Nieuwe website voor gemeente Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle werkt continu aan verbetering van haar dienstverlening. Daaronder valt ook eigentijdse, digitale service. Niet vreemd in een tijdperk waarin steeds meer zaken online beschikbaar zijn of geregeld kunnen worden. Een passende website is daarvoor een vereiste. Sinds dinsdag 1 juli heeft Zwolle een nieuwe website, die de digitale dienstverlening optimaliseert. Direct vinden wat je zoekt, is het voornaamste vertrekpunt van het vernieuwde www.zwolle.nl.

De digitale dienstverlening via de website van de gemeente Zwolle was toe aan een kwaliteitsverbetering. Sinds de lancering van de vorige website in 2010 is de digitale wereld zo snel veranderd. Onderzoek wees uit dat de website en het digitaal burgerloket niet meer voldeden aan de wensen van onze klant. De nieuwe site stelt de gebruiker en zijn informatiebehoefte centraal. Snel vinden wat je zoekt, is het uitgangspunt van het vernieuwde www.zwolle.nl.

Website in vogelvlucht
De nieuwe website is een zogenoemde toptakensite. De meest gezochte pagina’s en onderwerpen verschijnen automatisch bovenaan. Gemiddeld 80 tot 85% van alle vragen wordt daarmee direct al op de homepage beantwoord. Het digitale loket is geïntegreerd in de website. Zoeken wordt daarmee makkelijker en vraagt minder beheer. De site beschikt over een archieffunctie waarbij informatie van een eerdere datum altijd kan worden opgezocht. De nieuwe site legt de basis waarmee Zwolle kan voldoen aan de landelijke webrichtlijnen die per 1 januari 2015 van kracht worden. Daarmee is informatie op de website ook optimaal bereikbaar voor mensen met een (visuele) beperking. Of men nu met smartphone, tablet of pc gebruikt; het beeld past zich automatisch aan.

Samenwerking
De nieuwe website is het resultaat van samenwerking in Dimpact-verband. Deze vereniging van meer dan dertig gemeenten heeft mede het doel om de digitale dienstverlening te optimaliseren en te standaardiseren. Gezamenlijk is een moedersjabloon ontwikkeld voor een standaard gemeentelijke website. Dit is gebouwd op het (gratis) open source platform Drupal. Bij de Zwolse invulling van de website is de stad op verschillende manieren betrokken. Zo hebben bewoners via diverse kanalen hun reacties kunnen geven, zijn de leden van het Zwolse Burgerpanel bevraagd en zijn er gesprekken gevoerd met visueel gehandicapten en deelnemers van de cursus Digisterker.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

37 gedachten over “Nieuwe website voor gemeente Zwolle”

  1. Ik vind het maar een rare site. Het lijkt net alsof-ie nog lang niet af is qua layout en invulling.

    Plus in Safari heb ik rare vierkantjes voor alle menu-items, met Chrome zijn het driehoekjes en lijkt het wel goed: ze hebben een flinke programmeerfout in de CSS-code zitten zie ik.

    Ook hebben ze veel verschillende CSS-bestanden en net zoals JavaScript hebben ze deze niet gecombineerd tot één bestand. Gevolg: een ongeveer 18 keer trager ladende website.

    Wat dan wel weer een pluspunt is, is dat ze Varnish gebruiken om de website bij drukte snel en schaalbaar te houden. Maar wat dan weer jammer is, is dat door een codefout Varnish bij hun op non-actief staat, bijvoorbeeld bij de hoofdpagina en alle niet-statische elementen.

    Dus al met al, wat mij betreft nog lang niet klaar voor prime-time. 😉

  2. Update: het is nog veel erger dan ik dacht. Wanneer ik met 12 gelijktijdige bezoeken vanaf verschillende IP’s naar de site ga, ligt de hele server plat omdat hij dat niet aan kan.

    Door een programmeerfout in de PHP-laag (de programmeertaal waarin de site gebouwd is, via Drupal) en door een configuratiefout (het vergeten van implementatie van een PHP OPCache, erg belangrijk om dit soort problemen te voorkomen), gaf de server mij zelfs een PHP-crashdump, waarin de logingegevens van de MySQL database zichtbaar waren. Als ik zou willen, kan ik op die manier bij alle interne gegevens en zou ik ook de website kunnen aanpassen op afstand.

