Gezond in de Pinksterzon

Zwolle – Lekker naar buiten en genieten van het mooie weer: fietsen, kamperen, buiten zwemmen, barbecueën of wandelen. Heerlijk! GGD IJsselland geeft u tips om te genieten van het buiten zijn.

 

We weten het allemaal wel: zonnebrand is niet goed voor de huid. Gebruik altijd zonnebrandcrème. Smeer u regelmatig in. Zet een petje op, vooral als u een kaal hoofd of zeer kort haar heeft. Zorg voor schaduw: zet de parasol of partytent op. De tijd van buiten eten en drinken is weer aangebroken. Gaat u picknicken? Neem dan een koeltas of koelbox mee. Of gaat de barbecue aan? Haal het vlees en de salades dan kort voor gebruik uit de koelkast. Zo voorkomt u dat het bederft. Heeft het eten langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan, eet het dan niet meer op, maar gooi het weg. Zorg dat u voldoende drinkt bij warm weer. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Alcohol drijft vocht af, dus drink geen of weinig alcohol op een warme dag.

De natuur in

Lekker naar buiten, lekker in beweging! Maar: de eikenprocessierups en de teek kunnen uw plezier lelijk verstoren. De rups zit in eikenbomen en contact met de haren van de rups geeft jeuk en ontstoken of dikke ogen. Lees wat u kunt doen om klachten te voorkomen.

En dan de teek. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Vindt u een teek, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen. Lees meer over teken en de ziekte van Lyme.

 

Buiten zwemmen

Een overzicht van gecontroleerde zwemplekken vindt u o pwww.zwemwater.nl. U kunt natuurlijk ook naar een openluchtzwembad gaan!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Gezond in de Pinksterzon”

  1. Als iemand nog op zoek is naar een (nieuw) klaagonderwerp over de gemeente dan moet ie onderstaand artikeltje van RTV Oost maar eens lezen. Kortzichtig van de gemeente, waardoor de inwoners (letterlijk) op de blaren moeten zitten.

    [uote]Eikenprocessierups verovert Zwolle

    De eikenprocessierups rukt gevaarlijk snel op in Zwolle. Vorig jaar heeft de gemeente te weinig aan bestrijding gedaan waardoor het beestje nu overal opduikt. Op sommige plekken is geen eik zonder rupsen meer te vinden.

    Ze zien er schattig uit, de wollige rupsjes die in optocht op zoek gaan naar verse eikenblaadjes. Maar voor mensen kunnen ze gevaarlijk zijn. De haartjes zijn erg irriterend en kunnen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Sylvia Hellingman, entomoloog en adviseur op gebied van bestrijding van de eikenprocessierups maakt zich zorgen over de gezondheid van de Zwollenaren. Langs de Blaloweg zitten zelfs honderden nesten, vlak naast drukke fietspaden. Ook langs andere doorgaande wegen zitten de eikenbomen vol met nesten.

    ‘Bestrijding rijkelijk laat’

    De gemeente is vanmiddag begonnen met het verwijderen van de nesten, met speciale stofzuigers. Een enorme klus, die voor een deel voorkomen had kunnen worden als de gemeente Zwolle afgelopen jaren meer aan bestrijding had gedaan, denkt Hellingman. Voor elk nest dat blijft zitten komen er het jaar daarna vijf tot tien nieuwe nesten bij. De gemeente erkent dat er vorig jaar onvoldoende is bestreden. Door de lange winter waren er toen minder nesten dan normaal, en daardoor is de aandacht voor de eikenprocessierups wat verslapt.[/quote]

Reacties zijn gesloten.