Tweede kantelbijeenkomst ZiT

Zwolle – Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans komt op 21 januari 2015 opnieuw naar Zwolle voor een tweede Kantelbijeenkomst. Deze avond is een vervolg op de succesvolle start van 3 april jl. Doel van deze avond is mensen aan elkaar te verbinden en initiatieven verder te helpen en daardoor de leefbaarheid en duurzaamheid van Zwolle verbeteren.

Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij grote ontwikkelingen die zich op dit moment in onze samenleving voordoen. Al deze ontwikkelingen vragen om een omslag, ofwel een ‘kanteling’, van de samenleving. Het is de bedoeling om een mix van inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en ambtenaren van gemeente en provincie bij elkaar te brengen. Zij nemen samen een ingebracht vraagstuk of idee onder de loep. Door inwoners en professionals aan elkaar te koppelen wordt de slagkracht vergroot en daarmee de kans op succes. Onder leiding van een facilitator wordt gewerkt aan een plan van aanpak om het vraagstuk een succesvolle boost te geven.

Bevlogen Zwollenaren
De organisatie is in handen van Zwolle-in-Transitie (ZiT), een beweging van bevlogen Zwollenaren, die zonder winstoogmerk ‘bottom-up’ initiatieven verder helpt en daarmee de kanteling versnelt. Samen brachten zij in april dit jaar Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, naar Zwolle.

Rotmans is met ruim tweehonderd publicaties een wetenschappelijk expert op het gebied van o.a. klimaatverandering, global change en duurzame ontwikkeling. Met zijn speeches op Kantelbijeenkomsten spoort hij iedereen aan om met ideeën te komen en daarmee (de eigen) leefomgeving te verbeteren.

Bijeenkomst
De eerste Kantelbijeenkomst voor de Regio Zwolle trok zeer veel belangstelling. Veel inwoners, professionals uit het bedrijfsleven en ambtenaren voelden zich aangesproken door het thema. Dat genereerde zoveel energie en Kantel-initiatieven dat ZiT is doorgegaan. De groep heeft in de tussentijd initiatieven gebundeld en onderzocht welke duurzame ideeën er nog meer leven in de stad. Op deze tweede bijeenkomst komt de hoogleraar Transitiekunde terug naar Zwolle, niet alleen met een betoog, maar ook om mensen met een Kantel-initiatief of idee verder te helpen.

Inbreng en toegangsticket
Mensen die deze avond een Kantel-initiatief of vraagstuk willen inbrengen kunnen dit aandragen via www.zwolleintransitie.nl. Via deze weg is ook een toegangsticket aan te schaffen. Op de site staat meer informatie vermeld over de bijeenkomst en ZiT. De locatie van de tweede Kantelbijeenkomst is Hogeschool Windesheim en de toegangsprijs is €15,-.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Tweede kantelbijeenkomst ZiT”

  1. Opkalefateren

    Hogeschool Windesheim was woensdag 21 januari 2015 het decor voor ⤽Zwolle in Transitie⤝. Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans (s)preekt en dat staat altijd garant voor een vol auditorium. Hij zet de overheid neer als onderheid en de onderdanen als bovendanen. Een prettig intermezzo was de lancering van een nieuw Zwols betaalmiddel: de Pepermunt.

    Na de pauze gaan we aan de slag met de bijna 30 ! initiatieven. Ik sluit me met acht anderen aan bij initiatiefnemer Job Boersma. Job is jarenlang vakfotograaf geweest in opdracht van de provincie Overijssel.
    Hij heeft o.a. de Overijsselse bedrijventerreinen heel precies in beeld gebracht.

    Ons provinciebestuur in Zwolle wist en weet dus precies hoe mooi of hoe lelijk het daar was en is, Of hoe vol en hoe leeg die gebieden zijn en waar sloop of juist behoud geboden is! Job wil die gebieden graag opwaarderen. Een nobel streven.

    Kantelen, zoals door Jan Rotmans vurig bepleit, klinkt en is mooi. Toch kunnen we met het bestaande al wel een heel eind komen. De provincie heeft namelijk als wettelijke taak op grond de Wet ruimtelijke ordening om nieuwe dorps- en stadsuitbreiding te toetsen aan de vraag of er nog andere alternatieven zijn zoals inbreiding, sloop en hergebruik. Dat is terecht nog steeds geen zelfstandige bevoegdheid van gemeenten. Want die overdrijven de behoefte. Afstemmen met buurgemeenten is niet afdoende. Provinciaal toezicht en ingrijpen blijft hard nodig zolang gemeenten zich niet (goed) kunnen beheersen. Ze onderschatten bovendien dat horeca en detailhandel geconcentreerd moeten blijven om onze centra leefbaar en aantrekkelijk te houden.

    Uitgifte van nieuw terrein zien gemeenten onterecht als melkkoe en inbreiden of functies mengen acht men te lastig. Job pleit behalve voor opkalefateren ook voor meer samenvoegingvan woon- en werkfuncties. Die combinatie gaat steeds beter samen omdat bedrijven schoner en stiller en bovendien sponsor en stagebieder voor de buurtbewoners zijn.

    De groep geeft gehoor aan Jobs oproep om samen met de pandeigenaren de boel op te kalefateren en meer aan functiemenging te doen. Uiteraard zonder enige provinciale subsidie, lening, garantie of fonds. Want onze provincie Overijssel heeft de handen kennelijk al vol aan de wettelijke taken!

    Arno van Dijk
    Arnovandijk@hetnet.nl

Reacties zijn gesloten.