Woensdagmiddag vond in de raadszaal van het stadhuis in Zwolle de bekendmaking plaats van welke organisatie het nieuwe culturele festival in Zwolle mag organiseren. Dat werd ‘Buitengewoon’ van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ uit Zwolle.
‘Buitengewoon’ vindt plaats op 25 locaties in en om de binnenstad van Zwolle. ArtEZ wil de projecten tot stand brengen met de hulp van zijn studenten, kunstenaars en andere partijen. Via een zogenaamde meester-gezelstructuur worden in Zwolle acht routes uitgezet die de festivalbezoekers begin juli 2008 langs de verschillende producties leiden. Er vinden, net als bij het ‘afgevoerde’ De Stad Als Theater, ook betaalde voorstellingen plaats tijdens ‘Buitengewoon’. Daar worden grote bekende producties voor naar Zwolle gehaald.
Zwolle wil het culturele klimaat in de stad verrijken met een aansprekend, vernieuwend festival. Uit zestien voorstellen voor een nieuw festival voor Zwolle heeft het college deze week het plan van Artez, Hogeschool voor de kunsten gekozen. Het college volgt hiermee het advies van de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten. Het festivalplan van Artez heeft de meeste potentie om tot een bijzonder, artistiek interessant, landelijk festival uit te groeien.
Het plan van Artez richt zich op de dialoog tussen jonge beeldend kunstenaars, theatermakers en musici, gevestigde makers en het publiek. Het accent komt te liggen op kleinschalige producties waarbij talentontwikkeling centraal staat. Tijdens het vierdaagse festival worden op een groot aantal buitenplekken in de Zwolse binnenstad ‘environments’ gemaakt, kunstproducties die verbonden zijn met de plek en de mensen die daar wonen. De kunstuitingen zijn gevarieerd, van theater, dans, muziek tot beeldende kunst.
De producties worden gemaakt door vaste groepen kunstenaars die vanaf maart 2008 met hun voorbereiding beginnen. Elke groep wordt geleid door een â??˽meester-kunstenaarâ???? die verantwoordelijk is voor het artistieke niveau en de coaching van de makers. Het publiek kan tijdens het festival acht verschillende routes kiezen om de kunstproducties te beleven. Jaarlijks wordt een gerenommeerde gast uitgenodigd. Een landelijk bekende kunstenaar, theatermaker of musicus. Hij inspireert de makers op basis van een vooraf vastgesteld thema en verbindt de onderlinge kunstproducties. Het is de bedoeling dat Peter Greenaway, filmregisseur, schrijver en kunstschilder, de gastconservator voor de eerste editie wordt.
Oordeel van de Commissie
De ingediende plannen zijn door de Commissie Stimulering Podiumkunsten beoordeeld aan de hand van de criteria van het gemeentelijk festivalbeleid. Vooral het artistieke concept van het plan van Artez is zeer positief beoordeeld door de Commissie. Het is origineel en doordacht. Het maakt gebruik van de talenten die Zwolle rijk is en geeft deze een kans om zich verder te ontwikkelen door het systeem van een gerenommeerd jaarlijkse gastconservator en de begeleiding door ervaren kunstenaars.
Daarnaast besteedt het plan veel aandacht aan educatie en is er een jaarlijks thema. Dit maakt dat er per jaar de nadruk gelegd kan worden op een andere discipline. Inhoudelijk sluit het festivalplan aan bij de profilering van de stad als creatieve broedplaats. Het centraal stellen van talentontwikkeling binnen een festival is daarnaast, met uitzondering van festival ITS voor dans en toneel, uniek voor Nederland. Hiermee krijgt het festival een onderscheidend karakter. Het kiezen van een jaarlijkse gastconservator garandeert de houdbaarheid van het festival.
Aangenaam verrast
Het college van burgemeester en wethouders is aangenaam verrast door het aantal, voornamelijk Zwolse, inzendingen. Hiermee wordt duidelijk dat er veel interessante idee?«n leven in de stad. De diversiteit was groot en veelzijdig.
Een aantal plannen bevatten volgens de commissie elementen die zo interessant zijn, dat zij het zou toejuichen als deze worden opgenomen in het toekomstige, grote festival of wanneer deze als zelfstandig, kleiner evenement een kans zouden krijgen.
Vervolg
De komende weken krijgt Artez de kans om haar festivalplan nader uit te werken voor uitvoering in 2008. Dit gebeurt in overleg en afstemming met een delegatie van de Commissie Stimulering Producties Podiumkunsten. Op basis van het definitieve plan neemt het college in oktober een besluit over de subsidie die nodig is voor de uitvoering van volgend jaar. Voor de editie van 2008 is een subsidie van maximaal
â⤨¬ 120.000 beschikbaar.
De Stichting Stad als Theater en de gemeente Zwolle zijn het nog steeds niet eens over de financi?«le afwikkeling van het zomerfestival.
Het gaat om zo’n 90.000 euro aan extra kosten die de gemeente niet wil betalen. De Stichting had kosten gemaakt voor het festival, maar in maart besloot de gemeente geen subsidie meer te geven. Het festival zou niet onderscheidend genoeg zijn en niet kunnen uitgroeien tot een bovenregionaal theaterfestival. Uiteindelijk is het festival in afgeslankte vorm doorgegaan. De Stichting stapt naar de rechter als er niet alsnog een regeling wordt getroffen.
Bron: RTV Oost