Reddingsactie voor Canadese gans

Zwolle – Vrijdag vond rond middaguur bij de dierenweide de Aa-weide aan de Slingerbeek in Zwolle een reddingsactie plaats om een Canadese gans te pakken. De gans had een gebroken vleugel. Omdat het beest nog goed zwom en actief was werd besloten geen verdere actie te ondernemen.

gans-1.jpg

Door het personeel van de dierenweide in de wijk Aa-landen waren de Dierenambulance en even later ook de brandweer van Zwolle gealarmeerd. Er werd in het water achter de Aa-weide een Canadese gans gezien die een gebroken vleugel had. De gans hield zich de hele tijd op bij de dierenweide maar zwom verder als er mensen in de buurt kwamen. 

gans-4.jpg

gans-3.jpg

gans-5.jpg 

gans-2.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Reddingsactie voor Canadese gans”

  1. Misschien kan iedereen die zich druk maakt om deze gans zich ook inspannen om gedeputeerde H. Maij van de Provincie Overijssel over te halen het besluit over de ganzenjacht terug te draaien. Overijssel gaat in zomer- en winterperiode duizenden ganzen afslachten.

  2. Het afschieten van ganzen is een goed overwogen besluit. Boeren in de regio hebben (vele) duizenden euro?s schade doordat deze dieren alles kapot trappen. Daarnaast poepen ze alles onder waardoor het kuilvoer voor de boeren onbruikbaar wordt.

    Behoudt van dieren is prima, overlast moet worden bestreden. Het vinden van een goede balans is de uitdaging.

    Het “afslachten” waarover jij spreekt is stemmingmakerij en bij enige intelligentie zou zelfs een natuurgekkie als jou begrip hebben voor de onhoudbare situatie.

    Overigens, rij eens in de juiste periode langs Wijhe/Olst naar Deventer en probeer dan nog eens met droge ogen te beweren dat we te weinig ganzen hebben in de regio….

  3. Ik mis opeens alle vogels hier in het park, Schellerpark. Mensen zeggen dat ze geruimd zijn, ook de meerkoeten en eenden met al hun kuikens. En hier redden ze wat… TRiest als dit zo is.

  4. Daar dus ook al Jo? In het Ittersumerpark precies hetzelfde. Er was een groep van 28 Canadese ganzen en voor zover ik heb kunnen tellen 52 kleine gansjes bovendien. Vanmorgen werd ik in één keer wakker zonder hun geluid te horen, nog nooit meegemaakt. Ik zag vandaag ook geen eenden meer, alleen nog 4 witte ganzen. Het leek wel doodstil in het park. Ik vermoedde dat ze misschien allemaal ergens anders heen gevlogen zouden kunnen zijn (seizoen of zo), maar dat lijkt me erg sterk.. dan zou dat ieder jaar moeten gebeuren en dat is niet het geval geweest.
    Als het echt zo is dat ze geruimd zijn, vind ook ik dat diep en diep triest..

  5. Ik bedoel ook Ittursumpark, bij de Klokbeker en IJsselhof. Heb vanmiddag een man gesproken die het had gezien. Alles is weg. Ze waren ook met van die bootjes om de sloten schoon te maken vorige weken in het water. Ik snapte dit al niet i.v.m. al het jonge spul. De waterhoen met zijn zeven kleintjes nooit weer gezien. Alles schijnt dood te zijn. Ik ga maandag met de gemeente bellen hoe dit zit. Ik vind dit zo erg als dit zo is. Mijn kinderen snappen er niets van. Elke dag komen we op de fiets door het park en genoten van de kuikentjes. Nu is het stil.

  6. Wat vreselijk, wie geeft daar toestemming voor? Terwijl er teveel mensen zijn en daar ook weleens wat aan gedaan mag worden, afschieten bijvoorbeeld. Wat zijn wij meer dan die dieren?