    Gemeente Zwolle, mochten jullie meelezen, met een paar technische aandachtspunten is dit te voorkomen:
    – De PHP-versie 5.3 is antiek. Installeer PHP 5.5 (of 5.6 RC1) met de Zend OPCache.
    – Apache is leuk, maar nginx is beter, sneller schaalbaarder. Mocht je toch Apache willen blijven houden, zorg dan dat je in ieder geval niet met .htaccess bestanden werkt, en AllowOverride op Off zet, anders crasht de server door overmatig schijfgebruik.
    – De caching-headers van de beginpagina kloppen totaal niet, zodat Varnish in de war raakt: nu staat er “Cache-Control: no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0”, waardoor elke bezoeker de server belast.
    – Installeer mod_pagespeed voor het automatisch versnellen, optimaliseren en combineren van CSS- en JS-bestanden. Dit zal voor gewone en mobiele gebruikers een snelheidswinst geven van 18 tot 26%.

    Succes…

  3. het laatste nieuws van de Gemeente Zwolle het eerst op Weblog Zwolle.. nou snap ik hoe dat komt !
    hartstikke mooi Hans 😀

  4. Gedonder kan overal voorkomen @bernard, ook hier op Weblog Zwolle, ook al beheer ik die. Wel zit ik er elke dag (nacht eigenlijk) bovenop.

    De wereld van de webhosting verandert erg snel. Technieken die een jaar geleden werden toegepast om een website snel, veilig en schaalbaar te houden, zijn nu alweer not-done. Het is daarom belangrijk om als webhoster zijnde (degene die ervoor zorgt dat een website bereikbaar blijft) nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen.
    In de praktijk houdt dit in: dagelijks alle relevante nieuwsberichtgeving over nieuwe servertechnieken blijven volgen, zelf actief ontwikkelen en zelf actief bijdragen aan open source software.

    Ikzelf zit daar bovenop, omdat ik de verantwoordelijkheid draag voor het technisch functioneren van vele websites, inmiddels meer dan 14 jaar lang.
    Maar er zijn talloze webhostingbedrijven die niet de tijd, mankracht en know-how hebben om elke dag bovenop de technische ontwikkelingen te zitten en het maximale uit hun setup te halen. Dat is hun ook niet kwalijk te nemen, want de ontwikkelingen gaan snel, maar het kan wel een vals gevoel van veiligheid scheppen.

    In dit geval draaide de nieuwe website op een stokoude server-infrastructuur: kwetsbaar, niet schaalbaar en relatief traag.
    Ik ben blij dat ik aan de bel heb kunnen trekken en wil nogmaals benadrukken dat het door de Gemeente Zwolle zeer goed en snel is opgepakt en is doorgegeven aan de derde verantwoordelijke partijen.

  5. Hans, Ik heb altijd met bewondering de voortgang van deze site gevolgd. Zonder die visie en voortvarendheid was er al lang geen Weblogzwolle meer geweest. (Denkend aan de ellende waaraan al die andere blogs die op Web-log.nl stonden gestorven zijn. Is een heel ander verhaal maar is toch ook iets waaruit die voortvarendheid bleek.)

    Toch zeg ik ‘afkloppen’, maar de kans en op en de ernst van gedonder is bij goed onderhoud inderdaad aanmerkelijk kleiner.

  6. Nouja, lees :
    “De gemeente Zwolle werkt continu aan verbetering van haar dienstverlening. Daaronder valt ook eigentijdse, digitale service. Niet vreemd in een tijdperk waarin steeds meer zaken online beschikbaar zijn of geregeld kunnen worden. Een passende website is daarvoor een vereiste”.

    En dan lezende:

    “In dit geval draaide de nieuwe website op een stokoude server-infrastructuur: kwetsbaar, niet schaalbaar en relatief traag.”

