Zwolle – Vroeger gaf het geloof houvast, was het de bron van waaruit zin gegeven werd aan het leven. Tegenwoordig is dat geen vanzelfsprekendheid meer. De rol en functie van het geloof is veranderd. Hoe ziet die verandering eruit? Wat is nu nog de betekenis van God en geloof in het dagelijks leven? Windesheim in Dialoog organiseert, in samenwerking met de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) een gesprek over dit onderwerp tussen verschillende generaties. Het generatiegesprek vindt plaats op 12 november en 10 december bij Windesheim.
De rol en functie van het geloof in de samenleving was er een van bemoediging, houvast bieden, zekerheid geven. Een bron van inspiratie die, met de Bijbel als leidraad, het leven betekenis en zin gaf. De kerk was de ontmoetingsplaats waar gelijkgestemden elkaar vonden. Je wist bij wie je hoorde, hoe je denkrichting eruitzag, bij welke vereniging je je aansloot: leven binnen de zuil. Er was ook een keerzijde: er was weinig ruimte voor eigen en andere denkbeelden.
Geloven nu
Hoe anders is het geloof van tegenwoordig. Zuilen zijn grotendeels verdwenen, kerken lopen leeg, vooral jongeren gaan steeds minder naar de kerk en een geloof hoeft niet per definitie een, of zelfs dé bron van inspiratie te zijn op basis waarvan aan het leven zin en betekenis wordt gegeven. Het geloof, zo er al sprake is van een geloof, heeft minder die functie van bemoediging, leidraad en houvast zoals vroeger. Dat men minder naar de kerk gaat wil overigens niet zeggen dat er minder aandacht is voor religie. Religie en kerkelijkheid blijken niet één op één samen te vallen. En misschien geldt dit alles ook wel voor ouderen, ondanks dat ze in een andere tijd zijn opgegroeid.
Programma
Wat is de rol, de functie nú van het geloof, van God in relatie tot zin geven aan het leven? Welke betekenis heeft het in ons leven? Hoe geven we daar al of niet invulling aan? Daarover gaan deelnemers op 12 november en 10 december met elkaar in gesprek. Op 12 november wordt het onderwerp ingeleid door drs. Bert Koetsier, tot voor kort studentenpastor bij Windesheim. Op 10 december lopen deelnemers ook een labyrint, onder leiding van Berthilde van de Loosdrecht, geestelijk verzorger bij Dimence en cursusbegeleider.
Het programma staat open voor ouderen en jongeren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar windesheimindialoog@windesheim.nl
Zijn niet-gelovigen, of beter gezegd, mensen die tegen georganiseerd geloof zijn, ook welkom?
Stuur even een mailtje als je geïnteresseerd bent @japser. Het email adres staat onderaan de tekst. Je bent vast welkom. Verder is jou standpunt in deze wel een keer duidelijk.
Dat het duidelijk in, houdt de gelovigen ook niet tegen. Gelukkig leven weer in een vrij land.
@Japser
Ik denk dat ook jij welkom bent, waarom niet eigenlijk?
Even een citaat uit het artikel:
“Dat men minder naar de kerk gaat wil overigens niet zeggen dat er minder aandacht is voor religie. Religie en kerkelijkheid blijken niet één op één samen te vallen. “
@Veldwachter als het een discussie over verschillende vormen van geloven is, dan is dat vaak alleen voor gelovigen, in welke vorm dan ook. Het punt hier is volgens mij ook niet zozeer wel of niet geloven, maar meer wel geloven, maar hoe. En dan kan ik me voorstellen dat je er liever niet mensen bij hebt die lastige vragen stellen.
Ok dus als ik je goed begrijp ben je een niet-gelovige, ik dacht dat je wel gelovig was (dit kan immers van alles inhouden) maar een tegenstander van georganiseerd geloof.
Ja ik weet niet of niet-gelovigen welkom zijn, misschien kun je ze inderdaad een mailtje sturen, ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord.
Overigens geldt het niet alleen voor niet-gelovigen dat ze lastige vragen kunnen stellen, ikzelf herken mij hier ook wel in. Ik verbaas me zelf regelmatig hoe veel mensen blijkbaar moeiteloos mee doen in een kerk, dat kan ik niet ook al zou ik willen.