  7. Vreselijk dit! Hoorde het vanmorgen……..echt niet normaal! Gelukkig heb ik een week of wat geleden nog mooie foto’s gemaakt van het kleine grut en ouders en diverse nesten. Had graag de rest ook nog willen vast leggen op foto! :'(

  8. En ik dacht vanochtend dat het aan de drank lag toen ik na een kroegbezoek een rondje park maakte om te kijken of de karpers activiteit vertoonden om 5 uur. Toen vroeg ik me ook al af waar die ganzen waren.

    Maar ik kan me niet voorstellen dat de ganzen geruimd zijn zonder dat iemand het heeft opgemerkt. Als Hans van Eijsden in de hockeystick flat woont zal hij ongetwijfeld wel eens gehoord hebben hoeveel lawaai die ganzen soms konden produceren als ze onderling mot hadden of het water in werden gejaagd door bijvoorbeeld een hond. Ik kan me echt niet voorstellen dat je ze dan in totale stilte kan ruimen.

    Zitten ze niet toevallig ergens in het weiland naast het park? De grote groep ganzen welke vorig jaar in het park zat vertoefde de meeste tijd in dat weiland.

    Wat betreft die meerkoeten, zitten die niet meer in het slootje achterin het park? Toen ik vrijdagavond nog even met de hengel langs de waterkant liep zaten de meerkoeten daar overal tussen het riet. Het nestje zit/zat bij die driespong tegenover het scoutinggebouw in het riet, dichtbij de houten brug.

  9. De ganzen kunnen inderdaad wel eens lawaai maken (net zoals andere dieren of wij mensen), tijdens broedseizoen. Ze zaten dan altijd op hun nestjes op het eilandje midden in het water. Dit lijkt nu ineens verlaten. Ook zijn de Canadese ganzen niet in het weiland naast het park: dat weiland is stil en verlaten. Net zoals het hele park trouwens, inclusief de oevers: een doodse stilte, bijna steriel. Alle levendigheid van de ganzen, eenden en meerkoeten is weg.
    Het nestje van de meerkoeten bij de driesprong en de houten brug lijkt ook weg.
    Jo, ik ben heel benieuwd wat je telefoontje voor duidelijkheid zal gaan brengen. Dank alvast voor het hier op de hoogte houden.

  10. Misschien toch maar eens tijd voor een afspraak bij een opticien?;)

    Net even rondje gemaakt door het park zonder de honden erbij. Eenden zat, al lagen die massaal te zonnen zowel voor de kinderboerderij als op dat ‘jeu de boules’ baantje naast de hockeystick flat. Twee eenden gezien waarvan een met een stuk of zeven jongen, de ander had er nog eentje. Een stuk of acht meerkoeten gezien waarvan twee met een enkel jong. Een stel canadeze ganzen met elf jongen en een stel met twee jongen. En nog een aantal volwassen canadeze ganzen in het weiland tegenover het hoekhuis aan de van Schaikstraat. Al zaten ze goed verstopt achter de hoge bosjes.

    Ik heb nogal het vermoeden dat het om een flauwe grap gaat. Al vind ik het niet erg, had ik weer een goed excuus om op m’n dooie gemakkie de (gras)karpers te observeren. 8)

  11. Meen je dat serieus bigge? In ieder geval geen grap van mijn kant.. 😮
    Ik ben nu niet in de buurt helaas, had het anders graag willen zien. Vind het zo raar! Wellicht zijn er een toch paar overgebleven en de boel ontvlucht dan?
    Die karpers zijn inderdaad geweldig, genoeg te vangen.. 😉

  12. Die verwijzen naar het waterschap en zeggen van niets te weten. Wel raar, want de gemeente moet hier toestemming voor geven toch? Morgen weer proberen.

  13. Jah, dat is inderdaad nogal bizar, naja zal misschien geen kwaad kunnen om waterschap ook even te bellen, kijken wat hun zeggen. ben benieuwd. Toch wel frapant, dat de gemeente hier niet gewoon eerlijk over wil zijn.