Zwolle – De Europese Unie heeft goedkeuring gegeven aan een groot Europees hartrevalidatie project. Dit project heet EU-CaRE en heeft het verbeteren van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van de oudere hartpatiënt tot doel. Daarbij moet het een rem zetten op de dreigende explosie van miljarden euro’s aan zorgkosten bij deze patiëntengroep.
Een netwerk van vooraanstaande hartcentra en toponderzoeksinstituten uit zeven Europese landen zijn 1 mei gestart met het vergelijken, verbeteren en op maat maken van hartrevalidatieprogramma’s voor ouderen. EU-CaRE moet leiden tot nieuwe richtlijnen en behandelprotocollen. Nieuw is dat e-Health op grote schaal wordt ingezet bij deze patiënten. Het Isala Hartcentrum te Zwolle verkeert, als niet-universitair centrum, in de unieke positie het coördinatorschap van dit project te mogen voeren. Het project wordt geleid door dr. Arnoud van ’t Hof, cardioloog.
Het project EU-CaRE
Het verbeteren van de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid van oudere hartpatiënten is een grote uitdaging binnen Europa. Hart- en vaatziekten leiden elk jaar tot meer dan vier miljoen sterfgevallen in Europa. Ook de ziektelast van hart- en vaatziekten vormt een groot probleem, in het bijzonder bij ouderen. Door de vergrijzing zal het aantal oudere hartpatiënten de komende decennia nog verder stijgen en extra druk op de gezondheidszorg uitoefenen. Er is overtuigend bewijs dat hartrevalidatie positieve effecten heeft op de kwaliteit van leven van hartpatiënten en op het verminderen van de zorgkosten. Het besef van preventie door middel van hartrevalidatie is sinds begin deze eeuw in een stroomversnelling geraakt. Als gevolg hiervan bestaan er vele nationale, en soms zelfs regionale, varianten van hartrevalidatieprogramma’s. Dit heeft geleid tot een versnipperde aanpak van hartrevalidatie binnen Europa. Bovendien is de kennis over de doelmatigheid van de afzonderlijke hartrevalidatie onderdelen en de geschiktheid hiervan voor specifieke patiëntengroepen beperkt. EU-CaRE heeft tot doel een doorbraak in de zorg voor hartpatiënten te creëren met nieuwe Europese richtlijnen en behandelprotocollen voor hartrevalidatie bij ouderen.
Partners EU-CaRE
De EU-CaRE partners zijn Isala (Zwolle, Nederland), Region Hovedstaden (Kopenhagen, Denemarken), Assistance publique – Hôpitaux de Paris (Parijs, Frankrijk), Universität Bern (Bern, Zwitserland), Stiftung Institut für Herzinfarktforschung (Ludwigshafen am Rhein, Duitsland), Servizo Galego de Saúde (Santiago de Compostella, Spanje), Azienda Ospedaliero-Universitaria di Parma (Parma, Italië), Diagram B.V. (Zwolle, Nederland), Università degli Studi di Roma ‘la Sapienza’ (Rome, Italië) en MobiHealth B.V. (Enschede, Nederland).
Horizon 2020
Horizon 2020 is het programma van de Europese Unie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. EU-CaRE ontvangt subsidie vanuit het Horizon 2020 programma. De subsidieaanvraag van EU-CaRE is door de Europese Commissie als excellent beoordeeld. Het succespercentage binnen de betreffende subsidieronde waarin EU-CaRE meedeed was slecht 5,9 %.
Isala Hartcentrum
Binnen het Isala Hartcentrum te Zwolle staat een team van professionele en betrokken cardiologen, thoraxchirurgen en medewerkers klaar om patiënten met een grote diversiteit aan hartklachten te behandelen. Het Isala Hartcentrum excelleert op kwaliteit en professionaliteit. Naast patiëntenzorg staat opleiden en wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel. Het Isala Hartcentrum heeft de ambitie om tot de Europese top te behoren.
Fotobijlage: Europese toponderzoekers gestart met internationaal hartrevalidatieproject #EUCaRE om kwaliteit van leven en zelfstandigheid van oudere hartpatiënt te verbeteren.
Heel mooi
Zullen ze deze keer daar geen frietjes bakkkkkkkkkkkken…;)
GOED BEZIG DAAR, IK HEB ER VEEL AAN GEHAD.
DAT IS MOOI RUDY.
Ik zoek die fotobijlage…