Zwolle – Maandagavond heeft ROOD, jongeren in de SP, een statement gemaakt tegen leegstand en woningnood in Zwolle. Hoewel er in Zwolle grote behoefte is aan betaalbare woningen voor studenten en jongeren kent de binnenstad nog veel lege, ongebruikte panden. Dat vindt ROOD onverteerbaar. Om deze reden is er op het plein Achter de Broeren op het Eiland, waar grote winkelleegstand is, een spandoek opgehangen met de tekst ‘Maak hier studentenwoningen’.
ROOD-woordvoerder Simon Zandvliet: ‘Wij merken door onze onderzoeken naar studentenhuisvesting dat er een groot tekort is aan sociale huurwoningen en fatsoenlijke studentenkamers. Studenten zijn nog veel te vaak het slachtoffer van malafide huisjesmelkers. Tegelijkertijd zie je in de binnenstad winkelpanden leegstaan. Ik vind dat schandalig’. ROOD wil met deze actie gemeente en vastgoedeigenaren aansporen om werk te maken van leegstandbestrijding en aanpak van woningnood. Vervolgacties worden niet uitgesloten.
Tja, Zwolle en het studentenleven…
Als je de gegevens die de Zwolse politici hanteren ten aanzien van studentenhuisvesting mag geloven, dan zijn er voldoende kamers voor studenten. Daar spelen vaak een (redelijke) huurprijs, de kwaliteit/staat van de kamer en het huis en, met name, de houding van de huisbaas niet (echt) mee. Zwolle wordt geteistert door malafide pandjesbazen die fikse prijzen (kunnen) vragen voor kwalitatief ondermaatse huizen. Vaak zijn er op kleine kamertjes keukentjes en/of wastafels geplaatst zodat de huurprijs nog net ietsje omhoog kan. Onderhoud is, zoals bij veel studentenhuizen, nalatig. Toezicht op de algehele veiligheid is er nauwelijks en de Zwolse politici lijken zich er ook niet om te bekommeren. Ondertussen worden er door de grote WoningCorporaties ook diverse panden uitgebaat en zelfs nieuwe panden gebouwd.
Een algemener probleem zijn de huurprijzen, zowel van studentenkamers en sociale huurwoningen als gewone huurwoningen. Deze zijn in Zwolle, net als in de rest van het land, onevenredig hoog voor de staat van het geheel. De landelijke overheid is verkrampt in haar aanpak van de huursector en behoudt (blijkbaar liever) de status quo. Doorstromen is dus, als je net klaar bent met je studie, ook lastig.
Vijftig gemeenten gaan met lokale winkeliers afspraken maken om leegstand in de winkelcentra tegen te gaan. In verschillende steden wordt als proef het aantal winkelpanden teruggebracht.
Het is één van de plannen die minister Kamp van Economische Zaken vandaag presenteert om de groeiende winkelleegstand tegen te gaan. Naar schatting is momenteel 30 procent van de winkeloppervlakte overbodig.
De gemeenten die meedoen bekijken de komende jaren in welke winkelcentra ze meer willen investeren en welke winkelcentra op termijn kunnen verdwijnen.
Huurprijs
Gemeenten beloven verder te snijden in de regelgeving. Het wordt daardoor voor winkeliers makkelijker om hun zaak voor horeca te gebruiken of voor andere initiatieven. Onder meer Alkmaar, Helmond, Rotterdam en Zwolle beginnen hier vanaf april mee.
Vastgoedondernemers beloven de huurprijzen anders te berekenen. Die worden nu vastgesteld op basis van historische prijzen, maar die worden straks marktconform vastgesteld.
Volgens Detailhandel Nederland is dat een enorme doorbraak, die ertoe leidt dat veel huurders uiteindelijk minder huur gaan betalen.