    Echt heel bizar dat de Gemeente Zwolle ZO slecht een IT-project doet,
    dat de techneut van weblog Zwolle de Gemeentelijke website bij de haren uit ’t moeras moet trekken. (Met alle respect voor Hans van Eijsden overigens,goed gedaan!)
    Ik denk dan dat de bestuurders van Zwolle geen brugje en geen website kunnen maken, dat kunnen ze natuurlijk ook niet, ze moeten organiseren dat die dingen goed gebeuren. En dat kunnen ze evenmin, helaas. Da’s WEL ERG.

  7. hansanzeland maakt de juiste vergelijking en de juiste conclusie. Zorgwekkend en lachwekkend tegelijk dat dure ICT-ers zo op hun nummer worden gezet.

  8. @hansanzeland ik weet niet of ik het als gemeente zijnde beter zou hebben gedaan. Hier is sprake van diverse derde partijen.

    De gemeente neemt een partij in vertrouwen. Die partij (die de website maakt qua code en layout) brengt de website weer bij een andere derde partij onder, die verantwoordelijk is voor systeemonderhoud, recente software, beveiligingskwesties en performance.

    Voor ons als buitenstaanders is het gemakkelijk de zwarte piet toespelen richting de gemeente, maar ik denk dat het (voor -met respect- minder technisch onderlegde opdrachtgevers) moeilijk is om een derde partij in te schatten op expertise, zeker wanneer dit gepaard gaat met een goede presentatie en marketing door die derde partij.

    Ik heb toevallig het geluk dat ik zeer diep werkzaam ben in de materie, en dat ik toevallig er tegenaan liep (ik ben niet bewust op zoek gegaan naar lekken, maar door de traagheid van de site ging er bij mij al wel een flink lampje branden).

    Wat ik wel hoop, is dat hostingbedrijven eindelijk wakker gaan worden, software up-to-date houden (dus zelf compileren, dagelijks inlezen, abonneren op alle RSS- en mailinglisten van de gebruikte software, enzovoort) en samen zorgen voor een mooier, sneller en veiliger internet.
    Momenteel nog een utopie, ben ik bang.

  9. Php versie 5.3 is niet per definitie lek en een nieuwere versie is niet per definitie beter. Veel enterprise distributies ondersteunen juist vooral deze versie, denk dan aan RHEL 6 of Ubuntu 12.04 LTS. Mijn persoonlijke opinie is dat zelf compileren bij serieuze (security) ondersteuning juist not done is.

  10. @SaulP de 5.3-versie die gebruikt werd, was een stock-versie, geleverd door Ubuntu, zonder de laatste patches.
    En, los daarvan, ook versies met laatste patches kunnen alsnog lek zijn. Daar komt bij dat zelf compileren vaak sneller beveiligingsproblemen oplost dan dat je moet wachten op een kant en klare release, geleverd door de distributie.

    (Waarschuwing, erg technische tekst volgt)
    Zelf compileren dient in de serieuze hostingwereld de voorkeur, omdat dit op Intel-hardware met de Intel icc-compiler gedaan kan worden in combinatie met de nodige protectie-flags zoals -fstack-protector.
    Bovendien levert dit een enorme prestatiewinst op.
    Uit de core-dump kon ik bovendien opmaken dat PHP niet gecompileerd/gelinkt was tegen/met jemalloc (en jemalloc ook niet op het systeem geïnstalleerd was). Dit vraagt dus om moeilijkheden, vanwege voorspelbaarheid van de standaard systeem-geheugentoekenning.
    Zou jemalloc geïnstalleerd zijn en PHP handmatig gecompileerd zijn tegen/met jemalloc via icc, dan zou dit nooit gebeurd zijn.
    De basisles #1 in de webhostingwereld anno 2014. 🙂

  11. Ik denk niet dat ik het met je eens ben 🙂 Ik kan voorbeelden bedenken waarbij er een security fix is in een PHP versie (of andere software, mysql bijvoorbeeld) waarbij er meerdere zaken opgelost worden. Aan jou de schone taak om alleen die security fix te backporten of voor lief te nemen dat je eigelijk meerdere changes in je platform brengt. Afhankelijk van de klant wil je dit wel of niet. Het backporten van dit soort fixes kunnen de commerciele distro’s vaak beter en sneller.

