Vuurwerk Oudejaarsdag Zwolle vanaf 18.00 uur

Zwolle – Ook in Zwolle is sinds dit jaar de periode rond de jaarwisseling waarin vuurwerk afgestoken mag worden korter. Zoals afgesproken in het landelijke Vuurwerkbesluit mag consumentenvuurwerk van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden gebruikt. Burgemeester en wethouders willen het carbidschieten in Zwolle wel toestaan op Oudejaarsdag. Volgens het college zijn nieuwe regels voor het carbidschieten niet nodig.

vuurwerk_zwolle.jpg 

Bij het voorkomen van overlast door het afsteken van vuurwerk baseert de politie zich de komende jaarwisseling op de ervaringen van afgelopen jaren: klachten als gevolg van overtredingen van de regels en van overlast zijn vooral te verwachten in Stadshagen, Ittersum en eventueel Aa-landen. De politie houdt daar rekening mee rondom Oud en Nieuw. Carbidschieten is, anders dan het afsteken van vuurwerk, op Oudejaarsdag in Zwolle nog wel toegestaan, vanaf 10 uur ‘s ochtends, op een aantal aangewezen locaties en onder een aantal voorwaarden. Anders dan vuurwerk is het afschieten van carbid geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. In de APV is opgenomen dat op een aantal locaties verspreid over de stad carbidschieters van minimaal 16 jaar oud met een bal als ‘projectiel’ deze traditie kunnen voortzetten. Overlast en risico’s worden zo beperkt.

De inschatting van het college is dat daglicht bijdraagt aan een ordentelijke gang van zaken: carbidschieten gebeurt in Zwolle grotendeels overdag, onder meer omdat de bal na afschieten in het donker lastig terug te vinden is. 

De locaties waar carbidschieten op 31 december vanaf 10 uur onder voorwaarden is toegestaan zijn:

  • Berkum: weiland bij Nieuwe Vecht en Kuyerhuislaan
  • Diezerpoort: park De Hogenkamp
  • Holtenbroek: grasveld bij Palestrinalaan
  • Marslanden: terrein van sv De Marslanden
  • Stadshagen: parkeerplaats bij de Milligerplas
  • Westenholte: bij de Tormentilweg
  • Wijthmen: bij het Kulturhus
  • Zwolle-Zuid: Ittersumerpark bij de IJsselcentraleweg, Arsenaultplantsoen langs de Schellerbergweg, Oldenelerpark bij de Oldeneelweg, Schellerpark, speelveld Landsheerlaan

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

85 gedachten over “Vuurwerk Oudejaarsdag Zwolle vanaf 18.00 uur”

  1. wens de gemeente veel s6 met de aanpak, (NOT), en in elke wijk word wel vuurwerk voor 18.00 uur afgestoken, mogen ze op elke straathoek wel politie neer zetten, wat ik niet zie gebeuren. gemeente zwolle, OOK DIT IS TRADITIE, wat ons burgers treft, schandalig.

  2. Echt handhaven doen ze toch niet.
    Ik woon bij een fietstunneltje, wat favoriet is bij de jeugd omdat dat extra hard klinkt, maar in de 15 jaar dat ik er woon nog nooit Politie gezien om daar wat aan te doen.

  3. zolang het vuurwerk al vanaf 30-12 verkocht mag worden is het niet te doen om pas op 31-12 vanaf 18.00 uur af te steken, begin eens met de verkoop aan te passen dan pas is het mogelijk om het afsteek tijdstip te handhaven

  4. Tijd om wat vaker de politie te bellen. Zeker als er lui in tunneltjes staan. Voldoende mensen die dan niet meer gebruik durven te maken van zo’n tunnel. Van de zotte.

  5. Ik vindt het een goede ontwikkeling (ook al is het slecht te handhaven). Het zou mij niet verbazen als er in de toekomst een algeheel consumentenvuurwerkverbod zal zijn. Echter dupeer je dan vele ondernemers (en de staatskas). Wat mij betreft gebeuren er teveel ongelukken… Maar dat zullen velen het niet met me eens zijn vrees ik…

  6. @Zwollywoodster het verlies voor de staatskas wordt ruimschoots teniet gedaan in het omlaag gaan van de schoonmaakkosten, reperatiekosten (minder vandalisme) en de zorgkosten.

