Schrijnende situaties in veranderende zorg

Zwolle – Vanaf 1 januari verandert de zorg. Voor een deel van de mensen is nu al duidelijk dat de consequenties ingrijpend zullen zijn. Voor sommige mensen zetten de nieuwe wetten de zorgcontinuïteit op het spel. De betrokkenen trekken overal aan de bel, doen hun verhaal en er wordt naar geluisterd, maar tot nu toe nog zonder oplossing, zegt CDA Zwolle.

CDA: "Op woensdag 3 december was in de actualiteitenrubriek Nieuwsuur een uitzending te zien over mensen die van het kastje naar de muur worden gestuurd en niet weten hoe ze de juiste zorg krijgen vanaf 1 januari. De AWBZ financiert op dit moment de zorg van 800.000 mensen. Het gaat vaak om chronisch zieken. De AWBZ verdwijnt en vanaf 1 januari komen alle mensen in een andere regeling terecht. Een deel gaat naar de zorgverzekeringswet. De groep cliënten met de grootste zorgvraag gaat naar de Wet Langdurige Zorg. En een ander groot deel gaat naar de gemeenten als gevolg van de WMO en de jeugdwet." CDA Zwolle wil maandagavond tijdens het Raadsplein van de wethouder weten wat hij gaat doen in schrijnende situaties.

In de uitzending van Nieuwsuur van 3 december jl. waren te zien:

– de 57-jarige Petra die per 1 januari geen één-op-één nachthulp meer krijgt vanwege de nieuwe regels in de Wet Langdurige Zorg. Die nachtzorg is voor haar essentieel omdat ze bij een complicatie binnen twee minuten hulp moet krijgen, anders kan ze overlijden.

– Thijmen, een jongen van 1,5 jaar met een zeldzame stofwisselingsziekte en

– de 15-jarige Youp, die blind en autistisch is, en een verstandelijke beperking heeft. Drie hartverscheurende voorbeelden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft speciale voorlichtingsfilmpjes, meldlijnen en interventieteams. Maar veel mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg hebben nog altijd geen idee wat er voor hen gaat veranderen vanaf 1 januari. Wie vragen heeft over de zorg kan bijvoorbeeld bellen met een informatienummer van de overheid. Daar krijgen mensen vaak het advies om weer ergens anders heen te bellen. Er zit, tegen de beloftes van staatssecretaris Van Rijn in, geen rapid response team achter dat vragen van cliënten beantwoordt die ondanks alle inspanningen toch tussen wal en schip dreigen te vallen.

Ook is er een Interventieteam Hervorming Langdurige Zorg van cliëntorganisaties. Maar dat is er niet voor individuele wal-en-schip-gevallen. Ook dit informatiepunt kan geen concrete knelpunten oplossen. Vraag is niet meer óf er mensen tussen wal en schip vallen, met alle gevolgen van dien, maar vaststaat dát dit gaat gebeuren. Het CDA wil graag van de wethouder weten wat zij doet als iemand als Petra, dan wel ouders van een Thijmen en een Youp zich in Zwolle melden met een indringende vraag om hulp en om concrete oplossingen voor hun toch al schrijnende situatie? 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Schrijnende situaties in veranderende zorg”

  1. Er zullen inderdaad wat schrijnende gevallen zijn. Wat nooit belicht wordt in de media is dat de wetgeving pas na de zomer is goedgekeurd. Achter de schermen wordt bij gemeenten met man en macht gewerkt aan deze wet. Dat nu nog niet precies duidelijk is hoe het er voor bepaalde hulpbehoevenden uit gaat zien, is niet meer fan logisch. Maar we leven in een zorgstaat en voor deze schrijnende gevallen komt gewoon een passende oplossing. Geen eenheidsworst maar aanbod op maat, dat kost tijd. En al die miepkeutels die het hebben over bv. huishoudelijke hulp die ze niet meer krijgen: hoeveel geld heeft u op uw bank, of in de stenen van uw huis? Veelal krijgen deze mensen niet langer huishoudelijke hulp omdat ze het zelf kunnen betalen. Ja dat is bezuinigen. Maar dat maakt het niet minder terecht.

