PEC Zwolle nog in zorgelijke Categorie 1

Zwolle – De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. Daaruit is gebleken dat PEC Zwolle nog altijd in de zorgelijke Categorie 1 zit. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2014/’15. Tien clubs scoren onvoldoende en zitten in categorie 1, veertien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2 en tien clubs zitten in de hoogste categorie 3. Via voorzitter Visser laat de club weten dat het nog anderhalf tot twee jaar duurt voordat PEC Zwolle weer in een hogere categorie komt.

Clubs die in Categorie 1 zitten zijn: FC Den Bosch, FC Dordrecht, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Telstar, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle. Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering. Fortuna Sittard zit met ingang van augustus 2012 in categorie 1, FC Twente met ingang van november 2013 en VVV-Venlo met ingang van maart 2014. De overige clubs met ingang van november 2014, Telstar op grond van de vangnetbepaling.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “PEC Zwolle nog in zorgelijke Categorie 1”

  1. In augustus kan Fortuna Sittard dus voor het 10e meetmoment op rij in categorie 1 zitten.
    Wat is het gevolg daarvan? Wordt hun licentie dan ingetrokken?

  2. Het had de moeite geloond om eerst dit artikel te lezen, voor ik reageerde op Dr. Jones in het artikel over Jurian Meijntjes. Dan had ik het licentiereglement van de KNVB niet hoeven doorworstelen.:)

  3. Via voorzitter Visser laat de club weten dat het nog anderhalf tot twee jaar duurt voordat PEC Zwolle weer in een hogere categorie komt.

    Lekker dan! Gelukkig is er nog wel formatieruimte op kantoor voor ‘vrinden’ terwijl de personeelskosten al op 1 juli vorig jaar met 67% boven de KNVB norm van 60% lagen.

  4. Vind je het niet wijs van Visser, Elrey, dat hij de complete tijd die er voor staat neemt om de boel financieel op orde te krijgen? Alleen zo kan PEC het in balans brengen met de ambitie om in het linkerrijtje te blijven.
    Ik meen dat de Begroting voor het volgend seizoen 15 juni moet worden ingediend. Een nieuw moment om te zien hoe het staat met de formatie en overige kostenposten (mits de Begroting wordt gepubliceerd uiteraard).

  5. @Dame

    Ik vind het vooral onwijs knap van de veurzitter en zijn discipelen dat we ondanks alle sportieve voorspoed, volle tribunes en stijgende begrotingen in deze situatie zijn beland!

  6. Denk je niet dat als PEC bij de promotie naar de eredivisie vooral op de bedrijfsvoering had gelet, de club dan gedegradeerd zou zijn? In een rangordening (van november 2014) zag ik dat er maar 6 clubs met een lagere begroting zijn in de eredivisie, Cambuur, Excelsior, Heracles, GAE, Dordrecht en Willem II. M.u.v. Cambuur allemaal rechtsonderaan bungelend.

  7. Als… dan…?

    Een club als Heracles Almelo heeft bewezen dat een verlengd Eredivisieschap niet per definitie hoeft te leiden tot een categorie I indeling.

    Dergelijke speculaties zijn niet aan de orde.

    In het eerste Eredivisieseizoen (2012-2013) eindigden we als promovendus op een keurige 11de plaats (directe handhaving, zonder ooit te hoeven vrezen voor degradatie), bereikten we de 1/2 finale van de beker en maakten we en passant + ?? 200.000 winst.

    Vorig seizoen eindigden we wederom met een kleinere begroting op de 11de plaats en kwalificeerden we ons als bekerwinnaar voor Europees voetbal. We leden echter een verlies van ?? 302.000.

    Dit seizoen stevenen we af op een historisch seizoen: JC Schaal, historische eindnotering (6de/7de) en wederom een (verloren) bekerfinale met de mogelijkheid van opnieuw Europees voetbal. Echter we lijden opnieuw verlies.

    PEC en zijn voorganger FC Zwolle hebben sinds de doorstart na het faillissement voortdurend op de grens van categorie II/categorie I gebivakkeerd.

    De huidige indeling in en continuering van categorie I voor de komende 1,5 tot 2 jaar baart iedereen met een clubhart zorgen omdat dit de continuïteit (lees het voortbestaan) van de club in gevaar brengt.

