Zwolle – In Zwolle wordt op 4 juni Het Groot Zwols Geluidsoverlast-festijn gehouden, een stadsdebat over de geluidsoverlast-problematiek. Dit doen de betrokken belangeloos, omdat ze het belangrijk vinden dat er een respectvoole open discussie is. Dit maakte de Nachtburgemeester van Zwolle tijdens een NPO1-debat over geluidsoverlast maandagavond bekend. Hij wil door middel van een ‘practicum’ ondervinden wat geluidsoverlast is.
Voorafgaand aan Zwolle Unlimited krijgen de Partij van Cultuur en de Nachtburgemeester de mogelijkheid en faciliteiten om het met álle partijen en geïnteresseerden om tafel te zitten. "We willen proefondervindelijk inzichtelijk maken wat nu precies de problematiek is. In de hoop dat Zwollenaren elkaar iets beter zullen begrijpen. Wat hard is voor de één, is voor de ander juist zacht. Er is draagvlak is voor een (vriendelijk) debat, waarbij de geluidsoverlast direct en simpel getoetst kan worden. Waarbij álle partijen op respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan". Discussieer mee op 04 juni van 20.30-22.30 uur in een theatertent op het Broerenkerkplein.
Begin juni is er een raadsdebat over de geluidsoverlast geweest en zijn een aantal festivals achter de rug. Beetje nutteloze wannabe-discussie dus, die beter NU gevoerd kan worden.
Of geluid te hard is of niet is subjectief. Het is onmogelijk om overeenstemming te vinden. Wethouder de Heer heeft overigens al gesproken: het feesten moet minder vaak en minder hard. Discussie is dus blijkbaar niet meer nodig. Sterker nog, het kon alleen maar minder, want respect werkt slechts één kant op: de kant van het rustige, stille graf, waar Zwolle al aardig op af koerst.
De Raad van State heeft een uitspraak gedaan dus ik snap niet waarom men nog wil praten. De gemeente moet gewoon die uitspraak handhaven lijkt me. Wordt de geluidsoverlast minder als je gaat praten? Ik betwijfel het.
Ik ben het trouwens eens met pelkwijker: de gekozen datum voor die discussie is ook veel en veel te laat. Ik zou hier niet mee akkoord gaan als ik omwonende was.
@ribo de uitspraak van de Raad is helemaal niet zo duidelijk. Die zegt voornamelijk dat de gemeente moet uitleggen waarom ze het huidige beleid voeren en hebben als advies meegegeven om de Nota Evenementen van Heerlen uit ’96 op te volgen. Die Nota is niet een wet. De gemeente kan prima een eigen Nota Evenementen opstellen.
De uitspraak “Wat hard is voor de één, is voor de ander juist zacht” vind ik trouwens vrij respectloos. Alsof mensen overlast kunnen ondervinden van muziek die te zacht staat. Als beoogd wordt dat “álle partijen op respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan” dan mag de insteek van dat gesprek ook wel wat respectvoller zijn.
Overlast is iets wat iemand zelf ervaart, niet iets wat feitelijk vast te stellen is. Aan dat gevoel moet iets gedaan worden. Het geluid telkens zachter is daarin niet de enige oplossing. Gemeente en organisatie willen best de 160(!!!) mensen die overlast ervaren tegemoet komen. Helaas zitten die in een hele starre our way or the highway houding.
@ribo wel degelijk dat je er last van hebt als je dik geld hebt betaald voor een festival en de muziek staat zo zacht dat je niet van dat festival kan genieten.
Als je elk festival naast een knetterende box staat te hossen, vind je het de volgende keer al gauw te zacht??
Oplossing: geluid opschroeven.
@Tsja lekker gechargeerd. Het gaat erom dat je ook wat verder van het podium de muziek kunt horen en voelen. Ook als er naast je wat mensen staan te kletsen.
@zomaareenzwollenaar Decibellen zijn niet subjectief en zijn gewoon te meten. Te hard = te hard.
Decibellen zijn inderdaad niet subjectief. Hoeveel last je daar van hebt wel.