  7. Dus alle brave kinderen en oudere jongeren wachten netjes tot 18:00 en steken dan met zijn allen vanaf 18:00 hun gehele voorraad vuurwerk af.

    Nee dat zal geen overlast geven nee….

  8. @1stejohn misschien moeten ze niet zo’n enorme lading hebben dat ze langer dan een uur of twee na 0:00 nodig hebben om het allemaal af te steken…

  9. @Mike70+Mul: wat een onzin. Vuurwerk is mooi voor ’s nachts als je het kunt zien tegen een donkere hemel. Overdag slaat het nergens op. Beetje onzinnig lopen knallen en rotzooi maken. Zoals bij alle slechte tradities: streep erdoor!

    Zwarte Piet is iets totaaaaaaaaaal anders!

  10. Helemaal met @Koets eens. ‘S avonds en ’s nachts is het mooi, dan kun je het tenminste zien. Overdag zie je er niets van (behalve de rommel dan), je hoort allemaal maar de knallen…

  11. Zoals bij alle slechte tradities: streep erdoor!

    En wie bepaald dat een traditie slecht is? Ik heb moeite met obesitas, oftewel die traditionele oliebollen en nieuwjaarsrollertjes met slagroom moeten maar verboden worden.

    Gelukkig blijft de gemeente en overheid tot dusver nog van het carbidschieten af, voor zolang als het mag duren.

  12. Koets, dat ben ik deels wel met je eens. Een totaalverbod vind ik onzin, overdag…tja, van mij mag het best hoor, maar hoeft niet perse. Het verschil tussen aanpassen en afschaffen….ik ben wel benieuwd waarmee ik jou hierin in mijn eerdere reactie tegensprak.

  13. Vuurwerk levert elk jaar weer miljarden aan kosten op (afval, schade en gewonden), en voor wat? Ik ben voor een georganiseerd vuurwerk. Veel veiliger en scheelt een heleboel verdriet en geld.

  14. Bericht door Koets, op 26 november 2014 11:55
    Vuurwerk is mooi voor ’s nachts als je het kunt zien tegen een donkere hemel. Overdag slaat het nergens op.

    Daarom begin ik ook met afsteken vanaf 0.05 uur op 1 januari, dus wat is je punt?

  15. Ik erger me er altijd scheel aan dat de meeste mensen te beroerd zijn
    om na die tijd hun vuurwerkafval op te ruimen !!!
    Zelfs grote potten laten ze midden op straat staan.>:(

  16. @Mike70: het artikel/de discussie gaat over vuurwerk overdag. Dat is mijn punt. Vuurwerk ’s nachts heb ik het niet over.

    @Mul: je gaf aan dat we “zo intolerant werden, dat tradities er voor moeten wijken”. Het vermijden van overlast overdag is juist goed. Dit heeft niets met intolerant te maken.

  17. Bericht door Koets, op 26 november 2014 13:39
    Vuurwerk ’s nachts heb ik het niet over.

    Oké duidelijk, het riep wat verwarring bij me op omdat je deze zin erachter tikte:

    Zoals bij alle slechte tradities: streep erdoor!

  18. Gelukkig hebben jullie nooit een jeugd gehad , en benoem ik de meesten van jullie tot klaag ouderen en zeurpieten die heel hun leven vol negativiteit zit , get a life , sneue mensen

  19. @Qminator want je kunt nooit opgroeien en de minpunten van zaken uit je jeugd inzien. Scheelt weer…

    De ergste klager ben jij trouwens. ‘klaagouderen, zeurpieten, vol negativiteit, get a life, sneue’ Lekker negatief allemaal.

  20. Japsert… Kan je het bewijzen dat het de staat meer kost dan dat er binnenkomt??

    Auto ook maar afschaffen?? Ook veel ongelukken en slecht voor het milieu!!

    Diegene die niets met het vuurwerk hebben… Ook niet stiekem van je buurman mee kijken he? Achterbaks gedoe man! Traditie is traditie! Ik hou er ook niet van… Maar als m’n buurman tig euro’s eraan wil verspillen moet ie dat lekker ZELF weten!!

    Laat elkaar eens met rust in plaats van elkaar een vinger te wijzen van ohhhhh mag niet!!!

