La journée de la langue française

Zwolle – De Franse taal staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Franse films doen het goed in Nederland. ‘Intouchables’ was zelfs de meest bezochte film in het Fraterhuis in Zwolle. En ook de Franse muziek mag zich verheugen in grote belangstelling. Dat is natuurlijk voor een groot deel te danken aan de sympathieke Belgische zanger Stromae.

img_6511.jpg

Afgelopen donderdag 13 november werd in Nederland voor het eerst La journée de la langue française georganiseerd. Een dag om de Franse taal eens extra in het zonnetje te zetten. En dat werd op de Thorbecke Scholengemeenschap zeker gedaan. In veel klassen schalde donderdag Franse muziek uit de speakers. Er werd gekeken naar filmpjes over jongerentaal en naar filmpjes waarin jongeren uit de hele wereld het belang van de Franse taal uitleggen. De meesterlijke parodie van Koefnoen op het liedje Papaoutai werd door veel onderbouwleerlingen met enthousiasme bekeken.

img_6525.jpgimg_6508.jpg

Natuurlijk werd er ook genoten van Franse specialiteiten. Er was stokbrood met brie en camembert in de personeelskamer en de leerlingen in de bovenbouw werden getrakteerd op madeleines en carambars . De tweedeklassers die op de dag van de Franse taal het vak Frans op hun rooster hadden staan, hadden geluk. Zij werkten aan het thema ‘eten’, en dat was voor Bakker Wim uit Zwolle een goede reden om ons te sponsoren. Vier grote gebaksdozen vol verse croissantjes gevuld met banketbakkersroom werden door Bakker Wim bij ons binnengebracht. En lekker smaken dat deden ze zeker! De 3-mavoleerlingen tenslotte waren uitgenodigd door het Hanzehuis in de Sassenstraat voor een proeverij van specialiteiten uit de Franse Hanzesteden. Warme citroenlimonade en chocola met kruidnagel? Jazeker, dat smaakte prima!

Voor ons was de eerste journée de la langue française een geslaagde dag. À la prochaine!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “La journée de la langue française”

  1. De laatste stuiptrekkingen van een stervende wereldtaal. Het besef is er zelfs in Frankrijk steeds meer dat ze niet meer meetelt. Ook in Frankrijk kunnen steeds meer mensen Engels (evenzo in Duitsland, maar daar proberen ze niet zo krampachtig vast te houden aan vergane glorie). Engels en Mandarijn, daar heb je echt wat aan.

  2. Nou, Canada, één klein uithoekje van Canada 😛

    @Derk goed punt Derk, Spaans, maar ook Arabisch doen het ook goed op het wereldtoneel. Maar Engels en Mandarijn zijn toch wel de koplopers.

  3. Ho, stop de persen!

    Correctie, Spaans (1.020 miljoen) is nog steeds groter dan Engels (840 miljoen). Mandarijn wel het meest (1.030 miljoen). Frans komt net over de 100 miljoen. Ruim achter Japans (123 miljoen), Russisch (125 miljoen), Portugees (210 miljoen) en Hindi en Bengaals (380 en 500 miljoen)

  4. komt een Japanner in de snackbar en zegt :??????????就?????????章??????
    ???????潾??每????????遴黸???????
    ??段??即???章 coca cola.

    Waarop die gozert van de snackbar zegt: 2 blikkies wat?

Reacties zijn gesloten.