    PHP uit de standaard stabiele repository gebruiken heeft veel voordelen, waarbij je wellicht een aantal optimalisaties niet hebt. Het zijn keuzes die je maakt.

  12. @SaulP we hoeven het gelukkig ook niet met elkaar eens te zijn 🙂
    Backporten kan leuk zijn (doe ik zelf ook regelmatig via de Debian Backports en daar draag ik ook aan bij), maar wanneer het op performance aankomt is het toch fijn om de hele webstack vanuit source gecompileerd te hebben.

    Ik neem dus voor lief, om meerdere changes in het platform aan te brengen. Dit kan ik, omdat ik de release notes en changelogs altijd doorneem en zelf eigenaar ben en/of beschikking heb over alle gerunde code overal.
    Wat de Gemeente Zwolle als nadeel heeft en heeft gehad, is dat de hosting door een ander bedrijf gedaan wordt dan het bedrijf wat de site, het CMS, beheert, wat het minder flexibel maakt.

    Het zijn inderdaad keuzes die gemaakt worden, dat ben ik met je eens, alleen dient een keuze per geval toegespitst te worden op het uiteindelijke doel. En ik vind dat in dit geval, zeker bij een nieuw startende applicatie die ook nog eens kon profiteren van een testomgeving en testperiode, de in mijn ogen juiste keuze niet is gemaakt door de hostingpartij.

    Ik weet zeker dat die nu wel is wakker geworden, en alsnog de software aan het upgraden is. Misschien via de sources van DotDeb als compileren hun teveel werk is, wie zal het zeggen. 🙂

  13. Wal grappig dat het nu in de stentor staat en ‘weblog Zwolle’ ook genoemd wordt….uiteraard niet met link, but it’s a start;)

  14. Beste Hans, mijn respect en mijn compliment voor de nette wijze waarop je met dit (voor de Gemeente ongemakkelijke) voorval omgaat, groet B.

  15. Ik bewonder de kunst van het relativeren door Observer;
    een ‘ongemakkelijk voorval’ .
    ’t zou een klein tikkie ernstiger opgevat
    moeten worden denk ik.

  16. Hans, de gemeente Zwolle heeft naar mijn idee professioneel gehandeld. Er wordt een nieuwe website neergezet. Die blijkt niet goed te zijn. En meteen terug naar de oude zodat de klant er het minste last van heeft. Hoe vaak zie je niet dat men een nieuwe probleemsite live laat staan en er vervolgens dagenlang aan gaat prutsen.
    Nee, gelijk terug zodat er in alle rust orde op zaken gesteld kan worden.
    Goed gedaan.

  17. Tja, Bernard, hanshanzeland probeert wel vaker de indruk te wekken dat de gemeente Zwolle alleen maar Makaken in dienst heeft. 😉

  18. Knap werk Hans! Ik zit weliswaar in de IT, maar van websites maken heb ik ook geen kaas gegeten; laat staan websites hosten!
    Ik heb wel eens wat gemaakt, maar wat jij hier allemaal tikt gast me de pet ver te boven. Zo zie je maar weer hoe breed het IT werkveld is.

    Wel vind ik dat er een projectleider op had moeten zitten die een aantal mogelijke issues had kunnen (laten) tackelen!

  19. Binnenlands Bestuur schreef er ook een artikel over:

    De nieuwe website van de gemeente Zwolle heeft op zijn eerste dag weer plaats moeten maken voor de oude. Een toeloop van nieuwsgierigen in combinatie met een samenloop van omstandigheden maakten de site onbereikbaar en kwetsbaar.

