CDA wil menselijke maat in begrotingsdebat

Zwolle – Tijdens het begrotingsdebat in de Zwolse Gemeenteraad voor 2015 dat vrijdag in het stadhuis plaatsvindt gaf het CDA blijk van een kritische blik. “We willen graag de menselijke maat blijven zien”, vond fractievoorzitter Judith Compagner. “Maar daarbij moeten we juist als gemeente de sterke schouders in onze stad ook in beeld houden en eventueel faciliteren.”

De lokale partij ziet zichzelf niet als oppositiepartij. Het gevoel voor constructief meedenken zit in de genen. Bijzonder genoeg bespeurt de partij een soort ‘CDA-isering van de samenleving, zonder het CDA’. Compagner: “De eeuw van de burger lijkt met de participatiesamenleving te zijn aangebroken. Er zit veel CDA-gedachtegoed in het idee van de participatiesamenleving.” De CDA-fractie onderkent dat er bij velen onzekerheden leven. “Kijk naar de wereld om ons heen”, verwijst Compagner naar de vluchtelingenopvang. We vinden het de plicht als samenleving om mensen in nood te helpen. “In Zwolle slaapt niemand op straat.” Maar ze ziet ook de opgaven in eigen huis: bezuinigingen en drie decentralisaties. “We hebben vertrouwen in de hervorming, maar dan begint het pas. Want het gaat ook om de cultuurverandering van organisaties en mensen.”

Solidariteit is volgens het CDA te ontwikkelen door te ervaren en te doen. De partij pleit ervoor om samen met partners in de stad te komen tot een nieuwe maatschappelijke stage als onderdeel van het onderwijsprogramma. Als een morele oefenplaats voor burgerschap. Daarnaast biedt vrijwilligerswerk mogelijkheden. In Zwolle inspireren verschillende instanties de partij, zoals het Leger des Heils, Stichting Present en De Herberg. Maar ook wil ze duidelijkheid over mantelzorgondersteuning, als ontzorgers van zowel zorgbehoevenden als de samenleving.

Tegenstrijdig vindt het CDA het dat de gemeente wil schrappen in preventiemaatregelen. “Preventie kan juist helpen om mensen minder gebruik van zorgvoorzieningen te laten maken. Wij pleiten voor investeringen, zoals het succesvol gebleken ‘1000 jongerenplan’. In een motie roept de partij op om werk te maken van het voortzetten van dit plan! Tot dusver zijn 600 jongeren aan het werk geholpen.

 

Volgens het CDA is er in de gemeentebegroting sprake van een fors tekort in het meerjarenperspectief. Een verhoging van de OZB zou dat gat moeten dichten. Onterecht volgens het CDA. De partij wil bezuinigingen niet afwentelen op de portemonnee van de Zwollenaar. Wel wil ze een andere mogelijkheid aanreiken in de vorm van een onderzoek naar verzelfstandiging van Hedon. “Het subsidiëren van een popcentrum is niet een kerntaak van de gemeente.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “CDA wil menselijke maat in begrotingsdebat”

  1. Grinnik; lezende “De eeuw van de burger lijkt met de participatiesamenleving te zijn aangebroken”.
    CDA loopt zestigduizend jaar achter 😉

  2. @tebbie,

    Volkomen terecht toch? Kijk eens hoeveel mensen daar plezier van hebben. Of zullen we de subsidie voor PEC dan ook maar meteen stoppen?

Reacties zijn gesloten.