    Het wrange is dat de oorzaken voor deze situatie vooral gezocht moeten worden in het “ietwat verblind door het sportieve succes” en “onvoldoende grip op de bedrijfsvoering” terwijl men sportief de wind volledig in de rug heeft gehad.

    Als je naar boven wilt kun je de lift nemen, maar ook de trap. De snelle en onevenwichtige groei (veld-kantoororganisatie) heeft geleid tot een wankele basis voor de toekomst.

    Slechts door een lening, middels een gemeentelijke garantstelling, kan de club op dit moment op de been worden gehouden.

    Ik hoop dat een ‘Icarus-scenario’ wordt voorkomen, maar heb daar op dit moment meer zorgen over dan vertrouwen.

  8. Visser analyseert het volgens mij net zoals jij: de club is sneller gegroeid dan het professioneel en financieel aan kon. Het is nu zaak te stabiliseren. Spelers werden eerder met weinig winst verkocht. Als dat nu beter gaat, geeft dat financieel lucht. Wanneer er betere sponsorcontracten worden gesloten geeft dat een stabielere basis. Daar heb je wel de juiste mensen voor nodig. Ik ga ervan uit dat ze die nu aan hebben getrokken. Ook heb ik vertrouwen in het kritisch vermogen van de toezichthouder van de KNVB.
    De begroting van Heracles gaat met het nieuwe stadion trouwens ook omhoog. Zij krijgen veel meer inkomsten uit de TV-rechten, maar als PEC zo blijft voetballen, gaat ook dat omhoog.
    Maar goed, kritische supporters dragen er ook aan bij dat PEC met beide benen op de grond blijft staan. Waak alleen voor cynisme.

  9. @Dame

    Het zou mij bevreemden als de veurzitter tot een andere analyse zou komen.

    Het verschil zit er vooral in dat de veurzitter zelfgekozen eindverantwoordelijke is voor de continuïteit van PEC Zwolle.

    Deze continuïteit staat nu, met de indeling en het kennelijk langer verblijf in categorie I (financieel ongezond), op het spel.

    Een supporter maakt zich dan vooral zorgen.

    Bezorgdheid is wat anders dan positivisme c.q. cynisme.

  10. Zeker, Elrey, mijn laatste opmerking was een waarschuwing. Juist door de (soms felle) tegenstand, kan de neiging ontstaan om je “gelijk te willen halen” en alles door een negatieve bril te gaan zien. Net zoals dat natuurlijk omgekeerd ook geldt, voor types zoals ik die de berichten met veel vertrouwen lezen.;)

  11. @Dame

    Jouw laatste opmerking komt op mij meer over als een insinuatie dan een waarschuwing, een indruk die je met bovenstaande reactie nog eens versterkt.

  12. Best vreemd dat er nu gesteld word dat het nog 1,5 a 2 jaar duurt voordat PEC uit categorie 1 is. Nog geen half jaar geleden werd stellig beweerd dat dit eenmalig was en dat deze zomer categorie 2 al zou zijn behaald. Niet goed voor het vertrouwen en de uitstraling van de club.
    Hoop dat ze de salarishuishouding op orde kunnen houden (dus geen vriendjes/familie een baantje geven), een of twee spelers voor een mooi bedrag kunnen verkopen en dan akkoord krijgen van de knvb om spelers te mogen aantrekken.
    En aankomend jaar… linkerrijtje en zo lang mogelijk mee strijden om europees voetbal met aantrekkelijk voetbal.

  13. Heeft iemand een idee of er deze zomer nog verbouwingen (doortrekken dak/tribune) plaatsvinden?

    Hoe langer deze gekkigheid duurt hoe minder vertrouwen ik krijg in de financiële positie van PEC. Kijk met argusogen naar de volgende meetmomenten want daar gaat veel geschreeuw vanaf komen van de supporters. En als ik dan toch even ga doemdenken dan zie ik komende seizoen een onprettige sfeer ontstaan met het vertrek van Jans, Visser en Nijkamp in het verschiet.

  14. Het erge van dit alles is dat je zeer beperkt bent in alles,nieuwe spelers ,verbouwingen overal staat stroom op

Reacties zijn gesloten.