Waterschap maait sloten en oevers weer

Zwolle – Om te voorkomen dat sloten, kanalen en waterbergingen dichtgroeien is het Waterschap Groot Salland weer begonnen met het maaien van de waterbodems en oevers ervan. Er moet voldoende water doorheen kunnen stromen om wateroverlast of juist verdroging te voorkomen. Groot Salland maait ongeveer 2000 kilometer watergang gemiddeld twee keer per jaar.

 

maaien_-_gesneden.jpg 

 

Via de online maaikalender op de website van het waterschap (www.wqs.nl/maaikalender) kunnen belanghebbenden zien waar, wanneer en hoe het waterschap de watergangen in hun buurt maait. Een digitale overzichtskaart geeft een tweewekelijkse planning van het maaionderhoud met behulp van verschillende kleuren. Deze planning wordt iedere twee weken geactualiseerd en indien nodig eerder.

Geen keurslijf

De maaikalender is en blijft een planning. Het is geen keurslijf. Bij bijzondere (weers)omstandigheden, bijvoorbeeld meer dan gemiddelde regenval of droogte en/of meldingen van problemen met de waterbeheersing, kan het waterschap hiervan afwijken en de maaikalender aanpassen aan de praktijk.

Maaionderhoud is maatwerk

Groot Salland wil niet te veel, maar ook niet te weinig maaien, want maaionderhoud is kostbaar. Toch wil het waterschap zoveel mogelijk rekening houden met belanghebbenden en daar waar mogelijk maatwerk leveren. Zo is er rondom natuurgebieden meer ruimte voor ruigte en vegetatie, terwijl in intensieve landbouwgebieden en stedelijke gebieden intensiever wordt gemaaid.

Haalbaarheidsonderzoek minder maaien

Groot Salland is eerder dit jaar gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid om watergangen en -bergingen minder vaak te maaien. Dit is niet alleen goed voor de waterkwaliteit en ecologie, maar bespaart ook geld. Om hier in de praktijk ervaring mee op te doen, voert Groot Salland in vier proefgebieden minder onderhoud uit Deze proef wordt uitgevoerd in de bovenloop van de Soestwetering (hellend zandgebied bij Deventer), Haerst Genne (veen- en weidegebied bij Hasselt), de Lierder- en Molenbroekpolder (kleigebied bij Zwolle) en een vlak zandgebied ten oosten van Nieuwleusen.

Tractoren, kranen en boten

Voor de maaiwerkzaamheden zet Groot Salland smal- en breedspoortractoren en hydraulische kranen in. De smalspoortractoren zijn uitgerust met een maai/harkcombinatie om taluds te maaien. De breedspoortractoren en kranen worden ingezet voor het klepelen van de taluds en het maaien met een maaikorf voor de begroeiing onder water. Een maai-/veegboot zet het waterschap in voor onderhoud van brede watergangen en grote vijvers. Om uitvoering te geven aan de Flora- en Faunawet worden tijdens het maaien bepaalde plekken ontzien. Het gaat dan om locaties met bijzondere soorten flora en fauna. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Waterschap maait sloten en oevers weer”

  1. @hikstad, wat een domme redenatie. Dan besteed je dus het geld aan een andere partij uit en is het ‘probleem’ niet verholpen. Waterschap doet wel meer dan alleen bermgras maaien.

  2. Van mij mogen ze wel minder maaien. De mensen zijn al helemaal van de natuur vervreemd en talloze soorten (waaronder Kuifleeuwerik vorig jaar) zijn door overactief maaien uitgestorven. Nederland maait als een losgebroken tijger in het rond. Geen grassprietje mag er meer staan. Het is toch leuk om libellen en vlinders ook midden in de stad te zien! In de landen om ons heen is dat veel beter geregeld.

Reacties zijn gesloten.