Zwollenaren zamelen 16 kilo plastic per jaar in

Zwolle – De hoeveelheid restafval in Stadshagen is sinds het invoeren van omgekeerd inzamelen afgenomen met 22 procent naar  54 kilo per inwoner. De inzameling van plastic is toegenomen van 5 naar 16 kilo per  jaar per inwoner. Dit blijkt uit de evaluatie die na een jaar omgekeerd inzamelen in Stadshagen is uitgevoerd.

 

“Een pluim voor de inwoners van Stadshagen. Zij, en inmiddels ook de bewoners van de wijken Westenholte, Holtenbroek, AA-landen  zorgen ervoor dat er minder plastic in het restafval zit. Waardoor minder restafval verbrand hoeft te worden” en meer afval hergebruikt kan worden”, aldus wethouder Filip van As.

 

Omgekeerd inzamelen 

Eind 2012 begonnen de inwoners van Stadshagen met omgekeerd inzamelen. Plastic wordt niet meer weggebracht, maar in een container aan huis opgehaald, net zoals GFT en papier. Wat er nog over is aan restafval, brengen de inwoners weg naar ondergrondse containers (voorheen werd dit aan huis opgehaald). Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen (plastic, GFT en papier) apart in te zamelen, zodat deze hergebruikt kunnen worden. 

 

Eind 2016 is heel Zwolle overgestapt op de nieuwe manier van afval- en grondstoffen inzamelen. Diezerpoort en Wipstrik zijn de volgende wijken waar dit wordt uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/afval 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Zwollenaren zamelen 16 kilo plastic per jaar in”

  1. Oooh jaaa. En nu graag de correcte cijfers op tafel! Er is dus per inwoner 16 kg plastic ingezameld, dat is via de containers in de vuilnisauto terecht gekomen. En hoeveel procent bleek daadwerkelijk plastic te zijn, gemiddeld verdwijnt er nig steeds een flinke hoeveelheid ander afval in de containers.

    En hoeveel kilo per inwoner is er dan na sortering geschikt bevonden om daadwerkelijk naar een eindverwerker te transporteren?

    En hoeveel van deze kilo’s zijn dan daadwerkelijk verwerkt en gerecycled als plastic/kunststof?

    Ik denk dat er minder dan een kwart van over is gebleven wat daadwerkelijk nuttig is verwerkt.

    En hoeveel vrachtauto-uren zijn er voor deze, relatief weinige, kilo’s ingezet?

    En hoeveel CO2 belasting neemt dit met zich mee?

    Halve cijfers kunnen niet worden gepubliceerd om mee te pronken als duurzaam resultaat.

    Gemeente Zwolle: onderzoek dit eens en laat corruote Rova nu eens echt met feiten op tafel komen, onderzoek dit gedegen en leg dan je inwoners (burgers doe je op een broodje) eens uit waar al deze kosten (omgekeerd inzamelen, dure ondergrondse containers, scheidingspercentages welke worden gemanipuleerd, oude mensen bij dag en onraad straat opsturen voor hun huisvuil)

    Shame on you!

  2. Ik neem aan dat je concrete aanwijzingen hebt voor deze beschuldigingen van corruptie? Dan gaarne deze ook publiceren.

  3. Belachelijke actie van deze behoudende gemeente. Al jaren is bewezen dat afval scheiden bij de afvalovens zelf, veel efficiënter en goedkoper is. Nu moet een bejaarde met reuma in de winter met z’n zakje met restafval naar de wijkcontainer. Schandalig beleid! Omwonenden van deze restafvalcontainers klagen al steen en been dat het stinkt en veel geluidshinder oplevert. Inwoners van Zwolle…laat je niets wijsmaken door het window dressing beleid van deze gemeente. Het is echt niet in ons voordeel of van het milieu. Immers…de vuilniswagens rijden juist vaker dan eerst.

  4. Bericht door Zwolleschoon!, op 2 juli 2014 8:23
    Belachelijke actie van deze behoudende gemeente. Al jaren is bewezen dat afval scheiden bij de afvalovens zelf, veel efficiënter en goedkoper is.

    Afval scheiden is baantjes creëren voor en door managers.
    >:(

  5. Ik ben wel eens bij die mega- afvalverwerker in Groningen geweest, daar wordt alles weer op een grote hoop gegooid 😮

  6. @Dietz stelt veel vragen en beantwoordt vervolgens zelf een paar met wat hij “denkt”, maar komt niet met bronnen. Op die manier kun je iedereen verdacht maken. De uitsmijter (“…oude mensen bij dag en onraad straat opsturen…”) slaat helemaal nergens op. Waarom bij “onraad”? Je kunt toch zelf het moment kiezen? Bovendien doen de buren dat voor ze als ze in een goeie buurt wonen.

    @Zwolleschoon: De discussie of je achteraf moet scheiden of bij de bron is geweest. Er is voor het laatste gekozen. Dus daar hebben we nu mee te maken.
    Die restafvalcontainers vind ik persoonlijk ideaal. Je kunt je vuilniszak op elk moment wegdoen zoals het jezelf uitkomt. Stank en geluidsoverlast heb ik nog niet meegemaakt.

  7. @Dietz

    Al jaren is het hommeles met het afval.

    Drinkglazen mag je niet inleveren in een glasbak, want dat is chemisch. Dus in de vuilnisbak, met het gevolg dat iemand de polsen open haalt.
    Videobanden? De site van de ene gemeente zegt chemisch afval, die van de ander zegt restafval, de site van I&M wet het niet eens.
    Oude apparaten? Verkoper: “Oh meneer, dat neem ik niet in hoor, want dan ligt het een week hier in de weg” Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer.

    De onorthodoxe methode werkt altijd! Dus ik zou je aanraden: De gevaarlijke dingen zoals scherven of giftige dingen apart inleveren, de rest (plastic, tuinafval, papier etc.) gewoon in een zak in de container gooien. Doe het al jaren, geen haan die er naar kraait en scheelt een boel ergernis en tijd.

Reacties zijn gesloten.