Actie tegen afschaffing studiefinanciering

Zwolle – De Zwolse afdeling van ROOD, Jong in de SP, voert komende zaterdag (25 oktober) actie tegen het afschaffen van de studiefinanciering door het

​ ​

kabinet. ROOD staat ‘s middags in Zwolle om namens partijen die het afschaffen van de studiefinanciering steunen

​,​’

kletskoek’ uit te delen. De SP is tegenstander van de afschaffing van de

​ ​

studiefinanciering. Met de actie wil ROOD oproepen tot de grote demonstratie voor behoud van de studiefinanciering op 14 november.

Vorige zaterdag (18 oktober) voerde Rood ook al actie,

​ ​

waarbij ‘minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA)’ liet zien dat zij er geen probleem van maakt om studenten op te zadelen met een schuld oplopend tot €30.000. Voorbijgaande studenten in de Diezerstraat lieten zien dat ze het niet met haar plannen voor een schuldenstelsel eens zijn, door "tomaten" van ROOD naar haar toe te gooien. Johnny Brocx, contactpersoon ROOD Zwolle: "Minister Bussemaker wil koste wat kost dit schuldenstelsel doorvoeren. Veel jongeren zijn al van plan om niet meer verder te studeren, of worden gedwongen om een grote studielening af te sluiten. 14 november demonstreren we op het Malieveld tegen de plannen van Bussemaker, we roepen iedereen op om zijn of haar stem te laten horen!"

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

33 gedachten over “Actie tegen afschaffing studiefinanciering”

  1. SP is overal tegen maar komt nooit met een goed alternatief!!!

    Ik ben het eens met de maatregel om de studiefinanciering (feestpremie) om te buigen naar een leenstelsel
    De afgestudeerden krijgen daarna een goede baan om het simpel af te lossen
    Investeren in je toekomst heet dat!!!

  2. kinderen moeten steeds langer studeren dar gaat steeds meer kosten en na afstuderen zijn ze te duur voor de maatschappij om ze op te leiden.Dus velen worden afhankelijk van een uitkering terwijl ze nog nooit gewerkt hebben.Dan krijg je de robottisering in bedrijven en fusies die ook banen gaan kosten .Als dan deze studenten een studiefinanciering moeten aflossen blijven de problemen

  3. @jacob en @pjotr

    als ik jullie betoog serieus moet nemen, dan heeft studeren eigenlijk geen zin meer (dus ook geen studieschuld)

    ik blijf erbij, het is een eigen verantwoordelijkheid om te investeren in je toekomst en niet dat van de belastingbetaler

    wellicht moeten ouders de kindertoeslag reserveren voor later!!!

  4. Right, dus wel kindertoeslag en geen studiefinanciering?hahaha
    Leerplicht ook maar afschaffen dan als de studie je eigen verantwoording is?

  5. Herstel: studeren wordt straks weer alleen toegankelijk voor hen met de juiste capaciteiten. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Dat is hard nodig want de kwaliteit van het HBO en Universitair onderwijs is de laatste 20 jaar vreselijk gedaald. Degene met de juiste capaciteiten en zodoende ook een goed vooruitzicht op een baan na hun studie zullen geen enkel probleem hebben met dit sociale leenstelsel.
    Natuurlijk komt het die HBO’er, welke nog niet aan het werk wil en zodoende besluit om rechten, international business of psychologie te gaan studeren, niet zo goed uit. Hetzelfde geld voor de MBO’er die bijvoorbeeld cultureel werk heeft gestudeerd en achteraf denkt ‘wat kan ik hier eigenlijk mee’ en besluit zich in te schrijven voor een of andere flut studie aan ARtez.

  6. Alles wat Nederland produceert en exporteert is high-tech en kennis intensief heb ik de indruk. Nieuwe technologie en steeds maar weer nieuwere technologie verandert voortdurend van alles. De simpelste dingen waar je niet bij stilstaat zijn al van high-tech, hooggeschoolde mensen afhankelijk. Het land van melk en honing gaat de strijd verliezen als er beperkt gaat worden op opleiding en studie. En de steenkoolmijnen weer openen schijnt ook geen optie te zijn.
    Dat is hoe ik ervan denk 🙂
    en dus, neee, studiemogelijkheden beperken lijkt me geen goed idee.
    Aanmoedigen juist!
    Wel eens met Wgeer, men kan ook niet ter zake doende kennis opdoen via studiefinanciering, zoals bijvoorbeeld een of ander instrument bespelen bij Artez. Ik denk dat ’t goed zou zijn als de financiering van studie gerelateerd zou zijn aan de economische
    relevantie van de studie. En dan vallen studies bij Artez dus inderdaad af. Wellicht dat er in betere tijden weer meer ruimte voor is.

  7. Een student mag best wat bijdragen aan zijn eigen toekomst. Echter, de studieschuld kan veel hoger oplopen dan 30.000 euro. Als er meer dan 4 jaar gestudeerd wordt met aanvullende beurs en het diploma wordt niet gehaald, dan loopt de schuld enorm op. Niet alleen moet dan alle studiefinanciering terugbetaald worden, ook de ov-kaart wordt dan namelijk alsnog omgezet in een lening.
    Een student moet nu na de studie maximaal 12% van het inkomen gebruiken om de studieschuld in 15 jaar terug te betalen. In het nieuwe stelsel wordt dat maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon. Maar wel 35 jaar lang!

    Mensen zijn blijkbaar vergeten dat we in 2008 een kredietcrisis hebben gehad. Krediet is schuld. Nu wordt een hele generatie vanaf het begin de schulden ingejaagd. Een heel werkzaam leven lang. En dan na de studie ook nog een hypotheek, een auto, een … ?