    Drukte én fout
    “Het is een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest”, zegt intern opdrachtgever Joke Kok. De interne ‘cache’ van de website was zich nog aan het vullen met pagina’s, terwijl er al veel verkeer was. “Daar kwam bij dat er een Zwollenaar die aan dagblad de Stentor meldde een gat in de beveiliging te hebben gevonden, zelf een hoop extra kunstmatig verkeer genereerde.” En tegelijk waren IT’ers van de gemeente nog bezig een softwarematig gereedschap voor webstatistieken aan te koppelen. “De server gaf het op, en op het laatst gaf die nog een pagina weer met gegevens voor intern gebruik. Dat was niet de bedoeling, maar die meneer die het ontdekte had er echt niets mee gekund.”

    Alleen toptaken
    De nieuwe site van Zwolle is een zogeheten toptakensite, waarop alleen nog de belangrijkste onderwerpen meteen in beeld komen en waarmee het gros van de vragen snel beantwoord kan worden. Het digitale loket is in de site geïntegreerd. De site voldoet ook aan de webrichtlijnen en past zich automatisch aan het gebruikte apparaat (pc, tablet, telefoon) aan. Zwolle heeft de website gebaseerd op het contentmanagementsysteem dat binnen het Dimpact-samenwerkingsverband is ontwikkeld. Dat systeem is gebaseerd op het open-sourcepakket Drupal, en kan door de deelnemende gemeenten naar eigen inzicht gebruikt en aangepast worden. Kok: “De site is door 13 gemeenten gezamenlijk ontwikkeld. Daar zijn we best trots op.”

    Volgende week
    Samen met de betreffende ICT-dienstverlener gaat Zwolle deze week het probleem verhelpen en zich er met dubbele testen van vergewissen dat deze samenloop van omstandigheden zich niet weer voordoet. “We zijn nog aan het kijken”, zegt Kok. “Gelukkig was de oude site gewoon actueel en konden we die meteen terugzetten. Hopelijk gaat de nieuwe site volgend week weer online.”

    Freek Blankema

  20. Een toeloop van nieuwsgierigen in combinatie met een samenloop van omstandigheden maakten de site onbereikbaar en kwetsbaar.

    Mooi verwoord 😉

    De interne ‘cache’ van de website was zich nog aan het vullen met pagina’s, terwijl er al veel verkeer was.

    Nee, de interne cache (Varnish) stond uit voor de thuispagina, niet alleen vanwege de no-cache headers maar ook vanwege het op dat moment ontbreken van de Drupal cachemodule (deze werd pas om 14.53 uur geactiveerd, vlak voordat de oude site weer werd teruggezet in de DNS). De cache hits en age bleven op 0 staan in de headers.

    ..een Zwollenaar die aan dagblad de Stentor meldde een gat in de beveiliging te hebben gevonden, zelf een hoop extra kunstmatig verkeer genereerde

    Ik vind 12 gelijktijdige bezoeken niet een hoop extra kunstmatig verkeer. Misschien voor die server, maar niet voor Weblog Zwolle, die gemiddeld het duizendvoudige te verwerken krijgt zonder ook maar een zichtbare stijging van de serverbelasting in de grafieken.
    Webhosting basics nummer 1. Schaam je.

    En tegelijk waren IT’ers van de gemeente nog bezig een softwarematig gereedschap voor webstatistieken aan te koppelen.

    Dit mag nooit een aanleiding zijn tot dergelijk falen.

    Dat was niet de bedoeling, maar die meneer die het ontdekte had er echt niets mee gekund.

    Klopt, met de MySQL databaselogin had ik achteraf niets gekund, omdat de databaseserver alleen via het interne netwerk te benaderen zou zijn (zo is mij telefonisch verteld achteraf).
    Of ik met de rest van de instellingen van Drupal wat had gekund (toegang tot Drupal backend) en met de rest van de inhoud van het interne geheugen van de server wat had gekund laat ik graag in het midden, als ik zoiets zou misbruiken zou ik wellicht computervredebreuk plegen (en ik heb wel wat beters te doen).

    Samen met de betreffende ICT-dienstverlener gaat Zwolle deze week het probleem verhelpen en zich er met dubbele testen van vergewissen dat deze samenloop van omstandigheden zich niet weer voordoet.

    Mooi, ben heel benieuwd. Ik heb in ieder geval hulp aangeboden mocht ik in de gelegenheid zijn. Succes.

Reacties zijn gesloten.