, weet ik niet, gezien het aantal positieve reacties (ook van niet-liefhebbers van het genre). Je kunt het dus ook omdraaien: wat doen om de ervaren overlast binnen de perken te houden (spreiding, duur festijn, bassen uitfilteren etc). En dan het feest zelf accepteren. Met respect voor elkaar belang proberen tot aanvaardbare afspraken te komen.

  37. @Dame Ik ga er van uit dat niet alles in Zwolle aangeboden moet worden. Een aantal evenementen zijn er ook niet enkel voor de Zwollenaren. Een evenement als Megabase trekt veel mensen uit het hele land, je kunt zoiets uitstekend in de Flevopolder doen. Dat wil dus niet zeggen dat ik tegen alle evenementen ben. Maar wat de Heer aan het doen is, is pappen en nat houden. Welke commerciële belangen spelen daarbij een rol? Weet jij dat?

  38. Onder andere het Zwolse commerciële belang, vermoed ik, wipstrik26. Zwolle is een stad. Dat betekent dat het een functie vervult die breder is dan alleen voor de Zwollenaren zelf. De Fundatie is ook niet alleen voor de Zwollenaren, maar bedoeld om landelijke aantrekkingskracht te hebben. Dit evenement kan natuurlijk ook elders worden gehouden, maar ook in Zwolle onder condities.

  39. Wat kunnen we als Nederlanders toch weer lekker zeiken over dit soort dingen (is overigens je goed recht hoor). Van zwarte piet tot vuurwerk verbod op oudjaar (of gekorte afsteektijd) en lokaal nu weer de enkele festivals die Zwolle rijk is. ’t Is weer een nieuwe hype lijkt het wel.

    Ik vond het overigens ook niets, dat megabass, niet mijn muziek. Woon er zo’n 100m vandaan en ik was gezegend met full-time thuiswerken die dag. Maar dat was prima te doen. Geen trillende kopjes of wat dan ook. Het is niet echt een bass dreun maar meer een houten plank die steeds tegen een muur geslagen wordt (enigszins afwisselend, maar dat is het genre blijkbaar).

    Ik kan mij voorstellen dat die vlammenwerper?! wel vervelend was voor mensen, bij mij trilden de ramen behoorlijk wanneer dit ontstoken werd.

    Het is geven en nemen mensen, niet meer, niet minder.
    Als je het niet trekt, ga eens een lekker dagje uit, genoeg te doen in Zwolle e.o. en de evenementen worden altijd ruim van tevoren aangekondigd.

    Sterker nog, als je alle uren en geld optelt wat dit geklaag kost, kun je iedere klagende betrokkene een leuk dagje uit aan bieden. Wordt je zelf een beter mens van en dan kan de politiek zich bezig houden met zaken die een stuk belangrijker zijn dan een paar keer per jaar geluidsoverlast. (voor de ogenschijnlijke doelgroep: ) Volgens mij heeft God altijd bedoelt om je naasten lief te nemen in wat voor situatie dan ook. Ik kan nergens in de bijbel vinden dat God je opdraagt om een mag-niet samenleving te creëren, door maar alles te verbieden wanneer het je even niet uitkomt. Gebruik a.u.b. je gezonde verstand en ga bijvoorbeeld eens langs in voorst/westenholte rondom Boels om te ervaren wat geluidsoverlast nu echt is, met de nadruk op dagelijkse overlast in de vroege ochtend, niet 5x in een jaar tussen 14 en 23 uur…

  40. Noem het zeiken, zeuren, azijnpissen of klagen. Je zal er maar wonen in Assendorp 100 meter er vanaf! Mijn ouders wonen daar al 30 jaar voordat die feesten begonnen. En het is niet 1 feestje maar het zijn er meerderen in de zomer. Iedereen mag z’n feestje hebben, maar dat het overlast geeft, kan niet onkend worden!

  41. Jammer te constateren dat CU geen dingen aan de kaak kan stellen zonder dat hun geloofsstandpunten erbij gehaald worden door jan en alleman.