@Japser Fijn dat we dat misverstand hebben rechtgezet.
Maar zelf als je er last van hebt: Wat maakt dat nou uit, het is niet zo dat die evenementen wekelijks georganiseerd worden. Het gaat om een paar dagen per jaar… Dat kun je die (tien)duizenden mensen die er plezier van hebben toch ook gewoon gunnen?
@jrw Het is niet meer ‘een paar dagen’ het was ooit een paar dagen en toen waren er ook minder klachten. Er zijn t/m 30 mei al 6 festivals en dergelijke.
@Tss er zijn t/m 30 mei 5 van de 7 dance festivals. Daarna dus nog maar 2. Je verwatert de discussie door zo’n specifieke datum te kiezen. Je doet alsof er daarna nog veel meer komen. Oneerlijke manier van discussiëren.
@Japser Nee hoor ik kreeg alleen op de partyflock kalender niet meer te zien dan twee maanden in advance. Daarbij moet je toegeven dat ‘nog maar twee’ erbij er nog steeds meer dan ‘een paar dagen per jaar’ zijn.
@Tss Dus in de drukste periode van het jaar worden er 6 (of 5 als Japser gelijk heeft) festivals georganiseerd in anderhalve maand? Klinkt alsof het nogal meevalt allemaal. De festivalocaties liggen ook nog eens vrij ver uit elkaar dus je zult ze niet allemaal meekrijgen.
@jrw Afgelopen jaren hadden zelfs inwoners van omliggende gemeenten last van de festivals laat staan mensen die in de stad wonen. Het ligt er voor een groot deel aan hoe hard het geluid gaat en hoe de wind staat op dat moment.
Als men zich houd aan de decibellen en de festivals in park de Weezenlanden op een andere locatie houden zoals afgesproken zou dat al een hele verbetering zijn.:D
Last of konden ze het horen? graag iets onderbouwend met links oid
@D erk Last en het kunnen horen hoeven niet twee verschillende zaken te zijn immers je moet het kunnen horen om overlast te ervaren is het niet? Het geluid stond te hard daar is al over geoordeeld.
Je eisen wijs ik van de hand bewijs maar dat mensen in de omliggende gemeenten geen last hebben van het festival beleid van Zwolle.
Hopen voor jou dat het niet gaat onweren brrr herrie.
Kom op je dikt zaken aan Als mensen vanuit Hattem of waar dan er ook last van hebben ondervonden dan zullen ze dat wel kenbaar hebben gemaakt, jij gebruikt deze argumenten enkel om aan te dikken. Fijne dag nog en mooie zomer
Omdat het opvallend stil rond D erk. 😉 blijft:
http://www.dalfsennet.nl/nieuws/235456/boem-boem-boem.html
http://www.dalfsennet.nl/nieuws/235471/muziek-of-lawaaioverlast-reikt-veel-te-ver.html
http://www.rtvoost.nl/permalink.aspx?type=nieuws&id=208467
@ kijk dat is wat, sorry dat ik niet gelijk reageer ik werk nl.
Leuke stukjes van Willy geen retweets of comments,eenmans aktie
Grootste aantal klachten was 169 voor Hardshock vorig jaar. Dat is zeer minimaal.
@Japser: dat hangt af van de betekenis die je aan dat getal geeft. Als je het interpreteert als het aantal mensen dat er last van heeft is het wellicht weinig (al vind ik onnodige overlast voor 169 inwoners en hun familie nog stuitend veel). Maar dit zijn alleen de mensen die een klacht hebben ingediend. Er zijn ongetwijfeld mensen die zich groen en geel ergeren aan die pauperfeestjes, maar geen klacht indienen. Maar los daarvan: waarom moet zo’n ‘feestje’ BUITEN plaatsvinden? Binnen kun je met minder moeite meer herrie maken zonder dat anderen daar last van hebben. Probleem opgelost.
