Open Monumentendag 8 september

De Open Monumentendag van 2007, op zaterdag 8 september, heeft als thema Moderne Monumenten. Daarmee staan de monumenten van de 20ste eeuw centraal, met het accent op de periode 1900 – 1965. Een periode waarin veel interessante gebouwen verrezen en de Nederlandse architectuur een nieuw, modern gezicht kreeg. Ook de monumenten uit de periode van de wederopbouw vallen binnen dit thema.

Typerend voor de monumenten van de twintigste eeuw is een grootschalige manier van bouwen, die te maken heeft met de bevolkingsgroei in de steden die aan het eind van de negentiende eeuw begon als gevolg van de industrialisatie. Daarbij speelde de Woningwet uit 1901 een grote rol.

Op grond van deze wet werden uitbreidingsplannen verplicht gesteld, overheidssubsidies toegekend en het toezicht op de kwaliteit van de woningen door de overheid werd vergroot. Het thema Moderne Monumenten laat zich niet alleen vertalen aan de hand van opeenvolgende bouwstijlen, maar ook door een verscheidenheid aan typen gebouwen. Naast tal van woningen, waaronder sociale woningbouw, flatgebouwen, buitenplaatsen en villaparken, verrezen er nieuwe typen van bestaande gebouwsoorten zoals industriële gebouwen, kantoren, scholen, winkels en voorzieningen die te maken hebben met de infrastructuur. De waardering voor de monumenten uit de twintigste eeuw neemt alleen nog maar toe. Zowel de architectuur als de stedenbouw uit de afgelopen eeuw staan voor een belangrijke en vernieuwende ontwikkeling in de Nederlandse architectuur-geschiedenis.

Wandel- en fietsroute:

De speciale brochure van het bureau Monumentenzorg van de gemeente Zwolle, die voor de Open Monumentendag wordt uitgegeven, bevat een aantal van de meest opvallende en representatieve gebouwen uit de gehele 20ste eeuw, op logische wijze gerangschikt voor een fiets- of een wandeltocht. De selectie betreft zowel beschermde monumenten als jongere objecten, waarvan enkele nog maar net voltooid zijn. Om het voor de bezoeker overzichtelijk te houden is het gebied beperkt tot het historische centrum en de wijken daar direct omheen. De nummers verwijzen naar de op de luchtfoto’s weergegeven stadsdelen, waarop voor de herkenning steeds een deel van het stervormige centrum is weergegeven. Hierdoor is het ook mogelijk om slechts een deel van de route te volgen.  Deze route is met het programma van 10.00 tot 17.00 gratis op te halen op de informatiepost van de Open Monumentendag in de hal van het oude stadhuis, ingang Sassenstraat [naast de VVV].

Monumenten openen gratis hun deuren.

Ruim 27 monumenten openen hun deuren op zaterdag 8 september 2007 tussen 10.00 en 17.00 uur, tijdens de Open Monumentendag in Zwolle. Ze zijn herkenbaar met een vlag of een bord. Alle historische kerken in de binnenstad zijn die dag geopend. Verder bijzondere gebouwen als de Sassenpoort, de oude statenzaal in de Diezerstraat, Het Stedelijk Museum en Museum de Fundatie, de kapel op de R.K. begraafplaats. Nieuw in de lijst van geopende monumenten is het Hopmanshuis [van der Reijdt] en het woonhuis Koestraat 10 [van Heijst & Partners], beide monumenten zijn onlangs grondig gerestaureerd en ter plekke wordt informatie gegeven. In het buitengebied is dit het Huis Schellerberg aan de Schellerbergweg en de windkorenmolen “Windesheim”.

Extra rondleiding in de Fraterhuizen:

De open dag van de Muzerie en de Open Monumentendag vallen op dezelfde dag vandaar dat het beperkt mogelijk is de  panden aan de  Goudsteeg, beter bekend als het “Huis met de Hoofden”, en de delen van het fratercomplex aan de Papenstraat te bekijken met een korte rondleiding. Er zijn slechts 3 rondleidingen, om 11.00, om 12.00 en om 13.00 uur, duur van de rondleiding is ½ uur.

