Grote belangstelling voor Dodenherdenking

Zwolle – Onder grote belangstelling vond maandagavond in het Ter Pelkwijkpark de Dodenherdenking plaats. Vooraf de plechtigheid vond in de Oosterkerk de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst plaats, gevolgd door De Stille Omgang die vertrok vanaf De Spinhuisbredehoek. In de Plantagekerk begon om 19.00 uur een kerkdienst. De dienst eindigde een kwartier voor de herdenking zodat iedereen de plechtigheid bij het monument kon bijwonen.

img_5280.jpg

De loco-commissaris van de Koning Eddy van Hijum en burgemeester H.J. Meijer leggen een krans

De plechtigheid verliep overigens niet geheel vlekkeloos. Meerdere personen gaven na de herdenking aan dat de 2 minuten te vroeg ingezet werden. Na het aansluitende Wilhelmus van het mannenkoor klonken de klokken van 20.00 uur pas. Een aantal Zwollenaren kwamen te laat voor het belangrijke moment van 20.00 uur, waaronder een militair. Ander puntje: mensen achteraan in de massa konden de sprekers en het mannenkoor niet goed verstaan.

img_5321.jpg 

img_4815.jpg 

dodenherdenking_zwolle.jpg 

Via Lees verder het gedicht voorgelezen door de burgemeester en een aantal foto’s… 

Gedicht voorgelezen door burgemeester H.J. Meijer:

De terrorist – kijkt

 

De bom in het café zal om dertien uur twintig ontploffen

Nu is het pas dertien uur zestien.

Er kunnen nog een paar mensen naar binnen,

een paar naar buiten

 

De terrorist is de straat al overgestoken.

Die afstand behoedt hem voor elk kwaad

En tegelijk ziet hij alles alsof hij in de bioscoop zit:

 

Een vrouw in een geel jack – gaat naar binnen.

Een man met een donkere bril – komt naar buiten.

Twee jongens in een spijkerbroek – staan te praten.

Dertien uur zeventien en vier seconden.

De kleine heeft geluk – hij stapt op zijn scooter,

maar de grote – gaat naar binnen.

 

Dertien uur zeventien en veertig seconden.

Er komt een meisje aan – ze heeft een groen lint in haar haar.

Maar nu belemmert de bus het uitzicht opeens.

Dertien uur achttien.

Het meisje is verdwenen.

Of ze dom is geweest om naar binnen te gaan of niet,

Zullen we zien als het uitdragen begint.

 

Dertien uur negentien.

Om de een of andere reden gaat nu niemand naar binnen.

Er komt wel een kale, dikke man naar buiten.

Maar het lijkt alsof hij iets in zijn zakken zoekt en

Tien seconden voor dertien uur twintig

gaat hij terug, alleen voor twee rottige handschoentjes

 

Het is dertien uur twintig

De tijd – wat gaat hij toch langzaam.

Nu is het vast zo ver.

Nog niet.

 

Nu dan.

De bom – ontploft.

   

Eerder voorgedragen na 9/11/2001 tijdens interreligieuze herdenkingsdienst op 

30 september in Zwolle.

Wisława Szymborska was een Poolse dichteres. Ze won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1996. De jury noemde Szymborska de ‘Mozart van de poëzie’, een vrouw die de elegantie van taal vermengde met ‘de razernij van Beethoven’  

 

img_4760.jpg

 

img_5348.jpg  

 

img_5254.jpg

 

img_5270.jpg

 

img_5326.jpg

 

img_4770.jpg

 

img_5276.jpg

 

img_5345.jpg

 

img_5338.jpg 

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Grote belangstelling voor Dodenherdenking”

  1. Ja dat was jammer dat het te vroeg begonnen .
    Gelukkig waren wij optijd.
    Alleen jammer dat we vanaf de andere kant van het water
    Het niet goed kan horen als er wat gezegt wordt.

    Ze zouden daar ook boxen neer moeten zette .
    Terwijl daar altijd veel mensen staan.

  2. Erg mooie bijeenkomst. Samenhorig. Prachtig dat een kind na de 2 minuten stilte riep; vrede op aarde. Ik was ontroert. Wat me bevreemde was het Duitse lied wat gezongen werd door het mannenkoor. Ik vond het een belediging naar de oorlogslachtoffers.

  3. Ik dacht dat mijn klokje niet goed liep. Dat was dan wel een smet in een voor de rest zeer waardige bijeenkomst met een heel indrukwekkend gedicht dat de burgemeester voordroeg. En het lied op het gedicht ‘De Achttien Dooden’ van Jan Campert bezorgt me elke keer weer kippenvel. Het lijkt ook wel of er elk jaar meer mensen komen. Mooi dat we de vrijheid niet alleen vieren maar ook de verschrikkingen van de oorlog blijven gedenken.