    Als ik het goed lees vormen ze zich helemaal geen mening over alle feesten in de stad maar kaarten ze alleen maar aan dat er blijkbaar ook een grote groep mensen is die niet zo zit te wachten op die feesten.

    Geheel conform het stereotype “feestganger” die op zulke feest afkomt, gaan vervolgens allerlei mensen hier helemaal los over de geloofsovertuigingen van de mensen van de CU.

    Ik denk: als je een passende oplossing wilt, waarin zowel de “zeikende” burger, als de “feestganger” zn zin krijgt, dat je op zn minst mag beginnen met elkaar te respecteren in elkaars levensovertuiging en standpunten.

    Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je thuis ook op deze manier een discussie aangaat….

  42. Als mensen in Berkum de “luchtdruk” van de bassen voelen dan weet je dat de meeste klachten ongefundeerd zijn. Ik woon 100 meter bij het park vandaan en bij mij bleven de kopjes roerloos op de tuintafel staan.
    En in Assendorp werd het trendy kapsel van een hipster in de war geblazen door de lage tonen. Schande !

    Leven en laten leven.

  43. Ik heb persoonlijk niets tegen op deze festivals en vele andere evenementen die georganiseerd worden. Helemaal prima, en wat mij betrefd zonder geluidslimieten!

    Maar dan moeten we het over de locatie gaan hebben. Want is Park de Weezenlanden nou wel zo geschikt? Vooral op bevrijdingsdag wordt een belangrijke verkeersader (de Weth. Alferinkweg) dicht gezet. Ook de Hanekamp/Luttenbergstraat is onbruikbaar. Mijn ouders wonen tegenover het Provinciehuis. Gelukkig kunnen ze nog enigsinds van- en naar huis, dankzij de bewonerskaarten die ze krijgen. Het hek gaat open, het publiek word naar de kant gedirigeerd en ze kunnen erdoor met hun auto (nee, die auto buiten het terrein laten is ivm gezondheid geen optie. Buiten dat is er nog een gevaar voor vandalisme). Binnenkort is de halve marathon, maar dan slaat de gemeente Zwolle compleet door: Mijn ouders en hun buren worden voor een dag gegijzeld. Ze mogen het terrein niet af of op, omdat er een paar mensen gaan hardlopen.

    We hebben een aantal hele mooie bedrijfsterreinen, waarom maken we daar geen gebruik van? De bedoeling was om de Ijsselhallen te verhuizen naar de Hessenpoort. Kunnen we daar geen evenemententerrein inrichten? In mijn ogen kunnen de liefhebbers dan ongestoord feestvieren, en hebben inwoners in de stad zelf weinig tot geen overlast. Bij het laatste “feestje” (megabase?) trilde elk raam in de woning van mijn ouders, zonder overdrijven deinde het hele huis. En dan zit het Provincie huis ertussen.

    Nogmaals, ik vind al die evenementen (ik haat trance/dance etc. Vind het herrie) allemaal best, maar de locaties… Daar gaat het mis. Zoals ik eerder aanhaalde zadel je bewoners (vaak ouderen) met lawaai op en bovendien leg je een belangrijke verkeersader compleet lam. Nog meer overlast dus.

  44. Das nog niet eens zo’n gek idee…druk de feestende massa gewoon in een leegstaande loods (in deze tijd van crisis is die heus wel te vinden) ver weg van de bewoonde wereld.

    Zo hebben jullie je feestje, en de normale bewoner van de stad Zwolle, die iedereen zn feestje gunt, maar zelf daar geen overlast van wil hebben, kan gewoon lekker thuis blijven.

    Dat lijkt me een prima oplossing voor iedereen 🙂

  45. Kunnen we niet iets met die nieuwe IKEA doos? Of die van Wehkamp.nl? Dance erin en de hardlopers erom heen laten rennen. Vraagstuk opgelost 😉

  46. Ja lekker, eerst iedereen een eind laten fietsen, of erger met de auto of de bus. Ver buiten beeld, en TOTAAL sfeerloos op een industrieterrein. NIMBY ten top.

