Stichting Gasthuizen biedt kerkhof te koop aan

Al vele eeuwen is het kerkhof gevestigd aan de Zwartewaterallee. De stichting Gasthuizen is van oorsprong bedoeld als organisatie die ouderenhuisvesting regelt.  En niet voor het beheer van een begraafplaats.

Stichting De Gasthuizen is geworteld in 1377, toen op de plek van de huidige WRZV-hallen het Buitengasthuis werd gebouwd. Daar werden melaatse en – later – nooddruftige Zwollenaren opgevangen. Zes eeuwen en tientallen rechtspersonen later bezit de stichting in Zwolle een kleine honderd woningen, aan de Eikenstraat, de Iepenstraat en de Binnengasthuisstraat. Ook de villa aan de Vechtstraat waarin woningcorporatie Openbaar Belang is gehuisvest, is eigendom van de stichting.

 

Het kerkhofje tussen de WRZV- hallen en de Zwartewaterallee is een erg vreemde eend binnen de stichting,  “Het is al eeuwen in ons bezit, maar sinds er in de jaren vijftig niet meer begraven mag worden heeft het geen enkele functie meer.” Vandaar dat de stichting de gemeente een brief heeft gestuurd waarin ze informeert naar verkoop of ruiming van het kerkhofje.

Voorzitter van de stichting dhr Loos: “We hebben nooit of te nimmer contact gehad met projectontwikkelaars, het is ons niet om het geld te doen. De gemeente kan het voor het symbolische bedrag van één euro overnemen. Ik heb begrepen dat het college er een rijksmonument van wil maken; dat zou de mooiste oplossing zijn.”

Dat in de brief aan het college wordt gevraagd welke procedure nodig is ‘om tot ruiming van de graven over te gaan’, is omdat Stichting De Gasthuizen alle opties open wil houden, zegt Loos. “Never say never, maar het is niet onze bedoeling om de graven te ruimen.”

Mocht de gemeente het zerkenveldje over willen nemen, dan bedingt de stichting wel dat bij eventuele ontwikkelingen in de toekomst een deel van de winst naar de oude eigenaar gaat, zegt Loos. “Stel dat ze het voor een miljoen verkopen, dan is het wel sneu dat wij maar één euro hebben ontvangen. Maar volgens de gemeente is het een te klein stukje om er iets op te bouwen.” Hij wil nog één dingetje kwijt, zegt Loos aan het eind van het gesprek. “We hebben met vreugde geconstateerd dat de begraafplaats perfect is onderhouden.”

Wethouder Peter Pot zegt in een reactie dat het college er alles aan gaat doen om begraafplaats Het Heilige Kruis op de monumentenlijst te krijgen. “We gaan de monumentenprocedure opstarten, net als voor het oudste deel van Bergklooster.”

Het Heilige Kruis is daarom zo waardevol, omdat het de oudste begraafplaats buiten de Zwolse kerken is, zegt Pot. “Met ook nog eens prachtige begroeiing. Als het behouden blijft moeten we eens gaan nadenken over het beheer en de toegankelijkheid, maar allereerst gaan we met Stichting De Gasthuizen praten.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Stichting Gasthuizen biedt kerkhof te koop aan”

  1. Een unieke geschiedenis sinds 1377, een unieke begraafplaats sinds eeuwen en dan durf je het erfgoed van je stichting zo te verkwanselen.

    Misschien is het tijd dat we meneer Loos en zijn medebestuursleden in de aanbieding gooien, want als ze zich niet gedragen als waardige rentmeesters, dan hebben ook zij hun functie verloren.

  2. Tja nu moet ik zeggen dat ik regelmatig langs dit kerkhofje kom en het er maar troosteloos vindt bijliggen. Zo als het nu is voegt het niet veel toe.

  3. Troosteloos? Het is hardstikke mooi opgeknapt door de jongens van Joop. Alle stenen netjes bijgewerkt en goed leesbaar. Dat vind ik niet troosteloos hoor.

  4. De omgeving maakt het troosteloos, maar een passend stijlvol hekwerk zou wonderen verrichten. Aan de andere kant is het met het huidige hekwerk wel weer goed beschermd tegen vandalisme.

  5. en als het verkocht wordt zal het wel zeker zijn aan zo’n ontwikkelaar die VET geld kan verdienen aan het bouwen van een 1 of ander kantoorpand… welkom in de kapitalistische wereld…. >:(

  6. De stichting Gasthuizen in Zwolle heeft het kerkhof aan de Zwartewaterallee te koop aangeboden aan de gemeente.

    De stichting biedt het Zwolle voor een euro aan. De begraafplaats met monumentale graven wordt als vijftig jaar niet gebruikt. De stichting wil er vanaf omdat ze zich wil bezighouden met de kerntaak en dat is ouderenhuisvesting. Volgens de voorzitter heeft de gemeente belangstelling voor het goed onderhouden kerkhofje en wordt geprobeerd het op de monumentenlijst te krijgen.

    Bron: RTV Oost

  7. Ik hoop niet te laat…
    Ik kom zeker 3 keer per week op deze bijzondere plek. Ik vind rust bij mijn zwolse voorouders en respecteer ze. Ik zou met liefde deze plek de rest van mijn verdere leven willen bijhouden want echt.. hoe het er bij staat… er staan gewoon stoelen en oude spullen vlak naast.. echt geen stijl.. Wie kan zich nog bekommeren? Ik vind het de plicht van de jongere generatie om het voor dit stuk cultuur en meer nog uit respect voor onze voor ouders op te nemen en dit te behouden voor altijd. Ik ben nu net 24 jaar geworden en ik zou echt met liefde mijn hart stoppen in het onderhouden van deze bijzondere en gedenkwaardige plek. Ik ben vast veel te laat met mijn reactie.. ik zie dat de berichten stammen uit 2007… ik hoop dat iemand mijn bericht leest want het zou mij echt vreselijk aan mijn zwolse hart gaan als deze plek verloren zal gaan.. Wie beheerd de grond nu? Met wie kan ik spreken over het onderhoud?

    Groeten, Maarten Hoogland

Reacties zijn gesloten.