Minuut stilte en zwart lint op Blauwvingerdag

Zwolle – De Blauwvingerdag gaat woensdag door. De handel wordt om 16.00 uur voor een moment stilgelegd. Dit om de minuut of minuten stilte te respecteren. Ook is er geen muziek. De organisatie heeft  hier dinsdagavond laat toe besloten toen bekend werd dat vandaag een Nationale Rouwdag is.

 

‘We zijn vreselijk geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Zo veel slachtoffers. Zo veel leed bij familie, vrienden etc.. We leven heel erg mee’ zo verwoordt Peter Pels de gevoelens van de organisatie. Deze Blauwvingerdag kent daarom een sober karakter. Geen muziek, een minuut stilte, vrijwilligers die een zwart lint dragen om uiting te geven aan hun gevoelens. Peter Pels: ‘het is vreselijk wat er gebeurd is. Zoveel onschuldige slachtoffers. Het komt zo dichtbij met alle omgekomen Nederlanders, waaronder ook een Zwolse. Het raakt ons in het hart. Oekraïne en Israel/Gaza beheersen nu het nieuws. Er is in het nieuws geen tijd meer voor Syrië. Afghanistan. Irak. Centraal Afrika. Nigeria. Laat de hele wereld enkele minuten stil staan bij de vraag in wat voor wereld we leven! Willen we zo leven? De wereld is op drift, staat in brand. Wereldleiders doe er wat aan! Voorkom meer onschuldige slachtoffers!’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Minuut stilte en zwart lint op Blauwvingerdag”

  1. Ik vind het goed, zo. Als het zou worden afgelast, ga je vandaag toch gewoon over tot de orde van de dag. En doe je thuis toch wat je gisteren en morgen ook zou doen. Wel belangrijk dat er om 16 uur een gedenkmoment is. Ik roep iedereen op om dan de vlag halfstok aan de gevel te hangen, of om een kaars voor je raam te branden tot het donker wordt. Dat is namelijk echte solidariteit en uiting van nationale rouw.

  2. Ik hoop dat het om 16.00 uur ook echt stil is en dat we met z’n allen letterlijk en figuurlijk stil staan bij deze vreselijke gebeurtenis.

  3. Ik heb in Amerika dag van nationale rouw meegemaakt en dan zijn ook gewoon de winkels open, maar staat men stil bij wat gebeurd is. Dat is goed. Niet alles hoeft afgelast, maar kan aangepast doorgang vinden. Het gaat erom dat we er vandaag bij stil staan met z’n allen. En dat gebeurd.

  4. Ergens is het schandalig dat wij niet op het Malieveld staan te protesteren met onder ander onvrede te uiten over wat er nu met de slachtoffers gebeurd.

    De wereldleiders zijn juist de schuldige van alles. Zolang de meeste mensen dat niet door hebben en juist roepen: wereldleiders doe er wat aan, zullen de wereldleiders de geschiedenis van gisteren en van morgen gaan schrijven.

    Jouw geschiedenis. En als je dat niet wilt: doe er wat aan!

  5. Eerst moet de wereld nog verder in brand staan zodat het besef er is dat men zelf de kar kan trekken. Eén paard trekt niet een hele kar.

  6. Mooi dat de organisatie dit besloten heeft. Samen om 16.00 uur stil staan bij deze tragedie. Hoop net als Draakje dat het ook echt stil is.

  7. ook het openluchtbad deed er aan mee. iedereen werd vlak voor 1600 ur verzocht om het water uit te gaan en om 1600 was het een minuut stil. erg indrukwekkend!

  8. Nee WimG maar met alleen roepen red je het ook niet.
    Je roept iets, maar gaat niet over tot daden.

    wereldleiders doe er wat aan, zullen de wereldleiders de geschiedenis van gisteren en van morgen gaan schrijven.

    Jouw geschiedenis. En als je dat niet wilt: doe er wat aan!

    Je laat het dus aan anderen over om jou geschiedenis in te vullen. En waarschijnlijk ook je toekomst.

  9. Ergens is het schandalig dat wij niet op het Malieveld staan te protesteren met onder ander onvrede te uiten over wat er nu met de slachtoffers gebeurd.

