Vier Kenianen van start in 24ste Berkumloop

Zwolle – De 24ste editie van de Salverda Berkumloop kent dinsdag 26 augustus een sterk deelnemersveld. Bij de mannen gaan op de 10 kilometer de Keniaanse atleten Nicholas Togom en Emmanuel Oliaulo van start als de grote favorieten. Bij de dames zijn Alicent Rutto en Rose Kosgei de grootste kanshebster voor de zege. Naast deze vier Kenianen verschijnen er ook weer de nodige regionale topatleten aan de start.

 

 berkumloop.jpg

 

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. Vorig jaar verbeterde de Keniaanse topper Tambitha Wambui met 33:08 het parcoursrecord bij de dames.

De grote vraag is nu of Nicholas Togom en Emmanuel Oliaulo het parcoursrecord uit 2003 kunnen aanvallen. “Nicholas Togom won in april van dit jaar de 10 kilometer in Hilversum in een tijd van 28 minuten en 37 seconden. En zijn persoonlijk record op deze afstand staat op 28:14”, vertelt atletenmanager Gerard van de Veen, die met Emmanuel Oliaulo nog een ijzer in het vuur heeft. Oliaulo won dit jaar de Klap tot Klaploop. Voor de 10 kilometer in Stadskanaal had hij slechts 28 minuten en 57 seconden nodig. Een jaar eerder liep de 21-jarige Keniaan in het Duitse Würzburg zijn PR: 27:58. Van de twee Keniaanse dames is minder bekend. Alicent Rutto loopt dit jaar voor het eerst in  Europa. En Rose Kosgei, die anderhalf jaar geleden moeder is geworden, werkt hard om weer op haar niveau te komen van voor de bevalling. Ze liep de 10 kilometer al eens in 33:08. 

 

Naast de vier Kenianen verschijnt ook Zwollenaar René Poppe op de langste afstand aan het vertrek in Berkum. De atleet van AV Salland was vorig jaar met een tijd van 35 minuten en 17 seconden de snelste 40-plusser. Verder is de snelste 50-plusser van 2013, Tjibbe de Vries, ook dit jaar van de partij. En dat geldt eveneens voor de winnaars van de 5 kilometer. BB-loper Arne Mulder zette vorig jaar op de 5 kilometer met een tijd van 15 minuten en 56 seconden een nieuw parcoursrecord op de klokken. Bij de dames zegevierde Hellen de Vries, die sinds kort ook uitkomt voor de BB-lopers, in 19:05 en is tijdens de 24ste editie van de Berkumloop wederom de grote favoriet op de 5 kilometer. De Zwolse heeft inmiddels een prachtige palmares opgebouwd met tal van overwinningen in de regionale hardloopwedstrijden.

 

Net als andere jaren loopt elke hardloper de Salverda Berkumloop ook weer voor een goed doel. Bij de inschrijving konden de deelnemers kiezen of een groot deel van hun inschrijfgeld bestemd is voor VG Sport Zwolle, de Monicares Foundation of Stichting Hospice Zwolle. De drie goede doelen ontvangen vlak voor de start van de Berkumloop uit handen van Teun Bouwhuis een mooie cheque. Het startschot wordt dinsdag 26 augustus om 19.00 uur gegeven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Vier Kenianen van start in 24ste Berkumloop”

  1. was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen

    He wordt echt hoogt tijd dat deze komedie gaat stoppen. Het is een vervuiling van deze toch mooie loop. En ga nou niet zeggen dat alle toeschouwers voor die Kenianen komen >:(

  2. @terstal: Geef eens uitleg wat je wilt vertellen, wat is er vervuilend aan Kenianen of Belgen of mensen uit Nunspeet o.i.d. en wat bedoel je met de komedie van deze Salverda loop?

  3. Er doen altijd Kenianen mee, en er wist steeds een Keniaan te winnen. Spreekt voor zich toch? Een van de twee wint, dus is er geen sprake van een {eerlijke} wedstrijd.
    Het publiek komt voor zijn of haar familie of kennis.

  4. Nu krijgen de Kenianen weer de Zwarte Piet toegespeeld. Laat die jongens toch lekker rennen. Uiteindelijk is het goede doel de winnaar, en daar gaat het tenslotte om, nietwaar?

  5. Nee, dat bedoel ik niet! Ik doel op de organisatie die het kennelijk nodig vindt om elk jaar weer 2 Kenianen uit te nodigen. Die paar duizend euro startgeld hadden juist naar een mooi doel gekund. Bij de andere lopen in de Zwolse wijken doen toch ook geen Kenianen mee, en ook daar gaat een mooi bedrag naar goede doelen?

  6. Op die fiets. Ja, daar zit wel wat in… alleen kun je niet kijken in hoe de organisatie dat doet met eventuele startgelden (en de hoogte daarvan).

  7. …..en zonder echte (Keniaanse-) toppers is het voor sponsors van het goede doel de Salverda loop ook veel minder interessant.

    Met JoopdeSloper eens dat het goede doel nummer:1 is.

  8. De Nederlandse top vraagt tussen de 500 en 1000 euro startgeld. De afrikanen doen het voor ongeveer 500 euro per persoon. Dan lopen ze elders in NL ook nog verschillende runs.

  9. Inderdaad, Japser. Als het blanke Kenianen waren geweest, hadden ze het onderscheid veel moeilijker kunnen maken. 😛 Dit gaat echt nergens meer over…

  10. Nogmaals, nee! Het gaat mij erom, en ik dacht dat je dat begreep, dat er 2 dure hardlopers ingevlogen worden. Het startgeld daarvan kan mooi naar de goede doelen want het publiek komt niet voor die dure jongens. Als het dure Groningers zijn zie ik hetzelfde probleem.

  11. @terstal Ik begrijp precies wat je bedoelt. Hele discussie over waar ze vandaan komen, slaat nergens op. Eigenlijk zegt iedereen hier hetzelfde: het gaat om het goede doel. Moeilijk doen om niks dus.

  12. Die jongens worden niet voor één wedstrijd ingevlogen, die leven praktisch meer dan de helft van het jaar in Europa, waar ze allerlei wedstrijden doen. Grote kans dat ze de dag ervoor in Lutjebroek rennen en de dag erna in Krabbekut. Net zoals de Nederlandse deelnemers.

    De opmerking dat het publiek daar niet voor komt, betwijfel ik. In vorige discussies over dit onderwerp is al door meerdere mensen aangegeven dat veel publiek en veel deelnemers het cool vinden om de groten der Aarde te kunnen zien lopen.

  13. Het kan me niet schelen wie er verder meeloopt. Ik ga alleen proberen mijn eigen beste tijd te verbeteren. Als de rest van het deelnemersveld geblesseerd uitvalt, maak ik kans om te winnen. Die kans acht ik echter heel klein. Wel realistisch blijven: om te winnen moet je harder lopen dan de rest, dat gaat me ook zonder kenianen echt niet lukken.

    Daarnaast denk ik dat ze zonder die kenianen minder sponsorgeld binnenhengelen en dat er dan dus inschrijfgeld gebruikt moet worden om de organisatie van de loop te financieren. Omdat nu de organisatie volledig gefinancierd kan worden met sponsorgeld, gaat alle inschrijfgeld naar de goede doelen.

Reacties zijn gesloten.