Vragen over tijdelijke opvang vluchtelingen

Zwolle – Op 19 december wordt, zoals het er nu uitziet, de noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen gesloten. Dat wil, volgens PvdA Zwolle, allerminst zeggen dat het landelijke probleem aan een tekort aan opvanglocaties is opgelost. Zwolle heeft laten zien dat deze vluchtelingen hier welkom zijn, de vele acties uit de stad zijn daar een sterk signaal van.

PvdA: "We hebben vorige week een bezoek gebracht aan de IJsselhallen en zagen de vele zakken kleding en andere spullen die Zwollenaren hebben gedoneerd. Zoveel dat ze zelfs naar andere opvanglocaties worden gebracht. De huidige opvang in de IJsselhallen laat qua privacy veel te wensen over. Dat het op deze manier niet wordt verlengd lijkt onze fractie dan ook volstrekt logisch. Wat de PvdA wel wil weten is: liggen er momenteel verzoeken van het COA over andere al dan niet tijdelijke opvanglocaties na 19 december? Denkt het college pro-actief met het COA mee over andere vormen van tijdelijke dan wel permanente opvang om de grote vluchtelingenstroom in Nederland ook in Zwolle op te vangen? En hoe en wanneer worden de gemeenteraad en de betrokken bewoners in de stad bij dit proces betrokken?" De partij stelt maandagavond deze mondelinge vragen tijdens het Raadsplein in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

29 gedachten over “Vragen over tijdelijke opvang vluchtelingen”

  1. Heeft de PVDA ook navraag gedaan over bepaalde mensen of ze wel of niet onder dat vluchteling gedrag vallen en of daar geen deugnieten tussen zitten voor dat ze ?berhaupt in onze stad komen zitten???

    Als pvda echt wilt dat het met die vluchtelingen goed gaat hadden ze alles op alles moeten zetten paar jaar geleden om de samenwerking met Italië, Spanje en Cyprus uitgebreid in Brussel bespreken en snel tot acties komen maar wat ze nu doen is achteraf reageren…

    Ik ben benieuwd hoe het met deze mensen in de Ijsselhallen komende weken verder gaat..

  2. Wat betreft de menselijkheid en zorg voor eenieder zoals ook vluchtelingen vertrouw ik de partij van de arbeid wel. in de goede bedoelingen. Wel een puntje lezende:

    “Wat de PvdA wel wil weten is: liggen er momenteel verzoeken van het COA over andere al dan niet tijdelijke opvanglocaties na 19 december?”

    Rare vraag, zo kort dag bedoel ik maar.

  3. @br, naar Cyprus willen ze niet toe, dan gijzelen ze een boot zoals een maand geleden ook gebeurd is. Kennelijk is veiligheid of voelen alleen europa in hun ogen.

  4. De PVDA zakt dieper en dieper weg.

    Zeker als je weet dat de ouderen en hulpbehoevende Zwollenaren zich enorm veel zorgen maken over de broodnodige zorg voor in de toekomst.

    Als we nu ook nog vluchtelingen boven de mensen gaan stellen die hun leven lang hard hebben gewerkt en straks tussen wal en schip dreigen te vallen zijn we wel erg diep gezonken.

    Laatst kwam er een vluchteling met de taxi plus tolk naar de tandarts (ik zat in de wachtkamer).
    Dat kan dus wel.

    Voor nu is al bekend dat 25% van de NL gemeenten helemaal géén huishoudelijke hulp meer gaan verstrekken.
    Er is geen geld voor.

    En dan de permanente opvang van vluchtelingen in Zwolle, het moet niet gekker worden als vluchtelingen wel een permanente woonvoorziening KRIJGEN(!) en Zwollenaren heel lang op een woning moeten wachten.
    Voorbeeld: Een Zwollenaar die 35 jaar veel belasting heeft betaald moet proberen bij kennissen te logeren en zit in de zomer in een piepkleine caravan…
    Ofwel, die meneer is feitelijk gewoon dakloos!

  5. @Derk gezien dat Turkije helemaal niet rouwig is wat IS doet met de Koerden, kan ik me voorstellen dat ze liever niet vluchten naar een eiland dat half Turks is.

  6. Tsja, ik kom regelmatig daar omdat mijn LTD daar gevestigd is. Het is er aan beide zijde vreedzaam, eilandbewoners van beide zijde leven in harmonie en kun je niet vergelijken met het vaste land zoals jij aanhaalt.

    Punt mag jij laten staan hoor, is slechts een mening, zienswijze.

  7. Die vluchtelingen moeten gewoon weg daar, zo’n hal is niets hoeveel aktiviteiten er ook zijn.

    Zal de Agnieteberg wel gaan worden als de mensen van Delta weer terug kunnen in hun gerenoveerde woning.

