1 mei viering op begraafplaats Kranenburg

Zwolle – Vrijdag vond op begraafplaats Kranenburg de traditionele 1 mei viering plaats. Jan Slijkhuis lid van de PvdA fractie in de Zwolse gemeenteraad verwelkomde alle belangstellende bij het graf van de op 24 april 1943 te Zwolle overleden Socialistisch Vrijzinnig predikant Horreüs de Haas en keek terug op de geschiedenis van de PvdA in Zwolle en 70 jaar bevrijding.Er werden rozen bij zijn graf gelegd.

1_mei_viering_pvda_2015_05_01_4593.jpg 

John Kerstens lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA stond stil bij het graf van Helmig Jan van der Vegt, een van de oprichters van de SDAP in 1894 in Zwolle. In Theehuis De Agnietenberg kreeg Geert Brettschneider, in gezelschap van zijn Corrie, deze keer de jubileumpenning van de PvdA, de Willem Dreespenning, voor zijn 65-jarig lidmaatschap van de Partij van de Arbeid. Volgens de bijna honderdjarige, was hij al lid van de SDAP vóór de oprichting van de PvdA op 9 februari 1946.

1_mei_viering_pvda_brett._met_penning.jpg

1_mei_viering_pvda_2015_05_01_4633.jpg 

1_mei_viering_pvda_2015_05_01_4576.jpg 

1_mei_viering_pvda_2015_05_01_4581.jpg
 
1_mei_viering_pvda_2015_05_01_4624.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “1 mei viering op begraafplaats Kranenburg”

  1. Zie je dat @dick? Opa Jopie pepert het sociaal democratische gedachtegoed er ieder jaar op 1 mei extra in bij mijn kids. Ach…met het gedachtegoed is ook niets mis hahaha

  2. Wat een historisch en politiek onbenullige reactie, KWB. De Duitse “variant” of zusterpartij was de SPD, Sozialdemokratische Partei Deutschland. Dee partij was de enige die in het parlement stemde tegen de wet die Hitler de mogelijkheid gaf wetten buiten het parlement om, uit te vaardigen. De partij werd direct na de machtsovername door Hitler verboden. De leden werden vervolgd. Een steen bij de Reichstag in Berlijn laat vele namen zien van vermoorde sociaaldemocratische en communistische volksvertegenwoordigers.
    De SDAP werd na de Duitse inval in 1940 niet verboden. De Duitse bezetter probeerde voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse samenleving via bestaande partijen (gelijkschakeling). Koos Vorrink, voorman van de SDAP, weigerde daarin mee te gaan en ontbond de partij.
    Waar sta jij in het hedendaagse politieke landschap?

  3. @ Freddy, op 1 mei 2015 19:07…van O. 😮

    Goed bezig, inpeperen is prima… Indoctrineren is immers gestoeld op een blijvende ervaring.

    Hoop/verwacht dat ie ook alternatieve levensfilosofiën presenteert (zoals de VVD)…zodat de kinderen een eigen keuze blijven houden; in alle Vrijheid 😉

  4. @Dick, geschiedvervalsing moet nooit een eigen leven gaan leiden. Wat de motieven (onwetendheid of bewuste misleiding) weet ik niet en dat interesseert me niet. Ik wil voorkomen dat anderen die de geschiedenis niet kennen dit soort flauwekul voor waarheid aannemen.

  5. De combinatie leggen tussen Duitse politiek destijds en de SDAP mbt het lidmaatschap ervan van mijn vader is inderdaad een foute. Hij zat destijds in het verzet . Dankzij hem konden mensen onderdak vinden tijden WO II die toen gevaar liepen .Hadden genoeg te eten etc.
    Dus herlees de geschiedenisboekjes nog eens?
    Deze penning kan hij voegen bij het jaaaaaaaaren lang lid zijn van de vakbond en activiteiten daarvoor.

  6. Precies, Hilde. Zo’n gast als KWB beseft niet wat hij zegt en hoe kwetsend het is. Je vader gefeliciteerd met zijn jubileumpenning.

  7. Dank jullie wel!
    heb even getwijfeld of en hoe ik me in deze discussie moest mengen maar vond toch dat het aanvullende waarde had.;). Mijn vader kan dit niet lezen, maakt geen gebruik ( meer) van zijn pc, dus kan geen weerwoord geven. Dus doe ik het maar in zijn plaats.

  8. Ik ben eigenlijk wel blij dat je vader die schandalige suggestie niet kan lezen, Hilde. Zo grof en kwetsend. Goed dat jij je wel hebt gemengd in deze discussie, misschien vergroot dat het besef dat je niet alles kunt schrijven wat in je hoofd opkomt.

Reacties zijn gesloten.