    Het enige wat gebeurt is dat er nu, door dit kabinet, op korte termijn enorm wordt bezuinigd. Maar de problemen ontstaan pas vele, vele jaren later.

    Nb ik stem geen SP.

  8. Ik vind dat ze naar de inkomsten van de ouders moeten kijken.. Als iemand dan niet echt kan betalen dan moeten ze wel tegemoet komen en anders niet!!! Die leningen en de financiering dat kost allemaal veel te veel geld!!!

  9. 0Bericht door 1stejohn, op 25 oktober 2014 13:52
    Right, dus wel kindertoeslag en geen studiefinanciering?hahaha
    Leerplicht ook maar afschaffen dan als de studie je eigen verantwoording is?

    Onzin, leerplicht is ingesteld om iedereen de kans te geven tenminste 1 diploma te behalen. En dat moet kunnen voor je 18de. De extra opleidingen zijn bedoeld om je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, dat kan best voor eigen rekening en hoeft niet door de maatschappij betaald te worden. Als ze straks een goed betaalde baan hebben kunnen ze het prima terugbetalen.

  10. Als je als kenniseconomie gaat bezuinigingen op opleidingen kun je de boel wel sluiten. De investering die je als land doet in je studenten, krijg je daarna Dubbel en dwars terug aan belasting inkomsten. Een advocaat betaalt nou eenmaal meer belasting dan een stratenmaker. Er moet daarnaast wel degelijk wat gedaan worden aan het niveau van het onderwijs.

  11. Kunnen we het ons als Nederland permitteren wanneer ons talent zich niet ontwikkelt uit angst voor een hoge schuldenlast? In tegenstelling tot wat Bussemaker beweert, kan die schuld oplopen tot ?? 40.000.
    Dat is niet niks wanneer je aan het begin van je loopbaan staat. In jezelf investeren is goed, maar het afschuiven van een gezamenlijk landsbelang op het individu niet.

  12. @vincent en dan ook alleen als je direct voor de goede opleiding gaat. Als je, wat heel normaal in op die leeftijd, op je 18de nog niet precies weet wat je wil doen voor de rest van je leven, en je moet switchen halverwege, ben je nog veel meer kwijt.

  13. @Jasper. Is zeker een minimale berekening. Collegegeld is al ??1900 per jaar. Maal vier zit je al op ??7600 en dan heb je nog niks. Met een leefgeld van ??650 per maand zit je al aan dat bedrag. Ook dat is minimaal, zeker wanneer je bedenkt dat een kamer al gauw 300-400 euro kost.
    En dan moet er niets geks gebeuren. Niet ziek worden, geen nare omstandigheden in je omgeving die afleiden of niet van studie switchen.
    Veel mensen steunen de maatregelen vanuit de gedachte dat de studenten later veel gaan verdienen. Dat is nog maar zeer de vraag. Bussemaker gokt op de ouders die de studie financieren. Dat is alleen weggelegd voor rijke ouders. We gaan weer gewoon terug naar 50 jaar geleden, toen studeren iets was voor de elite.

  14. En als wij in ons land nog iets anders hadden dan kennis, dan kon het. Maar het enige wat wel naast kennis hebben, ik gas en dat hebben wel al verpatst.

  15. Hebben wij kennis dan? Waarom halen zoveel technische bedrijven mensen uit het buitenland? Het ontbreekt er hier juist aan zie bv dat centrum in Eindhoven.

    Ooit schreeuwde Lubbers een goede meid is op dr toekomst voorbereid, massaal studeren en doorstuderen ah mannetje, kindje stoppen met werk, kinderen twaalf of zo dan weer willen werken maar niet aan de bak komen. Dat is realiteit. Niet dat ik er op tegen ben hoor maar zie echt juristen thuis zitten, dure opleiding

  16. Ja, Eindhoven en Groningen zijn enorm vooroplopende technische topsteden. Onze baggeraars doen hun werk over de hele wereld. En uiteraard werken daar ook buitenlanders, maar ook voldoende Nederlanders. Als we dat willen behouden, moet er geld in de opleiding. Zelfs als je niet vindt dat Nederland dat heeft, dan nog moeten we dat nastreven. Iets anders unieks hebben wel niet.

  17. Nederland staat (in 2013) op de 5e plek van de kenniseconomieën in de wereld (global competitiveness index); het hoger onderwijs op de 6e plek. Laten we dat niet te grabbel gooien.

  18. Dat bij baggeraars en bergingsbedrijven buitenlanders werken heeft met totaal andere redenen te maken, toevallig mijn vakgebied. Leg ik je wel eens uit onder genot van een speciaal biertje

  19. Eh ok, geen idee waarom er buitenlanders bij baggeraars werken,maar dat heeft ook niks te maken met het punt dat ik wilde maken. Vind het wel interessant en speciaal bier ook!

  20. Ik zei alleen dat wij als Nederland een kenniseconomie zijn, bijvoorbeeld het baggeren. Ik heb niets gezegd over waarom daar ook buitenlanders in werken.

  21. Zijn er ook andere oplossingen behalve bezuinigen?
    Andere onderwijsvormen zodat het collegegeld goedkoper wordt zoals leren op afstand?
    Geen bachelor HBO, maar “gewoon HBO” die gericht aansluit op de vragen van de arbeidsmarkt?
    Geen beurs meer bieden, maar alleen de opleidingskosten. Dus geen maandelijks bedragen meer.

Reacties zijn gesloten.