  8. De laatste maanden lees ik steeds berichten waarbij de zorg voor ouderen in dit land wordt afgezet tegen de opvang van vluchtelingen met als onderliggend verhaal dat het met de eerste erg beroerd is gesteld ten faveure van het tweede. Ik vind dat een valse vergelijking.
    @hanshanzeland met het voorbeeld van de taxi naar de tandarts. Die vluchtelingen die hier zitten kennen heg nog steg, beschikken niet over een vervoersmiddel en zullen toch iets moeten wanneer ze met spoed naar de tandarts moeten. Een enorm deel van de ouderen verplaatst zich ook met de regiotaxi. Er wordt inderdaad fiks bezuinigd op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. Ik kan me goed voorstellen dat mensen die het nodig hebben zich zorgen maken, temeer daar er nog niet veel bekend hoe het zal gaan. Ik heb er wel vertrouwen in dat degenen die het echt nodig hebben de benodigde zorg zullen blijven krijgen. Dat de overheid probeert de almaar groeiende uitgaven in de hand te houden, begrijp ik. Meer dan een kwart van de overheidsuitgaven wordt nu aan de zorg uitgegeven; jaarlijks 23 miljard (!) aan langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. Een veelvoud van de hulp aan vluchtelingen.
    Bij een ander topic vroeg ik het volgende waar ik tot nu geen antwoord op heb gekregen. Daarom vraag ik het hier nog maar eens:

    Ik lees hier vaak allerlei voorstellen voor hogere overheidsuitgaven. Onderstaand overzicht zijn de uitgaven over de sectoren in 2014. Ik ben benieuwd welke andere verdeling jullie voorstellen. De optie meer-meer-meer kan natuurlijk ook, mits de belastingen verhoogd worden.

    Geraamde rijksuitgaven 2014 (bedragen in miljarden):
    Zorg 77,8
    Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 78,6
    Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 32,1
    Gemeente- en Provinciefonds 20,8
    Buitenlandse Zaken/Internationale Samenwerking 11,3
    Infrastructuur en Milieu 10,2
    Rentelasten 8,9
    Defensie 7,2
    Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 0,6
    Veiligheid en Justitie 10,4
    Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 4,7
    Financiën 2,0
    Overig -0,3
    Gasbaten -11,9
    Totaal uitgaven 255,1 Het totaal van inkomsten wordt geraamd op 249,1 miljard.

  9. @Derk het gaat erom dat zij het wellicht niet kennen, anders dan Turkije, dat niet aan hun kant staat. Zij hebben daar geen LTD, wat dat dan ook mag zijn.

  10. Agnietenberg vind ik inderdaad een goed idee. Laten de vrije jongens ook eens wat verdienen.

    Ik heb ook helemaal niks met vergelijkingen zoals HansV ze maakt. Het vluchtelingenprobleem vergelijken met huisvesting van ouderen. Misschien ziet hij in de IJsselhallen een geschikte opvang voor zijn ouders. Maar ik zou toch hogere eisen stellen.

    Dame, ik kan niet kiezen tussen de punten die jij noemt. Ik kan niet overzien wat het allemaal inhoud. Gelukkig doe jij de optie meer-meer-meer aan de hand. Ja, laten we maar wat meer belasting gaan betalen.

  11. Zwolle heeft laten zien dat deze vluchtelingen hier welkom zijn .Vraag mij af of de Zwolse bevolking er net zo over denkt want hoor heel andere reactie,s daaarover.

  12. – “Wat de PvdA betreft biedt Zwolle ook na 19 december opvang aan vluchtelingen”, heb ik gisterenavond tijdens de raadsvergadering gezegd.

    – Juist omdat het zo kort dag is, wilde ik duidelijkheid over wat Zwolle kan verwachten.

    – Volgens mij kunnen mensen, zelfs politici :), zich om meerdere dingen tegelijk druk maken. Ik ken de situatie van de meneer die nu bij familie moet logeren niet, maar mocht hij contact op willen nemen met mij dat kan op patty.wolthof@gmail.com / 0641767599. Of wellicht kan het ombudsteam van de PvdA Zwolle hem verder helpen: https://zwolle.pvda.nl/ombudsteam/

    Zie hier trouwens het nieuwe bericht met de beantwoording van de burgemeester:
    https://www.weblogzwolle.nl/content/view/43769/55/

  13. Patty, bedankt voor je reactie. Mooi dat die kennis van HansV zo geholpen kan worden. Natuurlijk moeten raadsleden zich niet met individuen bezig houden, maar helpt het ook het beeld te verbeteren hoe onze gemeente er heen ligt.

  14. De eerste vluchtelingen van de tijdelijke noodopvang zijn inmiddels alweer vertrokken naar Oranje, Eindhoven en Maastricht. Het merendeel gaat naar een opvang bij Hoogeveen. 19 december zal de IJsselhallen leeg zijn.

Reacties zijn gesloten.