  4. Het wordt ieder jaar rommeliger… Vanzelfsprekend ben ik erbij, maar wat meer decorum zou te wensen zijn. Waarom zegt de ‘spreekstalmeester’ niet gewoon dat de last post wordt gespeeld? Dat de 2 min. stilte beginnen? Dat het Wilhelmus gezongen gaat worden? En kan er nu EIN-DE-LIJK eens een keer een ANDER koor komen dan dit Groot Kraaienkoor?? Ik weet dat in de oren van Onze Lieve Heer alle stemmen als engelen klinken, maar het wordt werkelijk ieder jaar erger… Dit doet afbreuk aan deze belangrijke herdenkingsbijeenkomst!

  5. Volgens mij gaat de herdenking voor een groot deel over tolerantie die wij onder elkaar zouden moeten hebben.
    En dan over (m.i.) te vallen over de begintijd – omdat die niet gelijk loopt met de atoomklok – mwah. Heb ik zo mijn bedenkingen bij.
    En dat er niet gezegd wordt dat de 2 minuten stilte begint… een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Ook op de dam wordt niet omgeroepen dat u 2 minuten uw geliefde etenswarenopening gesloten dient te houden.

    Tolerantie, leven en laten leven, de ander nemen zoals die is en niet op zijn atoomgestuurde horloge of geboortegrond. Dat lijken mij betere aandachtspunten om met name 5 mei mee te beginnen.

  6. Ik kwam om 19:56 aan lopen en toen was het al stil. Je vraagt je dan af of het al begonnen is. Totdat na 20 seconden al het eindsignaal wordt gegeven. Het moet niet heel moeilijk zijn om iemand als tijdbewaker neer te zetten en om 20:00 te beginnen.

  7. @sabine er wordt al vele jaren toenadering gezocht met het Duitsland van nu. Het is 70 jaar geleden, we zijn wel klaar om een hekel te hebben aan alles Duits. Ook daar hebben veel mensen geleden (ook na de oorlog)

  8. Ook ik vond het heel storend dat het pas acht uur was na de 2 minuten stilte. Graag aandacht hiervoor volgend jaar. Er komen steeds meer mensen en dat is fijn en goed. Maar aan de overkant en op het Kerkbrugje is het niet te volgen. Het moet in deze moderne tijd toch niet moeilijk zijn om het ook daar verstaanbaar te maken?

    En dat dat gezang van het mannenkoor. Niets op tegen, maar na 70 jaar is er een heel andere generatie die gedenkt. Een ander repertoire zou wel passen. En waarom worden de mensen niet uitgenodigd om het Wilhelmus mee te zingen?

  9. Voor mij was het de eerste keer om de plechtigheid bij te wonen maar dat dan The Last Post te vroeg ingezet wordt, dat valt wel tegen. Ook het mannenkoor viel tegen, vooral het zingen van een Duits lied!
    Verder vond ik het mooi, het gedicht van de burgemeester , het leggen van de kransen en het defilé.

  10. @Jasper. Bedankt voor je uitleg. Ik heb zeker geen hekel aan alles wat Duits is. Ik vind het prettige banden die we hebben. Ik was geschokt. Omdat ik het niet had verwacht. Mijn gevoel gaf aan dat het ongepast was. En zeker heeft een groot deel van de Duitsers ook geleden. Let wel; ik heb Duits bloed.

  11. Er zijn zulke mooie Duitse liederen, die het zeker waard zijn gezongen te worden tijdens de herdenking. Heb je kunnen horen welk lied gezongen werd? Ik kon het slecht verstaan door de motorboot die langsvoer. De Duitsers ervaren overigens nu, na 70 jaar, het einde van de oorlog ook als bevrijding.

  12. Weer wat geleerd, Bernard. Ik heb altijd gedacht dat The last post werd gespeeld. Ik heb ze net beide bij youtube beluisterd en je hebt gelijk: ook in Zwolle werd het taptoe signaal gespeeld. Het lijkt wel erg op elkaar trouwens.
    @Drama, buiten die zijn er nog wel meer mooie Duitse liederen…:)

  13. Ik weet het ook pas sinds een paar dagen doordat iemand het op de radio uitlegde. Daar lieten ze allebei ook horen. Ik weet ook niet helemaal zeker of ik een volgende keer het verschil hoor. De Last Post wordt gespeeld bij herdenkingen met een buitenlandse link heb ik begrepen. Maar dat is natuurlijk ook niet altijd even duidelijk.

Reacties zijn gesloten.