Zwolle – Zwolle heeft te maken met veranderingen in de binnenstad die vragen om een hernieuwde visie en aanpak. In het Broerenkwartier is de problematiek zichtbaar: winkels trekken weg en het gebied wordt minder aantrekkelijk voor het publiek. Bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente zijn al een tijd in conclaaf over mogelijkheden om het tij te keren. Nu ligt er plan met concrete acties om het gebied nieuw elan te geven.
Een gezamenlijke inventarisatie leverde een mooie lijst met ideeën op die op korte en middellange termijn gerealiseerd kunnen worden. Deze variëren van het plaatsen van bloembakken en het tijdelijk vullen van leegstaande etalages met bijvoorbeeld kunst tot een compleet nieuwe aankleding van het gebied. Betrokkenen trekken, met ondersteuning van de gemeente, een inspirator aan die partijen bij elkaar brengt, eventuele hindernissen uit de weg ruimt en ideeën doorgang kan laten vinden.
Daarnaast zijn vastgoedeigenaren met elkaar in gesprek over een duurzame ontwikkeling van het Broerenkwartier, om zo toekomstzekerheid voor het gebied te creëren.
Meer mogelijkheden door minder regels
Zwolle wil in het Broerenkwartier direct gebruik maken van de mogelijkheden die ontstaan door deelname aan de landelijke pilot ‘Verlichte regels winkelgebieden’. De gemeente heeft zich aangemeld voor de pilot en de minister van Economische Zaken heeft besloten dat Zwolle mee mag doen. In de pilot wordt in een aantal winkelgebieden in Nederland geëxperimenteerd met het anders toepassen, wijzigen of schrappen van knellende regels, zodat er meer ruimte ontstaat voor het realiseren van nieuwe ideeën.
Nieuwe visie voor binnenstad
Ondertussen gaat de gemeente samen met belanghebbenden aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe visie voor de binnenstad, die aansluit bij de landelijke trends. Toenemende internetverkopen, dalend bezoek aan de binnenstad en het wegtrekken van retailers uit hoofdwinkelgebieden vanwege schaalvergroting zorgen ervoor dat binnensteden steeds minder aantrekkelijk worden. Tegelijkertijd zien we met de komst van kleinschalige speciaalzaken en een toenemende vraag naar kleinere, representatieve kantoorruimtes een tegenreactie. Winkelen krijgt meer een sociale functie, waarbij beleving en vermaak centraal staan.
De voorbereidingen voor het visietraject zijn inmiddels van start gestart gegaan. De verwachting is dat de gemeenteraad zich in het eerste kwartaal van 2016 over deze nieuwe, gedragen visie zal uitspreken.
Zolang de gemeente denkt dat de oplossing ligt in het steeds meer hogere lasten opleggen aan ondernemers zal de leegloop in het centrum steeds grotere vormen gaan aannemen. Water loopt altijd naar het laagste punt en de kade keert het schip.
Ach, de gemeente en op landelijk gebied de overheid zijn speelbal van de grote ondernemers en de grote vastgoedboeren. Zolang de overheid daar niks aan doet, aan die afhankelijkheid, tja… Het centrum moet een meerwaarde bieden aan het winkelende publiek. Zolang het allemaal saaie eenheidsworst is (en het meeste is dat nu eenmaal), dan komt er geen kip op af.
Grote vraag is, is dhr. Waanders tevreden met deze visie?
Let wel de Broerenkerk is prachtig geworden maar dhr. Waanders moet niet drammen over de verkoop. Ik neem aan dat hij wist waar hij aan begon in een tijd dat er steeds minder boeken worden gekocht.
Wat betreft opvulling van de lege panden, ja daar moeten een paar publiekstrekkers in komen. Er wordt al jaren geklaagd over het “Xenos-blok. Gooi dat tegen de vlakte en de winkels die erin zitten naar de leegstaande panden.:D
Het zou inderdaad een goed begin zijn om het ‘Xenos-blok’ te slopen en de bedrijven die er nu zitten onder te brengen in het Broerenkwartier. Vervolgens zou je op de plek van het Xenos-blok een intiem stukje Zwolle kunnen creëren met appartementen/woningen/restaurantjes in een historiserende stijl, volgens mij is er geen Zwollenaar die daar tegen zou zijn.
Een interessant idee Historischbesef, heb je ook een concreet idee wat je wilt slopen, hoort hier ook het Kruidvat bij. En er zitten ook al woningen achter de Xenos trouwens, dus die moeten ook een ander plekje hebben. En die fietskelder vind ik persoonlijk ook niet erg mooi.
Maar ik ben voor hoor, mits er inderdaad wat in een historische stijl is wat er wordt neergezet.
Ja, dan bedoel ik het hele stuk van de Kruidvat tot en met de Xenos, ik weet niet precies hoe het zit met woningen in dat stuk, maar daar moet wel wat voor gevonden kunnen worden lijkt me.
Minder regels…dat in elk geval! Waanders is hier toch niet de baas? Het gaat altijd maar over Waanders…walgelijk.
Die had moeten blijven waar die zat, dan hadden we een fijn cultureel centrum met heel veel kunstenaars kunnen hebben in de Broerenkerk, of de bieb, sorry Stadkamer, nog fijner!!!!
xenos blok slopen – helemaal vóór. Maar ook dat betonnen ding daarnaast lijkt ook nergens op (V&D/Jan Sikkes/etc). Niet meer helemaal 2015 zullen we maar zeggen.
Ombouwen tot een aantrekkelijke entree vanaf die zijde – maar bijvoorbeeld ook meer fietsenstallingen van maken. Daar is vast iets op te verzinnen.
Ik zie de naam Waanders helemaal niet in dit artikel staan, maar dan nog, die man heeft een enorme investering gedaan en het is een prachtige boekhandel geworden. Ik vind dat hij zich zeker mag roeren in deze discussie. Vastgoedboeren moeten wat meer realisme tonen en normale prijzen vragen voor de huur van hun panden.