  21. Zwollenaarisback:
    Hoezo overdreven? Het is maarliefst 9 miljardjoen
    och, dus toch geen miljarden.

    bron

    Maar alsnog wel een enorme bak geld.

    Wel leuk is om te zien hoe de schade verloopt over de jaren:

    Overzicht particuliere schadelast recente jaarwisselingen:
    2007/2008 24,3 miljoen euro
    2008/2009 18,9 miljoen euro
    2009/2010 11,3 miljoen euro
    2010/2011 20,7 miljoen euro
    2011/2012 16,2 miljoen euro
    2012/2013 10,0 miljoen euro

    Bron: Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS)

  22. – besluit staat landelijk nog niet vast.
    – overlast komt voornamelijk door ILLEGAAL vuurwerk dat al verboden is
    – inkorten verkoopdagen zorgt voor logistieke problemen.
    – veel bedrijven redden het met het extraatje van vuurwerk
    – Georganiseerde shows kosten gelukkig helemaal geen geld( voor de mensen die dit als argument gebruiken en tegelijk zeggen dat vuurwerk te veel geld kost.)
    – Wees tolerant voor 1 dag in het jaar. Nogmaals de rest is illegaal vuurwerk en wordt niet de kop ingedrukt als je legaal verbieden gaat.

  23. Was het maar één dag. Huisdieren zitten meerdere weken in de stress.

    De cijfers van wfvn gaan alleen over schade, komt letsel en schoonmaak nog bij.

  24. Tuurlijk Jasper,met het verbieden van wat dan ook is al zoveel bereikt…!! Vandaar ook dat men hier men aan het gedogen is geslagen…

  25. Ahhh gaan we nu de huisdiertjes erbij halen? Bij huisdieren is het maar net hoe de baas ermee omgaat. Als die al schijterig over straat loopt doet het beest natuurlijk gewoon meer.
    Onze hond vroeger had nergens last van omdat de baas niet al weken van tevoren zenuwachtig ging doen om een paar knallen. Katten net zo.

  26. Heerlijk, hopelijk lukt het de politie om het hand te haven. Voor knallen ga je maar een andere hobby zoeken. Vuurwerk is geen vuurwerk meer tegenwoordig, maar munitie. Als het vuurwerk weer normaal is en relatief veiliger kan er wat mij betreft wel weer wat eerder begonnen worden met afsteken.

  27. Wat zijn er toch veel gare, zure mensen tegenwoordig. Alles maar willen verbieden en andermans pleziertje vergallen.
    De meeste overlast komt door de zware knallers. Dat is al verboden maar daar heeft iedereen schijt aan. Vervolgens gaan we dan maar de gewone man weer eens aanpakken. Echt die typische, laffe mentaliteit van onze beleidsmakers.
    Hier leggen ieder jaar de schoolramen eruit, prullenbakken opgeblazen en lantaarnpalen in 2en. Nooit een smeris te zien. Zul je zien dat ze nu wel gaan handhaven en vaders gaan beboeten die het durven om al om 3 uur in de middag wat legaal af te steken met zijn kroost.

  28. Japser:

    Vuurwerk kost geen miljarden. Mijn aangedragen 10 miljoen is aan schade en niet aan letsel? Goed, dan gaan we verder met bronnen aandragen.
    Letsel?
    Letselschade

    Zitten we nu dus met 10 en 22 op 32 miljoen.

    Als we aan miljarden willen komen, dan moeten we dus, minimaal 2 miljard kwijt zijn. Dus gaan we schoonmaken voor 2000 miljoen – 32 miljoen = 1968 miljoen euro schoonmaken?

    Toch vreemd dat ze voor die bakken geld dan niet even bij ons door de straat kunnen rijden. Tja, of schoonmaker levert tegenwoordig veel op. Dan ga ik per direct m’n baan opzeggen en op de veegwagen zitten.

    Kom jij nu eens met bronnen?

  29. Ik geef mijn kinderen ieder jaar twaalf sloffen shising crackers en dan mogen ze 3 dagen lang knallen wat ze willen.Zelf kachel ik even naar Duitsland om siervuurwerk op te halen en steek dan in de avond regelmatig wat af net als vroeger.

