Stationstunnel feestelijk geopend

Foto van auteur

Zwolle – Met een druk op de knop openden president-directeur Pier Eringa van ProRail, regiodirecteur Ineke van Gent van NS, gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Ed Anker vanmorgen officieel de nieuwe tunnel op station Zwolle. Reizigers konden vanaf de eerste treinen vanmorgen vroeg gebruik maken van de tunnel en alle voorzieningen die er bij horen – ook liften en roltrappen. Dat betekent ook het einde van het gebruik van de traverse over de sporen. De reizigers hebben er ruim vier jaar gebruik van gemaakt.

opening_tunnel_druk_knop.jpg

De tunnel geeft veel meer comfort voor reizigers en maakt het station klaar voor verdere reizigersgroei. Het aantal reizigers dat van en naar station Zwolle reist zal naar verwachting flink stijgen komende jaren. Zeker omdat ook nog wordt geïnvesteerd in verbetering van het spoor-en busknooppunt Zwolle, wat zorgt voor betere aansluitingen en betrouwbaarder treinverkeer en ander openbaar vervoer.

https://youtu.be/OniN5HDn-_c 

ProRail heeft de tunnel geheel voorbereid op het nieuwe busstation, dat in het najaar van 2018 klaar is. Wanneer het busstation dan naar de zuidkant van het station verplaatst is, kunnen reizigers via de tunnel makkelijk overstappen van bus naar trein en andersom. De nieuwe tunnel is ook het begin van een verdere ontwikkeling van het stationsgebied en vormt een gastvrije en aantrekkelijke verbinding tussen de binnenstad en het Lübeckplein/Hanzeland. De perrontunnel is ruim van opzet (meer dan 100 meter bij 17 meter), maar bovendien ook bijzonder ruimtelijk door de vormgeving. Het ruimte-effect wordt benadrukt door een lijnenspel van 3,2 miljoen mozaïektegeltjes, er zijn vides met daglichtinval, ronde hoeken en glazen liftschachten. Na de opening van de reizigerstunnel gaat het werk voor de vernieuwing van het station en de sporen in Zwolle verder. Op 26 juli wordt de traverse weggetakeld. Er komen later dit jaar nog winkels in de tunnel en de perronkappen worden nog aangepast op het station. Komende jaren wordt het spoor uitgebreid, vernieuwd en slimmer ingericht.
Eind 2015 wordt de videowand in de tunnel – waarvoor begin juni opnamen zijn gemaakt – opgeleverd als onderdeel van de kunstroute van station naar de binnenstad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Stationstunnel feestelijk geopend”

 1. Ik ben er vanochtend doorgelopen, nou royaal, zeker en fijne roltrappen…. maar grote teleurstelling dat er geen roltrap naar boven gaat! Tenzij de roltrap die er is omgedraaid kan worden???

 2. NOS brengt het zo Misschien ook wel in het 20:00 uur Journaal: De tunnel is ruim 100 meter lang en 17 meter breed en valt op door de bijzondere vormgeving: 3,2 miljoen mozaïektegeltjes, vides met lichtinval en glazen liften.

  @ W. laatste foto rechts (jn de link) en deze tweet doen anders vermoeden

  Gerrit Kuiper ⤴@GerritJHKuiper

  Op #station #Zwolle is de #voetgangerstunnel open met een #roltrap. Vooruitgang in @RegioZwolle

  Maar mij is vanochten ook niets opgevallen.

 3. @Veldman

  Kijk goed naar de gezichten van die mensen op de foto die de opening doen. Ondanks hun “status” zegt mij dat meer dan genoeg, over hoe dit soort personen nog nooit hebben nagedacht over de werking van een roltrap laat staan hun beleidsvoering. 8)

 4. Die hoge heren (m/v) denken alleen aan de eigen portemonnaie.

  Het station is een kwestie van smaak, zoals zoveel nieuwe stations (Rotterdam, Delft, Arnhem om maar wat te noemen). In Zwolle gaat het alleen om een ondergrondse tunnel en die is fraai geworden. Ik hoop wel dat over tien, vijftien jaar de tunnel nog steeds zo fraai is.

 5. Net even wezen kijken. Wat slecht afgewerkt, ik zag nu al tientallen kapotte vloertegels. Tunnel is open maar lang niet af. Zoals nu te zien is het 1e klas knoeiwerk.

 6. Mooi … maar ik kan alleen nergens vinden dat de eerste die erin zat was een dronkenlap die is wezen stappppppen in ZWolle en dan vervolgens daar op het bankje in het tunneltje zat te snurken…
  hahaha…

 7. Ja aan het eind van het filmpje kun je de roltrap zien waar je mee omhoog kunt.

  Ik neem aan dat je er nog steeds doorheen kunt lopen als je niet met de trein hoeft, maar aan de andere kant van de tunnel, bv bij het Stadskantoor wilt wezen?

 8. @W. Veldman:
  Kwestie van niet alleen naar links, maar ook naar rechts kijken.
  Elk perron heeft zowel een roltrap naar boven als een roltrap naar beneden. De ene is aan de linkerkant van de tunnel, de andere aan de rechterkant van de tunnel!

 9. Grappig wel, te lezen, als je ook naar rechts kijkt zie je ook de roltrap omhoog 🙂 En ja ik kan ’t me wel voorstellen, als je alleen maar naar links kijkt, zie je slechts de trappen omlaag.

Reacties zijn gesloten.