@ed dat zijn de mensen die de moeite nemen om iets te doen met hun overlast. Daar moet zeker iets mee gedaan worden. Ik vind alleen het afschaffen van festivals niet dat iets. Er zijn meer opties, maar die worden keihard genegeerd.
Ik hoor in deze discussie jou regelmatig het hebben over dat het ook binnen kan. Ja, dat kan, maar dat is dan direct een ander feest. Een buitenfestival is een andere beleving dan een binnenfestival. Als je alles naar binnen verplaatst, mis je de plus punten van een buitenfestival.
Klopt wat je zegt: dan is het direct een ander feest. Dat is ook mijn punt: danis het een feest waar je anderen niet of nauwelijks mee lastigvalt en waar anderen niet gedwongen van mee hoeven te genieten. En volgens de party-organisator gaat het erom dat je ‘de bas in je lijf voelt’. Dat kan prima volgens mij prima binnen. Het enige dat gebaat is bij outdoorherrie is de portemonnee van de organisator. Het kulverhaal dat het goed is voor de economie is de grootste onzin die je kunt verzinnen: de snuifertjes en slikkertjes komen rechtstreeks naar de locatie, gaan daar los en zijn dan weer pleite. Heeft de middenstand daar wat aan? Eten en drinken gebeurt daar en wie profiteert daarvan? alweer de organisatie. Welke andere ondernemer heeft het recht om zijn diensten of producten aan te bieden terwijl het gepaard gaat met overlast voor andere burgers?
Op die feesten staan allerlei verschillende bedrijven hun eten te verkopen.
Voor een buitenfeest heb je de openlucht, hopelijk met zon, boven je, de buitengeuren er bij. Dat mis je binnen. Dat zorgt voor een andere beleving. Buiten kun je ook lekker in het gras zitten of liggen. Buitenfestivals zijn gewoon anders dan binnenfestivals. Die kun je niet zo maar inwisselen.
@Jasper: Tot de uitspraak van de Raad van State werd ieder geluid van de mensen die er last van hebben stelselmatig genegeerd.
De duur van een festival moest 12 uur zijn, het volume kon niet omlaag, er kan geen betere spreiding door het land. Ook nu lees ik van de voorstanders alleen maar dat de anderen niet moeten zeuren, anderen een feestje moeten gunnen, het gaat maar over een paar dagen per jaar etc. Maar…. die “paar dagen” vallen wel allemaal in het seizoen waarin mensen van het buitenleven willen genieten en met regelmaat hun weekend vergalt willen zien door m.n. het basgeluid van de festivals. Want dat gedreun 12 uur lang en het constante trillingen zijn wel degelijk ziekmakend voor een groep mensen. En dat los je niet op met gehoorbeschermers. Dat is alleen te voorkomen door de stad uit te gaan tijdens zo’n festival en dat kan wat mij betreft best 2 of 3 keer, maar niet vaker. Wil je vaker een festival: prima, dan ga je toch naar de festivals in andere plaatsen/steden, want 3 festivals per gemeente betekent bijna 1.200 festivals per seizoen.
@doermin …… weekend vergalt willen zien ….. moet zijn hun weekend NIET vergalt willen zien
de constante trillingen
Ed, ga lekker in je pauper huis zitten. Ik heb ook last van je gezeik!! Kan ik een klacht indienen? Je ziet het erg zwart wit!!
Het ergste is dat de organisatoren aan alles over mee denkt om overlast te beperken.. Maar zoals iedereen wel weet, is niet iedereen tevreden te houden. Welke besluit dan ook! Het is beter om samen met z’n alle proberen door 1 deur te gaan. Hebben we meer aan dan alles af te stempelen met herrie,pille slikkers, pauper feest…..
^ Nou daar ging de nuance. Klagen over klagers die klagen is net zo irritant anders.
@ D erk Is dat alles? Ik wacht nog op je onderbouwing.
Waarom moeten mensen in aangrenzende gemeenten er nog meer last van ondervinden dan mensen in Zwolle?
Goeie vraag Michael. Ik heb zo’n vermoeden dat men de problemen heeft willen exporteren naar de buurgemeenten.