Meer info na de reclame (gemaild)
ok 🙂
🙂 Jap verondestelt “gelovigen en bezoekers van bovenstaande 2 bijeenkomsten” als kritiekloze volgzame schaapjes
Ook wel weer jammer eigenlijk, die beeldvorming 🙁
@dick nee, niet kritiekloos, maar wel met een zelfde basis: God.
@ Japser, toch denk ik dat ik daar minstens even kritische vragen zou stellen als jou 8)
Uit het stuk:
Wat is de rol, de functie nú van het geloof, van God in relatie tot zin geven aan het leven?
Mijn versie:
Wat is de rol, de functie nú van het geloof
, van God in relatie tot zin geven aan het leven?Misschien een idee om er samen heen te gaan @dick en Jasper? Meld je aan zou ik zeggen en maak er een mooi verslagje van. Kan best interessant zijn. 😉
@ Japser; Die vraag (13:07) ga je daar stellen?
@ Benjie, wie weet. Kom jij ook?
@dick, dat zou een interessante vraag zijn die Jasper stelde om 13.07, maar hij meld zich vast niet aan lijkt mij. En ja, 10 december is de bedoeling om heen te gaan.
@ benji, eens met beide constateringen, had overigens een vraag verwacht als “Wat is de zin van het leven?”….zit ook in de afgeleide vraag overigens van 13:07. GOED dat je gaat! Misschien ga ik ook wel, als ik iemand kan vinden om mee te gaan. Alleen gaan, vind ik zo ongezellig. Ga je hier ook heen dan? https://www.weblogzwolle.nl/content/view/42845/55/
Of ben je al geweest misschien?
@benieuwd waarom lijkt je dat? Sta ik bekend als iemand die niet van discussie houdt of zo?
@dick nee, want dat is niet het onderwerp van die avond. Ik ben wel zo beleefd om ontopic te blijven mits ik er heen kan.
@benieuwd moet zijn @benji
@ Japser, 1 van de grote levensvragen “waarom zijn wij op aard?”/”Wat is de zin van het leven?”…., bijvoorbeeld, lijkt me wel aan jou besteed. Vind em zelf wel ontopic. De afgeleide/geknipte vraag “Wat is de rol, de functie nú van het geloof”….zijn ze schijnbaar van plan te beantwoorden. Natuurlijk vanuit hun perspectief, vandaar die aanvulling
@dick toeval/om je voort te planten. Zo, klaar 😛
En ik denk dat ze dat daar een te brede vraag vinden voor hun onderwerp.
Wat is de zin van voortplanten Japser? Het lijkt mij het doorschuiven van de vraag naar je kinderen…
😮
Als je kijkt naar de natuur is elk organisme bezig om zichzelf voort te planten. Veelal houdt het daarna ook gewoon op, want de functie is vervuld.
Wij mensen zijn alleen zo slim geworden dat we die neiging ook kunnen onderdrukken.
Ah, mail terug. Iedereen in welkom, en het begint om 16:00. Helaas te vroeg voor mij.
@ Japser; Heb ook mail terug, maar heb nog geen antwoord op de vraag of ik Francien’s antwoord integraal op het onvolprezen WLZ mag zetten.
Je kunt niet even een half uurtje of uurtje verlof nemen, tenminste voor de 1e sessie?
Ik ben pas tegen 18:30 thuis.
@Japser 14.56
M.i. dus een zinlose bezigheid om je voort te planten.
Wat mij betreft ook, maar het merendeel van de mensen en bijna alle organismes willen het. Ik ben zelf veel te blij met mijn vrijheid 😛
Ik las “Er was ook een keerzijde: er was weinig ruimte voor eigen en andere denkbeelden.” En dat herken ik vooral in de hedendaagse religies. Goed te beseffen dat religie van alle tijden is, en logisch ook, we zouden veel meer willen weten dan we kunnen weten, religie in
alle vormen vult dat in. Georganiseerde religie is denk ik geen goed idee, het handvest van de rechten van de mens zou een beter gezamenlijk uitgangspunt zijn lijkt mij. Dan blijven er nog wel raadsels over natuurlijk, waar je ook heel veel inspiratie van kan krijgen.