  30. Je hebt gelijk WFVN, had het verkeerd in mijn hoofd. Tientallen miljoenen blijft alsnog veel geld dat wel als maatschappij moeten betalen.

  31. Wat ik het ergste van deze topic vindt is dat jullie allemaal lopen te zeiken over vuurwerk maar toen jullie zelf jong zijn geweest ook vast en zeker wel astronautjes af hebben gestoken en het stoer vonden om een strijker of een eventueele nitraat af te steken en die dan een keer op een plek af te steken waar dat dan niet hoort dat er wat kapot gaat
    Maar nu Zijn jullie ouder en hebben jullie er last van ach hey komop wij deden het vroeger wel maar laten we dan nu even gaan klagen dat het niet leuk is en overlast en alles veroorzaakt ach jongens zoals ik al zei jullie waren zeker gelijk volwassen en dachten niet in begin december al
    Yes eind deze maand oud en nieuw
    Pff zeikers op de wereld

  32. achja,

    tientallen miljoenen aan verkoop waar weer 21% naar het rijk gaat dus waar hebben we het over?

    wel weer tyupisch. je mag het wel kopen, maar niet afsteken. op bepaalde plekken dan maar dan nog.hahaha

  33. Ach ja, toen ik jong was knalden we er ook lekker op los. Enige verschil? Het gebeurde op Oudjaarsdag zelf. Het was ook heel gemakkelijk te handhaven want alleen maar op de dag zelf mocht je je vuurwerk ophalen. En als Oudjaarsdag op een zondag viel kon iedereen bij hoge uitzondering het vuurwerk op zaterdag meenemen. En dan kon je er ook gif op innemen dat er op 30 december flink geknald werd. Dan hadden de mensen er twee dagen (en de uitloop op 1 januari) last van.
    Tegenwoordig is het al ruim een maand dat je je regelmatig een ongeluk schrikt voordat 31 december is aangebroken.
    En ja, naar HALT worden gestuurd schrikt nu ook niet echt af.

  34. Owh owh owh wat is men hier toch weer naief, slehct geinformeerd of gewoon ontzettend tegendraads.

    Even om de “anti” mensen wat duidelijkheid te geven:
    – Ook al start je de verkoop 31 dec 18:00, vuurwerk wat u allen nu al hoort cq last van heeft is al lang bij de mensen in huis omdat het illegaal is (niet uit nederland)
    – Het legale vuurwerk, wat uw buurman, uzelf en ik kunnen aanschaffen in nederlandse winkels levert juist geld op (werkgelegenheid, BTW, en ondernemers die hun boterham verdienen)
    – Wellicht voor u niet te begrijpen, maar voor velen is het ook een hobby. Iets waar zij groot plezier aan beleven en daarin geen vlieg kwaad doen. Dat wilt u verbieden? Denk aan wat u zelf leuk vind, moet dat ook verboden worden? hoe zou u dat vinden?
    – Het veranderen van tijden levert alleen maar gevaarlijke situaties op. Mensen die met illegale knallers bezig zijn zullen niet overdag stoppen, brave vaders die hun kids iets willen laten afsteken moeten dat nu in het donker doen, ik ben bang voor alle gevolgen van dien. Veel meer dronken lui ook op straat wat minder veilig is voor de kids.

    Denk gewoon even na voordat je alles wil gaan verbieden, denk aan de gevolgen en gun iedereen gewoon zijn plezier. Ik haat ook het getengel van de buurman zijn chinese muziek, maarja als die man er gelukkig van wordt vind ik het prima.

  35. – Eitted – wat schade opleverd is illegaal vuurwerk legaal vuurwerk knalt nog geen ene vinger van af jullie moeten meer naar de media luisteren die er ballen verstand van hebben met bommen dit en dat een bom blaast een huis op vuurwerk niet en die babypijlen zijn gelukkig weg maaar die maatregels helpen niet als het verboden wordt gaan mensen lekker naar polen krijg je nog harder dan ooit dankzij jullie azijn zeikers die je in een oceaan moet dumpen

    mvg een mens met gevoelens die kinderen nog iets GUNT en die kinderen niet aan de drugs en vandallisme wil helpen