  47. @ Japser, zeg je nu dat de stad eigenlijk altijd ongezellig is, behalve de weekenden in het voorjaar en de zomer waarin er stampmuziek gedraaid wordt in het Wezenlandenpark, bij de IJsselhallen of bij de Wythmenerplas?

    Bovendien, dat sfeertje maken die lui zelf toch met hun pillen, drank en snoeiharde muziek?

    Ik blijf het wel een prima oplossing vinden.

  48. Alle evenementen in de blokkendoos van de Ikea gaat volgens mij tot andere problemen leiden…dat lijkt me geen oplossing.

    Laten we het houden bij de dance evenementen (en alles wat er op lijkt)

  49. Ik denk dat de overlast vooral komt omdat er niet steevast gecontroleerd wordt of de honden wel aangelijnd zijn in de parken.

  50. @Japser: Maar dan weet jij wel zeker dat jouw feestje kan bestaan zonder dat mensen er last van hebben.. Dat is jou dus geen stukje fietsen waard?

    Mijn ouders woonden net 2 jaar in hun flat, toen de gemeente besloot van Park de Weezenlanden een evenemententerrein te maken. De termijn voor een ander huurhuis hier in Zwolle is verschrikkelijk lang als je wat wensen hebt, en laten we dan de verhuis- en verbouwkosten niet vergeten. Ik denk dat mijn ouders (trouwens, de rest van de omwonenden ook) als de liefhebbers van al die festivals de verhuizingen vergoeden (het totaal pakket dus incl. evt. verbouwingen), dan zijn jullie ook van het geklaag af, terwijl de festivals gewoon op hun huidige plaats blijven..

    Ja elkaar wat gunnen, maar elkaar wat gunnen houdt ergens op, en het punt dat mensen hun huizen moeten ontvluchten is zo’n moment dat het gewoon op houdt met elkaar wat gunnen. Dan maakt het voor mij persoonlijk geen hol uit of daar nou DJ stampmuziek, Andre Rieu, Jan Smit of Metallica/Bon Jovi (wat meer mijn smaak is) er staat. Zodra het echt overlast geeft gaan we te ver, en daarom opper ik voor het opnieuw bekijken van de locaties waar we dat soort evenementen willen organiseren.

    Als ik naar de Hessenpoort moet fietsen/autorijden/bus pakken) om naar een optreden/festival van mijn eigen genre muziek te kunnen luisteren, heb ik het er graag voor over. Trouwens, park de Weezenlanden is vanaf Holtenbroek ook al een tering eind fietsen, dus daar zit voor mij (en anderen) totaal geen verschil in. Ik begrijp de kant van de feestgangers, maar ik zie ook de kant van o.a mijn ouders, die er enorm veel hinder van ondervinden (niet alleen Megabase, ook het bevrijdingsfestival en andere feesten), en ook die mensen moeten tevreden gesteld worden.

    Het is wel behoorlijk typerend voor de doelgroep van evenementen zoals Fusion of Dance of Megabase, om Zwolle neer te zetten als een 2e staphorst waar niets mag, puur omdat mensen er last van hebben. Jij bent tevreden als je naar feesten mag, een ander wil graag op zijn of haar vrije dag rustig in huis kunnen zitten. Mag die ander ook tevreden zijn? Over IK IK IK gesproken….

  51. Volgens mij is er niemand die beweert dat er geen sprake is van overlast. Die zal er, mede afhankelijk van wind en persoonlijke smaak, zeker in meer of mindere mate zijn.
    Ik vind wel dat een bepaalde mate van overlast in een stad er bij hoort.
    Dat betekend dat je de hinder van het feest van anderen gewoon neemt zoals het is. Net zoals je dat van je buren ook accepteert. En desnoods, als je er echt absoluut niet tegen kunt, ga je op visite bij iemand. Ook nog gezellig.
    De stad is niet alleen van mensen die menen recht te hebben op 365 dagen rust per jaar.

  52. Ik ben het wel met martin27 eens. Is het weezenlanden park wel zo geschikt voor festivals? Qua locatie is het heel mooi groot maar het ligt wel erg tussen de woonwijken in.