Wat mij wel inspireert is wat de Chinese astronoom T’ang Yaou-Shun schreef; dit :
”
Er staat geschreven: Dat bij duizend miljoen verschillende wegen, leven hen alle zal bewandelen. Dat werelden die leven kunnen onderhouden, leven zullen voortbrengen. Dat werelden die geen intelligent leven kunnen onderhouden, gekoloniseerd zullen worden.
Dat waar beide plaats kunnen vinden, beide plaats zullen vinden.
Er staat geschreven dat hiervoor het onbegrensde, onbekende, interstellaire plan bestaat; om bewustzijn en doel te verkrijgen, zolang het geschenk van bestaan voortduurt.
En er staat geschreven:
Dat dit een willekeurig proces is. Dat aan het einde van alles weer duisternis en stilte zal heersen. Maar zolang het duurt, leven zich zal uitbreiden om het van de eigen onbegrensdheid en schoonheid bewust te maken, wat het anders nooit had leren kennen.
Dit is een geschenk, maar de schenker is onbekend.
Ook dat staat geschreven.
”
Ik heb ’t uit een boek 🙂 niet de bijbel, weet ook niet meer welk boek,
ooit een bladzijde uit ’t boek gescheurd en de rest weggedaan.
Die bladzijde bewaar ik om af en toe te lezen.
Bericht door Japser, op 27 oktober 2014 14:27
@dick toeval/om je voort te planten. Zo, klaar smilies/tongue.gif
Sjonge jonge wat simpel gesteld zeg..
@ZiB maar zo simpel kan het wel zijn zolang je de mens als dier ziet.
Tuurlijk, Jasper het beest! Zucht..
Gelukkig maar dat de juk van de kerken tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer is. Er is zoveel mis met de kerken en de geloven. I.p.v. liefde, barmhartigheid, saamhorigheid, het er voor elkaar zijn, etc., etc. is het geloof steeds meer / nog steeds een bron van discriminatie, haat, liegen en bedriegen, oorlogen etc., etc.
Ik weet niet meer waar ik dan nog in zou moeten geloven terwijl er zoveel rotzooi is op deze aarde.
Zingeving? Ik zou niet weten wat de zin is van mijn leven, heb er niet om gevraagd, probeer er met alle tegenslagen maar het beste van te maken. Geloof ook niet echt dat onze lieve Heer daar een antwoord op kan en zal geven.
@ZiB vind jij niet dan? Waarin verschilt de mens van de dieren dan, dat wij dat niet zijn?
@ 27/10 15/11. Het mij gemailde antwoord:
Dit is een gespreksprogramma: dus geen monoloog en geen discussie.
Het programma bestaat uit twee delen: een op 12 november en een op 10 december. Op beide dagen begint het programma om 16.00 uur.
De eerste keer duurt tot ongeveer 18.30 uur en de tweede keer tot 20.30 uur.
De eerste keer wordt er een inleiding gegeven en daarna gaan we met elkaar in gesprek.
Belangrijk is dat we naar elkaar willen luisteren, van elkaar willen leren (je kunt ook dingen horen waarvan je zegt ??dat is niet voor mij??, ook dat heb je dan geleerd), dat iedereen elkaar de ruimte geeft.
Vandaar dat ik ook schrijf dat het geen discussie is; in onze optiek is er geen waar of niet waar.
De bijeenkomsten zijn gratis.
@Japser 5:51
De mens heeft over het algemeen verder ontwikkelde hersenen. Hierdoor kan de mens o.a. nadenken over het verleden, heden en toekomst.
En over zichzelf en de zin van het leven e.d.
Volgens mij kunnen dieren dit niet.
Er zijn meerdere dieren die qua herseninhoud aardig in de buurt komen. Ook tijdsbesef en zelfs plannen maken (primaten) is voor velen geen enkel probleem. Rouwen om verloren geliefdes/familie komt ook voor (kijk bijvoorbeeld naar olifanten). Verbanden leggen is zeker niet alleen voorbehouden aan mensen (kraaien!).