Opgeven kan men zich bij het informatiepunt van de Open Monumentendag in het hal van het oude Stadhuis aan de Sassentraat.

Levende geschiedenis in het Vrouwenhuis van Aleida Greve(1670-1742)

In het Vrouwenhuis van Aleida Greve, een voormalig hofje voor bejaarde vrouwen van protestantse huize, vallen verschil­lende soorten interieurs uit de periode 1680 tot 1980 te bewonderen. Op deze dag komen op verschillende plekken in het huis bewoonsters uit de geschiedenis van het pand tot leven… Theatrale rondleidingen om 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00 en 16.30 uur voor max. 15 personen per rondleiding. Ingang: Voorstraat 46. Duur: ca. 25 minuten. Entree gratis.

Elk half uur wordt de achterdeur geopend door de trouwe dienstbode van de stichteres van het Vrouwenhuis, Sophia Jans (Ida Wijkel). De bezoekers worden verwelkomd door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) (Saskia Zwiers). Zij leidt hen rond door haar prachtige huis en tevens door de geschiedenis van het pand. In kamer 2 braadt anno 1975 mevrouw van der Molen (Antonie van Laarhoven), een van de laatste bewoonsters van het Vrouwenhuis, het vlees aan voor de zondag en poetst haar schoenen. Op de binnenplaats wordt anno 1900 de dronken bewoonster Sientje Jansen (Will de Wit) door Sophia op het tonnetje ontdekt. Ze loopt nog in haar nachthemd rond. Voor haar dreigt na zoveel waarschuwingen inhouding van het maandgeld en uiteindelijk uitzetting uit het Vrouwenhuis als haar dronkenschap de directeur van het Vrouwenhuis ter ore zou komen. In de Regentenkamer toont Aleida Greve atelier en de schilderijen die zij rond 1686 met haar halfzus en nichten schilderde. In de Salon laat zij haar welgevulde linnenkast zien. Sophia en Aleida zwaaien de bezoekers na ca. 25 minuten weer uit aan de voorkant van het huis, Melkmarkt 53.

Gratis boottochten naar de Oliewindmolen “De Passiebloem”

Op zaterdag 8 september is het mogelijk gratis een boottocht te maken met de rondvaartboot “De Stad Zwolle” voor een tocht via de vestinggracht en de Nieuwe Vecht naar Oliewindmolen “De Passiebloem” waar activiteiten voor de kinderen worden georganiseerd. Tussen 10.00 en 17.00 uur vaart deze boot op en neer van de aanlegsteiger [Vadesto] naast de Nieuwe Havenbrug naar de windoliemolen. Hier kan men opstappen voor een gratis tocht. Ook de windkorenmolen “Windesheim” aan de Wijheseweg is die geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00  uur.

Koor en orgelconcerten

Tussen 10 en 17.00 uur geven de Zwolse koren gecoördineerd door de Zwolse Zangraad ruim 22 concerten in de diverse kerkgebouwen, de Synagoge, de Statenzaal en het Stedelijk Museum. Ook is het Nationale orgeldag en zullen op diverse orgels in de kerken concerten worden gegeven. Een afsluitend concert wordt gegeven in de Grote – of St. Michaëlskerk om 20.00 uur.

Officiële opening.

Om 09.00 uur zal de wethouder van Monumentenzorg van de gemeente Zwolle, Janco Cnossen, de Open Monumentendag Zwolle officieel openenen waarbij de nieuwe wandel- en fietsroute en het fraaie programmo voor die dag zal worden gepresenteerd onder het genot van een kopje koffie. Alle vrijwilligers die die dag van 10-17 uur in de diverse monumenten aanwezig zijn, zullen om 09.00 uur aanwezig zijn bij de opening

Informatiepunt Open Monumentendag Zwolle

Het comite Open Monumentendag Zwolle heeft voor die dag een informatiepunt ingericht in de hal van het oude stadhuis aan de Sassenstraat [naast de VVV]. Hier kan de brochure met de geopende Monumenten, het koorprogramma en de nieuwe wandel- en fietsroute [gratis]  worden afgehaald tussen 10.00 en 17.00 uur 

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)