  53. Is Nederland wel zo geschikt voor onwelwillende Marokkanen? Qua locatie is het heel welvarend en gastvrij maar de meeste dingen liggen wel erg tussen de plaatsen waar veel van die kaaskoppen zijn in.

    Of:
    Is Nederland wel zo geschikt voor kaaskoppen? Qua locatie is het heel welvarend en gastvrij maar de meeste dingen liggen wel erg tussen de plaatsen waar veel onwelwillende Marokkanen zijn in.

    Andere bewoording, zelfde “last hebben van”.
    Andere problematiek, zelfde manier van aanpak: geen aanpak. 😉

  54. Ap, ik vind het raar dat je dan maar ergens anders naar toe moet gaan als je last hebt van zo’n feest. Dat is toch te gek voor woorden. Je moet toch normaal in je huis kunnen zijn zonder weggejaagd te worden.

  55. @Sem
    Je hoeft niet weg. Je kunt er voor kiezen naar een andere plek te gaan als je liever niet last wilt hebben van een feest van een ander. Ik probeer duidelijk te maken dat dat best een keuze kan zijn als je een ander ook een keer een feestje gunt.

  56. @Sem
    Ik ben het niet met je eens.
    Een feest kan gewoon overlast veroorzaken.
    Dat hoeft geen reden te zijn om nooit meer een feest te vieren.
    In het leven is overlast op zijn tijd onvermijdelijk.

  57. @Ap Het bevrijdingsfestival is een feest en zal daarom tot minder klachten leiden. Er zal een grote mate van acceptatie zijn . Megabase was geen feest er viel namelijk niets te vieren. Hoewel de mensen die er heen gingen er vast en zeker meer plezier aan hebben beleefd dan het bevrijdingsfeest. Megabase is dus gewoon een evenement. Verder is het ervaren van geluidsoverlast minder een persoonlijke zaak dan hier soms wordt gesuggereerd.

  58. Dat weet ik zo net nog niet, wipstrik26. Er schijnt met name voor de ervaren overlast van basdreunen nogal verschil te zijn tussen mensen. De een is nu eenmaal gevoeliger voor prikkels dan de ander. Dat doet toch niets af aan hun klacht?

  59. Als men echt een stad wil hebben waar 365 dagen in het jaar rust en kalmte heerst, dan snap ik de opmerking: zoek maar een hutje op de hei op, eigenlijk best wel. Er is in een grote stad als Zwolle altijd overlast qua geluid. Dat hoort erbij. Soms wat meer dan anders.

  60. Ik vraag me af of het daar om gaat, Japser. Mijn indruk is dat Megabase de druppel was: in korte tijd veel evenementen die doorklonken in de stad en Megabase is een muzieksoort waar niet iedereen tegen kan. Dit laatste zeg ik als ervaringsfeit: ikzelf wordt gek als ik langer dan 10 minuten naar house- of dancemuziek moet luisteren. Dan gaat het niet om het volume (heavy metal vind ik prima), maar om het ritme.

  61. @Dame ik hoorde ze hier anders ook al klagen na Wildness, na BFO en na Hardnogwattes. En vorig jaar ook na afloop klagen klagen klagen.

  62. Ze hebben zeker een punt, ze hebben er last van gehad. En dat is vervelend voor die mensen. Maar dat betekent nog niet dat we dan maar de festivals moeten afschaffen of verbannen naar een weiland buiten Zwolle.

  63. @dame

    ikzelf wordt gek als ik langer dan 10 minuten naar house- of dancemuziek moet luisteren. Dan gaat het niet om het volume (heavy metal vind ik prima), maar om het ritme.

    Zo ervaar ik het ook vaak, er is bijvoorbeeld een grote modezaak (Sting?) in de Diezerstraat waar ik echt niet lang binnen kan zijn.
    Men draait daar de hele dag achtergrondgeluid met een enorm zwaar en opdringerig drumritme wat me de hele winkel door achtervolgt.

