Onthulling kunstwerk bij tunneltje Leo Majorlaan

Foto van auteur

Zwolle – Op donderdagmiddag 2 april a.s. om 17.00 uur onthult wethouder Jan Brink van Cultuur van de gemeente Zwolle nabij het tunneltje onder de Leo Majorlaan ‘Choreografie van pure armoede… en trots’. Het kunstwerk heeft de ‘werkverschaffing uit de crisisjaren van de vorige eeuw als vertrekpunt. Het is gerealiseerd in het kader van het project Canonkunst van het Kunstenlab. ‘Choreografie van pure armoede…en trots’ is het laatste kunstwerk in de reeks van 15 kunstwerken die verspreid over de provincie Overijssel zijn gerealiseerd.

canonkunstwerk_zwolle_2.jpg
Foto’s Gerlinde Schrijver

‘Choreografie van pure armoede…en trots’ vertelt het verhaal van de werklozen in de crisisjaren en het zware werk dat zij verrichtten. Kunstenaar Matthijs Bosman heeft de harde en roemloze arbeid weten vast te leggen in een monumentaal beeld in dezelfde grond en op dezelfde plek als waar het werk destijds werd verricht. In het talud van het fietspad dat leidt naar het tunneltje onder de Leo Majorlaan zijn nu in 200 m2 met de hand gemodelleerd beton, voetstappen en sporen van kruiwagens zichtbaar. ‘Choreografie van pure armoede… en trots‘ is tot stand gekomen in het kader van het project Canonkunst. Het project sluit aan bij de Canon van Overijssel waarin de lokale geschiedenis van Overijssel wordt beschreven. 

canonkunstwerk_zwolle.jpg

Verspreid over de provincie Overijssel zijn 15 kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Het vertrekpunt voor de kunstwerken is een historische gebeurtenis uit de lokale of regionale canon. De kunstwerken versterken daarmee de cultuurhistorische beleving van de omgeving.

Samenwerking
Canonkunst is een project van het Kunstenlab, ontwikkelt in samenwerking met de IJsselacademie. ‘Choreografie van pure armoede… en trots’ is gefinancierd door de provincie Overijssel, en is een geschenk aan de gemeente Zwolle die het werk in eigendom en beheer heeft genomen.

Onthulling 
Ontvangst donderdagmiddag 2 april, om 17.00 uur bij de westelijke ingang van het tunneltje onder de Leo Majorlaan (zijde park De Wezenlanden) in Zwolle.  Het kunstwerk wordt feestelijk onthuld door wethouder Jan Brink van de gemeente Zwolle. Koos Geerds zal zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakte gedicht voorgedragen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Onthulling kunstwerk bij tunneltje Leo Majorlaan”

 1. Het zou misschien leuk zijn geweest als de kunstenaar geholpen zou zijn door werklozen anno nu.
  Ook om het financiele plaatje wat rooskleuriger te maken, 200 vierkante meter beton gieten lijkt me redelijk arbeidsintensief…

 2. Misschien azijnzeikers allemaal, maar ik moet eerlijk zeggen, ik fiets er elke dag langs; ik wist dat er een kunstwerk zou komen, toen zag ik een “wal” ontstaan met allemaal voetjes; eerst dacht ik dat er onverlaten, toen het kunstwerk nog “nat” was voetafdrukken in hadden geplaatst echter toen er geen “echt” kunstwerk kwam, begon bij mij het kwartje te vallen, tja… dit is het dus…..pff….

 3. Volgens mij vallen hier veel over de uitstraling van het kunstwerk maar het is toch juist de bedoeling dat het er somber uitziet? Het gaat hier toch om een referentie naar het ploeteren in een zware tijd, dat straalt het bij mij wel uit. Ploeteren door de modder… Denk dat als het asfalt er ligt en er groen gas naast ligt al een stuk beter uitziet.

  @aukje, nogal goedkope opmerking. Jammer dat zo vaak de sympathie kaart wordt getrokken om zieltjes te winnen.

 4. Er wordt steeds gesproken over Leo Majorlaan, maar het is de Zuidbroeklaan. Tenminste, zo heet die volgens mij. De Leo Majorlaan loopt slechts van de kruising Wipstrikkerallee naar de kruising van de Ceintuurbaan. Weet toch elke Zwollenaar!?

 5. Gemiste kans, thema sprak mij wel aan. Uitvoering is te simpel en de link met het thema te ver gezocht naar mijn idee.
  Misschien kanonnen glazen st Michael er bij gezet worden met een schep in zijn handen.

 6. Kunstwerk????? HAHAHAHAHA!!! Ik dacht dat kinderen zich wilden vereeuwigen door in de nog natte ‘specie’ te gaan staan. Ik zie er absoluut nog geen kunst in. Ik rijd er dagelijks langs, dus misschien verandert mijn mening nog…..

Reacties zijn gesloten.