Ja, wij hebben de grootste hersenen. Maar daarnaast zijn de overeenkomsten met primaten zo enorm groot dat het voor de meeste wetenschappers onomstotelijk is dat wij tot die familie behoren. De slimste van de familie, maar een familielid desalniettemin.
Er zijn gelovigen die de wereld in drieën verdelen: planten, dieren en mensen. Ik zie geen dusdanig verschil tussen dieren en mensen om dat te kunnen verantwoorden.
Ja weet ik terwijl ik het typte moest ik aan die olifanten die rouwen denken.
Er zijn veel overeenkomsten tussen primaten en mensen maar toch zie ik een groot verschil als je het over de hersencapaciteit hebt.
En de vraag die het bij mij oproept is: wat is het evolutionaire nut van zoveel hersencapaciteit?
Ik denk dat mensen zowel een dierlijk brein hebben als iets extra’s, (de neo-cortex).
@ Japser, je zult begrijpen dat je hier nu met dit soort smoesjes niet meer weg komt
.
De neocortex (Grieks: ?έο?, néos=nieuw, Latijn: cortex=schors) is een deel van de hersenen dat bij zoogdieren voorkomt. 🙂
En mensen hebben meer hersencapaciteit (en een naar verhouding grotere penis!), maar gorilla’s hebben meer spiermassa en oerang oetans langere armen (beide naar verhouding). Zij kunnen dingen die wij niet kunnen. Ik zie niet in waarom we één eigenschap naar boven tillen en die het belangrijkst maken (en dan ook nog ’toevallig’ de eigenschap die wij het best hebben).
De neo-cortex bij de mens is wel aanmerkelijk groter dan bij andere zoogdieren.
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/90134-het-brein-neocortex-zoogdierenbrein-en-reptielenbrein.html
.
Wat ik mij afvraag is: waarom heeft de mens die extra hersencapaciteit Japser?
.
Ik moet nu aan het werk, tot later.
Zodat we beter en makkelijker aan voedsel konden komen, waardoor de kansen voor ons nageslacht beter worden. Een evolutionair voordeel ten opzichte van onze toenmalige concurrenten. Dat we toevallig hebben gekregen (en eigenlijk niet eens wij als in wij Homo Sapiens Sapiens, maar meer één van onze voorgangers).
Werkze!
beste mensen, Dick had gevraagd voor wie het programma is en nog meer. Daarop de volgende reactie vanuit Windesheim in Dialoog.
Dit is een gespreksprogramma: dus geen monoloog en geen discussie maar een dialoog. Dat veronderstelt dat je naar elkaar luistert, elkaar de ruimte geeft en elkaar niet wilt overtuigen. Of alle mensen die komen gelovig zijn of niet, of hoe, dat weet ik niet.
Belangrijk is ook dat je van elkaar wit leren (je kunt ook dingen horen waarvan je zegt ??dat is niet voor mij??, ook dat heb je dan geleerd). In onze optiek is er geen waar of niet waar.
Het programma bestaat uit twee delen: een op 12 november en een op 10 december en het is gewenst dat je beide bijeenkomsten aanwezig bent. Op beide dagen begint het programma om 16.00 uur.
De eerste keer duurt tot ongeveer 18.30 uur en de tweede keer tot 20.30 uur.De eerste keer wordt er een inleiding gegeven en daarna gaan we met elkaar in gesprek. De tweede keer gaan we een labyrint lopen en weer met elkaar in gesprek.
Hoop zo meer duidelijkheid gegeven te hebben.
Zozo, dus lezende “Het programma bestaat uit twee delen: een op 12 november en een op 10 december en het is gewenst dat je beide bijeenkomsten aanwezig bent. ”
Reken maar niet dat ik bij die hersenspoeling aanwezig ben,
ook al is het gewenst dat je bij beide bijeenkomsten aanwezig bent.
Dat lijkt me meer een leuk uitje voor de Veldwachter, misschien wil Jasper met ‘m mee 🙂 Ik niet.
@Hanshanzeland
Ben je daar echt bang voor: hersenspoeling?
Nee ik ga ook niet, ik ben niet zo’n groepsmens en het duurt me te lang.
Goeie, algemene, vraag Veldwachter…”zijn er mensen bang voor (een poging tot) hersenspoeling”, bij dit soort activiteiten?