  64. inderdaad heeft de lokatie er mee te maken dat er zoveel klachten binnenkomen

    laten we 1 lokatie aanwijzen voor dergelijke evenementen
    Het PEC stadion lijkt mij een mooie lokatie, dak erop net als bij de Arena en je hebt een multifunctionele accomodatie die dan naast het voetbal effectiever en effiecienter kan worden gebruikt in alle seizoenen
    goede infrastructuur, parkeergelegenheid en openbaar vervoer

    voor de mensen die denken dat ik hiermee een evenement uit mijn woonwijk wil drijven, ik woon op 100 mtr afstand van het pec-stadion

  65. @Observer ; laatst bij en tijdens het paasvuur in Vilsteren: goed hoorbare achtergrondmuziek. Komt er een generatie aan die bang is voor stilte?

  66. @locatie
    BFO 130.000 man, meerdere podia, past niet in het stadion.
    Wildness 6 podia, past niet in het stadion.
    Kingsdance/Dance4Liberty 2 podia, past niet in het stadion.

    Dat zijn al 5 feesten die daar niet kunnen.

  67. @Jasper

    er zijn buitenterreinen voor de kleine podia, waaraan je dan een geluidslimit kunt toekennen

    het grote zwaardere werk in het stadion

  68. Er is nog een andere reden waarom in het stadion nooit zal lukken: er zijn ook winkeliers in gevestigd. Een aantal winkeliers daar eisen absolute stilte en accepteren niet dat er overdag wanneer zij hun winkels open hebben, grote stellages worden opgebouwd of er wordt gesoundchecked. Dit geldt niet alleen voor het stadion zelf, maar is ook problematisch voor het Event Center (ook eigen ervaring). Elke keer als zij iets willen organiseren kan dat pas als de winkels dicht zijn omdat anders de ondernemer die eronder gevestigd is gaat klagen over drukte boven z’n hoofd.

  69. Kortom… Men gunt elkaar t licht in de ogen niet.. Dit zal met de jaren steeds erger worden… Waarom is t niet gewoon leven en laten leven?

  70. In het stadion kan het sowieso niet, want dat trekt Berkum niet. Daar trillen de kopjes en de schoteltjes al als er een event in het Weezenlanden park wordt gehouden.

  71. Een evenement in het stadion zou nooit kunnen omdat de parkeerplaatsen nodig zijn voor de winkels, voetbalvereniging, hotel en ziekenhuis. Infrastructuur is ook waardeloos omdat bij een thuiswedstrijd van PEC het al tot aan de A28 vol staat en stel dat er een evenement is waar moeten ze bezoekers parkeren als de parkeerplaatsen vol staan met podiums? Daar komt nog eens bij dat Berkum al zeurt als de lichtmasten 2 minuten te lang aan staat bij Be Quick. En dan heb ik het nog niet eens over het geluid gehad. Bij een doelpunt van PEC kan je het al horen tot in de AA Landen dus dan heb je zeker weten de hele stad op stelten als je daar housefeesten gaat geven.

    Dak op het stadion? Liever niet anders krijgen we zo’n graftombe als de Arena!

  72. Met zoveel reacties is het zonneklaar dat er genoeg voorstanders voor het basgeluid zijn.

    120.000 inwoners minus 14 positieve reacties = 119.986 tegenstanders? 😮

  73. >:( Mike 70, hoe kom je aan 14? Tot vandaag? Wil je mij niet in je sommetje betrekken. Heb hier, tot vanmiddag, niet gereageerd en ben een voorstander 😉

  74. Af en toe een feestje is prima, maar de afgelopen twee maanden is er bijna iedere week wel een evenement geweest. Ik kan me best voorstellen dat dit als veel overlast wordt ervaren door mensen die bv in de Pierik wonen.

    Hoe zit het eigenlijk met de geluidsnormen bij de huldiging van PEC? In Dieze-Oost kon ik vaak letterlijk verstaan wat er werd omgeroepen, terwijl van Megabase slechts af en toe op de achtergrond wat bass was te horen.

Reacties zijn gesloten.