  36. ach mensen,

    denken jullie nu echt dat een totaalverbod op consumenten vuurwerk het land zal helpen vanwege de kosten van de vernielingen, schoonmaak en zorgkosten die er dan niet meer zijn?

    kijk:
    -bedenk maar eens wat het de staat (lees: de maatschappij/ u en mij)
    zal kosten als alle bedrijfjes over de kop gaan die het net redden dankzij de vuurwerk inkomsten. om nog maar te zwijgen over de vele importeurs die dit land rijk is. die zullen ook acuut failliet zijn.
    -de illegale handel zal opbloeien. het word dan immers al lucratief om de grens over te gaan voor een slof onschuldige rotjes. en wat denk je van al het andere spul? de stroom harde klappers zal alleen maar groter worden. en we weten allemaal hoe goed het nu al lukt om illegaal vuurwerk aan de andere kant van de grens te houden.
    -en daarbij: stel nou eens dat u echt heel de 31e van december niet uw huis uit durft vanwege het geknal. vind u het echt nodig dat u die dag moet kunnen doen wat u wilt, hoe u het wilt, en wanneer u het wilt? net zoals u dat al kunt op alle andere dagen van het jaar? jawel h?? ik heb maar één dag in het jaar dat ik mijn grootste hobby, zeg maar rustig passie, mag uitoefenen. laat mij dat dan ook doen vraag ik u.

    het enige wat in mijn ogen zou helpen om enige houvast op de situatie rondom het vuurwerkzijn de volgende dingen:
    – zulke absurd hoge straffen voor het te vroeg afsteken van vuurwerk of het afsteken van illegaal vuurwerk dat mensen het wel uit hun hoofd laten om dit te doen.
    -al het vuurwerk legaliseren voor het gehele jaar. moet je eens kijken hoe snel het niet meer speciaal is!

  37. Bericht door Japser, op 29 november 2014 13:38
    @Michael inzicht krijgen komt voor velen met de jaren. Zijn nu voldoende dingen die ik terugkijkend toen ook niet wilde.

    Maar wel deed en stiekum want als mijn ouders er achter kwamen. Hoop lol en plezier aan gehad maar nu terug denkende vind ik het fout en daarom is het nu out en mag het niet meer

    ff het verhaal afgemaakt.

  38. Bericht door alberto, op 26 november 2014 21:56
    – besluit staat landelijk nog niet vast.
    – overlast komt voornamelijk door ILLEGAAL vuurwerk dat al verboden is

    Precies, het geknal wat je nu hoort komt van illegaal vuurwerk. Dat blijf je dus houden, ook al komt er een verbod op consumentenvuurwerk.

    Bericht door Tsja, op 29 november 2014 17:34
    Ja fijn, het hele jaar door vuurwerk op het niveau van een gemiddelde bermbom. Goed idee.

    In de landen om ons heen levert dat ook geen noemenswaardige problemen op, waarom in Nederland wel?

  39. Als jasper tegen gas krijgt gaat hij zeiken dat hij persoonlijke aanval krijgt . Eerst tegen mij nu ook tot derk zeggen dat di iritant is . Jasper moet is in spiegel gaan kijken . >:(

  40. Aha, Duitsers en Belgen dus?
    Die staan wat mij betreft iets hoger op de geciviliceerde ladder dan wij Nederlanders. Even ’40-’45 daargelaten. :'(

  41. @kwallekop

    Ik geef tegengas bij Japser. Ik doe dat 2x waarbij hij na de 2e z’n ongelijk toegeeft zonder over te gaan op een persoonlijke aanval.

    Ra ra hoe kan dat? Als ik naar je berichten kijk (niet alleen in dit topic) en dat van sommige andere reageerders hier (derk heb ik even zo niet helder voor ogen), dan heb ik wel een idee. Ik zou zeggen: neem voor de gein zelf eens de spiegel in de hand.

  42. Excuus, niet goed geformuleerd (en ook dit topic net niet goed genoeg alles doorgelezen)

    Laat ik het zo formuleren: Dat Japser bij sommige personen niet zo aardig reageert, kan ik me levendig voorstellen. Er lopen hier mensen rond die lijken gewoon puur op Japser te reageren om het reageren op Japser. (en dan druk ik het nog netjes uit)

Reacties zijn gesloten.