Zwolle – “Met grote blijdschap geven wij u kennis van de voorgenomen samenwerking tussen de gynaecologen van Isala en Saxenburgh Groep.” Vertegenwoordigers van beide maatschappen en de Raden van Bestuur ondertekenden op maandag 9 maart in Hardenberg een intentieovereenkomst.
De samenwerking betekent behoud van acute klinische verloskunde in het ziekenhuis in Hardenberg. Het biedt bovendien de Hardenbergse en Zwolse gynaecologen de mogelijkheid specialisaties binnen het vakgebied gynaecologie en verloskunde te onderhouden en samen verder te ontwikkelen. Rob Dillman en Henri Janssen van de Raden van Bestuur van respectievelijk Isala en Saxenburgh Groep zien behalve op zorginhoudelijk gebied, ook anderszins volop voordelen. Als voorbeeld noemen ze de gezamenlijke inkoop van producten en het optimaliseren van een gezamenlijk gebruik van een digitaal patiëntdossier.
Schaalvergroting
Monique Wüst, gynaecoloog zegt namens de gynaecologen van de Saxenburgh Groep extra gemotiveerd te zijn door de samenwerking. “Het biedt ons zóveel mogelijkheden, zowel in uitwisseling van kennis, als in het op peil houden van vaardigheden. Denk aan de behandeling van bekkenbodemproblemen, zoals een terugkomende verzakking of ongewenst urineverlies. Door veranderende wet- en regelgeving en normen van onze beroepsvereniging moet je bepaalde ingrepen regelmatig doen. Samenwerken met Zwolle betekent voor ons schaalvergroting en daarmee de mogelijkheid om samen bepaalde volumes te halen, waardoor we blijven voldoen aan de kwaliteitseisen. Het houdt voor de patiënt in, dat het complete spectrum van operatieve behandelingen voor haar beschikbaar is.”
Korte wachttijden
Ook op het gebied van vruchtbaarheidsbehandeling hebben de gynaecologen elkaar gevonden. Isala gynaecoloog Harm de Haan: “We gaan bijvoorbeeld de protocollen voor indicatiestellingen en verwijsafspraken op elkaar afstemmen. Verder gaan we ons gezamenlijk inzetten voor innovatieve werkwijzen.”
Het blijft mogelijk om baarmoederkanker in een vroeg stadium in Hardenberg te opereren. Voor behandeling van alle andere gynaecologisch oncologische aandoeningen wordt in principe verwezen naar Isala. “Door de samenwerking is de verwijzing laagdrempelig, zijn de wachttijden kort en is de aansluiting goed, omdat we snelle uitwisseling van gegevens hebben en geharmoniseerde zorgpaden”, aldus De Haan. “Groot voordeel is, dat er geen dubbel onderzoek nodig is.”
Behoud acute verloskunde
Ander groot voordeel van samenwerking is de continuïteit van acute klinische verloskundige zorg in de regio. Met het aantrekken van twee nieuwe gynaecologen in Hardenberg was al een belangrijke stap gezet om deze zorg voor Hardenberg te behouden. Door de samenwerking met Zwolle is dit nu optimaal gegarandeerd. Ook zijn er goede afspraken gemaakt met de eerstelijns verloskundigen. Vrouwen die gaan bevallen in het ziekenhuis kunnen zelf beslissen of ze dat doen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg of in Isala Zwolle. Werkwijzen worden op elkaar afgestemd en afspraken gemaakt over de inzet van een verloskundige arts op beide locaties. De samenwerking tussen de gynaecologen betekent dat er ruimte is om de zorg voor de aanstaande moeder en baby in de regio verder te optimaliseren.
Betrokkenen hebben er alle vertrouwen in, dat met de samenwerking tussen Zwolle en Hardenberg de verloskundige en gynaecologische zorg in de regio volop tot ‘groei en bloei’ komt.
De graaiers van de Raden van Bestuur. Lekker de zakken vullen met het geld van anderen over de rug van zieke mensen.