In 1999 zijn er door het rijk afspraken met supermarkten gemaakt om doelstellingen op het gebied van energiebesparing en afvalscheiding te bereiken. De supermarkten blijken de afspraken niet te halen. De gemeente Amsterdam en de Milieudienst IJmond zijn daarom het project “Handhaven bij supermarkten” gestart.
Een belangrijke uitkomst uit het project was dat er bij supermarkten veel energie verloren gaat aan koel- en vriesapparatuur. 62% van het energiegebruik van supermarkten komt voor rekening van deze apparaten. Een simpele manier om dit energieverbruik te verminderen is het afdekken van koel- en vriesapparatuur. De terugverdientijd van deze maatregelen is minder dan 5 jaar. Dat is ook wat GroenLinks/DeGroenen in Zwolle wil.
Dit betekent dat de supermarkten volgens de Milieuwet verplicht zijn deze te nemen. Daarom hebben Amsterdam, Milieudienst IJmond en Zandvoort supermarkten in hun gemeentes opgedragen hun koel- en vriesapparatuur af te dekken. De supermarkten zijn daartegen in beroep gegaan.
Recent heeft de Raad van State uitspraak in dit beroep gedaan. De Raad heeft geoordeeld dat de gemeenten in alle redelijkheid eisen hebben gesteld. De supermarkten in de betreffende gemeentes zijn nu verplicht om hun koel- en vriesapparatuur voor 1 januari 2010 af te dekken. Naar de mening van de fractie GroenLinks/DeGroenen zouden ook de supermarkten in Zwolle de koelkastdeuren moeten sluiten. Daarmee wordt een flinke energiebesparing bereikt.
“De gemeentelijke overheid kan een belangrijke rol spelen om supermarkten zover te brengen en onze fractie wil dat de gemeente dit ook daadwerkelijk doet. Na de uitspraak van de Raad van State weten wij dat we daarin als gemeente juridisch sterk staan.”
GL/DG heeft daarom de volgende vragen aan het college:
1. Hebt u kennis genomen van de uitspraak van de Raad van State over het afdekken van koel- en vriesapparatuur in supermarkten?
2. Acht u deze uitspraak ook van belang voor de gemeente Zwolle?
3. Bent u van plan de supermarkten in Zwolle op te dragen hun koel- en vriesapparatuur af te dekken?
Namens de fractie GroenLinks/deGroenen
Anneke Nusselder
En dan direkt de alle winkels laten stoppen met ’s zomers de straat te koelen (airco’s) en ’s winters te verwarmen (verwarming). Het lijkt wel of geen mens zelf meer een deur kan of mag openen.
Prima actie, sta volledig achter dit idee!
Ben het niet vaak met de groenen eens, maar dit vind ik een goed en sterk punt!
In een supermarkt staat zomers bijna nooit de airco aan. De koelingen zorgen voor al die kou in de winkels. Koleingen afdekken ben ik niet mee eens Ze denken wel aan het enerie verbruik maar alle extra loonkosten om al die ruiten schoon te maken. Maar als zo?n deur opengaat valt al die kou uit de koeling zodat de koeling weer vlink moet werken om de ruimte weer terug te koelen.
en dat is volgens jou niet het geval als je de koelruimtes onafgesloten laat? Dan moeten ze JUIST de hele tijd op volle toeren draaien.
Verspilling en onnodig.
Tom laat ook thuis liever de voordeur openstaan, scheelt het raampje poetsen. En ach, die verwarmingskosten zijn nihil vergeleken met het raampje poetsen ;D
Als mensen niet weten hoe energie verbruik in een supermarkt is moeten ze zich er eens in gaan verdiepen. Tegenwoordig zijn er koelingen die een keer zo zuinig zijn met stroom verbruik dan koelingen van 10 jaar oud. Alles wordt elektronisch aangestuurd zodat de koelingen zo energiezuinig mogelijk draaien. verder alleen tijdens de openings uren zijn de koelingen open snacht gaan ze allemaal al dicht.