    Bij mij geen spoortje onvrede vandaag. Ik vond dat ze op een waardige manier binnengehaald werden. (Niet dat je er ene jota aan hebt als je in zo’n kist ligt, maar dan toch voor de nabestaanden.)
    En dat Maliveld? Ach dat had ik vandaag niet eens zo gepast gevonden. Ik verbeter de wereld maar liever op mijn eigen manier.

  10. Die vliegmaatschappij moet gewoon niet over oorlogsgebied vliegen maar iets omvliegen zal te duur zijn…

    Het gaat allemaal om de centjes en nu is het vreselijk mis gegaan.

  11. Helemaal mee eens HansV1, en nu kruipen de vliegtuigmaatschappijen
    om maar duidelijk te maken dat het een juiste keuze was.
    Zal door het budgetvliegen wel niet beter worden.

  12. Helaas bleef bij mij op een gedeelte van mijn afdeling op het werk iedereen gewoon doorkletsen om 16 uur…. erg jammer….

  13. @Hansv1 als je alle gebieden met ongein vermijd, moet je via Zuid-Afrika, een verdubbeling van de afstand, minstens.

    Verder vind ik het mooi dat men vandaag heeft stilgestaan bij deze slachtoffers van oorlogsgeweld. Kunnen we het dan opbrengen om morgen en alle andere dagen ook af en toe stil te staan bij de dagelijks honderden/duizenden die ook omkomen door oorlogsgeweld, ook als het geen Nederlanders zijn?

  14. @Jasper, mooi gezegd
    Maar zolang oorlogen een “ver van ons bed show” zijn, liggen de Nederlanders er niet wakker van.
    Wel van wat er nu is gebeurd met het vliegtuig.

    Dat er in de Gazastrook al 600 onschuldige bewoners, vooral vrouwen en kinderen, vermoord zijn, deert de Nederlanders niet, dat er in Syrië duizenden omgebracht worden ook niet, de duizenden in de Afrikaanse landen ook niet. En ga zo maar door.

  15. Daar kunnen we inderdaad niet bij stil staan. We zouden geen leven meer hebben als we ons alles zouden aantrekken wat ons ter ore kwam. We laten ons daarbij sturen door redacties van journaals en andere nieuwprogramma’s. Maakt iemand zich druk over dat vliegtuigongeluk wat gisteren in Taiwan gebeurde? Nee, want er zaten geen Nederlanders in dat vliegtuig.

  16. Op een soortgelijk topic op een andere site kwam ik deze reactie tegen, zo goed verwoord als ik het nooit zou kunnen:

    Het is en blijft vreselijk. Echter, bij mij blijft iets knagen met betrekking tot al het andere leed op de wereld. Mahatma Gandhi benoemde het al. Het komt in essentie op het volgende neer: het is verbazingwekkend dat wij als medemens sluiers aanbrengen/gelaten reageren bij vreselijke gebeurtenissen in niet aan onszelf gerelateerde waarden. Zo kunnen wij onze schouders ophalen/gelaten reageren als onze medemens jaren wordt onderdrukt (Myamar), gebombardeerd (Palestijnen), verdreven worden uit hun huizen (Brazilië, zodat wij wk kunnen kijken) of afgeslacht worden met honderden tegelijkertijd vanwege religieuze verschillen (isis, irak). Ik hoor daar zelf ook bij. Nu kun je zeggen: deze aanslag is heel dichtbij, dat maakt het anders. En dat klopt: voor directe nabestaanden en direct betrokkenen. Maar hoe zit dat dan met de aanslagen op het wtc in NY? Daar waren we veel emotioneler over. Hoe komt dat dan? Ik heb wel een idee maar het opperen ervan leidt tot een discussie die we nu niet moeten gaan voeren. Zeker niet als er nog landgenoten naar nederland moeten komen.
    Wat ik wel weet is dat zolang wij de wereld voor onszelf verdelen in “wij en zij” deze gelatenheid zal blijven. En derhlave blijft verdere groei als menselijk ras ook uit. Ik geloof heilig in humanisme, maar dan wel in echt humanisme.

    Het “wij en zij”-denken dus.

Reacties zijn gesloten.