  2. 2015 is een overgangsjaar en in principe houdt ieder voorlopig wat hij/zij nu heeft.
    Daar zijn ook aparte potjes voor maar als gemeenten daar geen aanspraak op doen en op voorhand al contracten verscheuren dan blijft er niet veel over.
    Ik hoop dat Blauwevingers zelf niet afhankelijk is van hulp want de bank of de stenen in huis zijn niet toereikend als je al op minimum zit en/of veel zorgkosten = veel eigen bijdragen hebt.

  3. Jacob heeft wel een punt: als je geld hebt in je huis of op de bank, zou het goed zijn dat daar eens naar gekeken wordt bij het toekennen van tegemoetkoming in zorg.
    Er is wel een groot sociaal probleem bij minima.
    Velen kunnen dat gewoon niet meer betalen.
    En dan is er nog wel een overgangsperiode, maar dat is voor hen uitstel van executie.
    Er moet wat veranderen. Da’s duidelijk. Maar dat dit kabinet de verantwoordelijkheid van zich afschuift onder het mom van zorg in de buurt, en meteen de budgetten naar de gemeente een kwart verlaagt, heeft niets met regeren te maken. Da’s afschuiven van verantwoordelijkheid en dan hard roepen dat het begrotingstekort dankzij hun geweldige bezuinigingen terugloopt.
    Waarom verdelen we de lasten niet eerlijk?
    Heel goedkoop scoren over de rug van de armsten, is dat.
    Leve de VVD ( en dat bedoel ik cynisch)

  4. @Blauwevingers,

    Je hebt je hele leven hard gewerkt geploeterd en een pensioen opgebouwd huisje gekocht dus je hele leven van alles betaald,
    dan word je oud kunt niet alles of bijna niks meer, en dan zegt meneer Rutte bedankt voor je inzet al die jaren maar je bent nu niet meer productief zoek het nu maar lekker zelf uit eet je huisje en je auto op
    en ga maar lekker snel dood. {want dat gebeurd als je geen adequaat hulp krijgt}
    zo dat ik nog meer geld aan de rijken kan geven.
    ja ja Blauwevingers ik hoop dat je zelf nooit in zo een situatie terecht komt geloof me dan piep je wel anders.

  5. @s wat moeten ze dan met hun geld, als ze genoeg hebben, meenemen in de grafkist? Beter betalen mensen die het hebben mee aan hun zorg, zodat mensen die het niet hebben, het ook kunnen krijgen.

  6. Klopt bijdragen zijn inkomensafhankelijk, nu nog. Gaat via CAK.
    Dus als je niets of weinig hebt betaal je naar rato ook niets of weinig.
    Hoe dat straks gaat weet niemand. Dat is raar.
    Bovendien zat daar de wet WTCG bij met kortingen voor chronisch zieken maar die is afgeschaft.
    Hoe dat straks gaat weet ook niemand.
    Maar je eigen huis “opeten” is wel erg rigoureus. Staan die gewoon op straat of moeten in een huurwoning die er niet is. Of die mensen moeten in verpleeg-/verzorghuizen.
    En de zorg is juist oor die mensen erg duur.
    Beetje kortzichtig allemaal maar vooral niemand weet hoe het echt gaat.

  7. Uit verslag:

    Wethouder Vedelaar antwoordt dat m.b.t. mensen, die na 1 januari tussen wal en schip dreigen te vallen, het wat de gemeente betreft alle hens aan dek is. Er zijn afspraken gemaakt over extra telefonische bereikbaarheid, piketdiensten, continuïteit sociale wijkteams etc. Het college wil de sociale wijkteams mandaat geven om in dergelijke gevallen eerst hulp te bieden en pas daarna te bezien wie de rekening betaalt.

Reacties zijn gesloten.