Bastion Zwolle aangetast door bodemsanering

Zwolle – Op de oostelijke helft van het Nijkerken Bolwerk (Noordereiland) gaat door de gemeente Zwolle een bodemsanering uitgevoerd worden. Vanwege een aanzienlijke provinciale subsidie die dit jaar nog moet worden gebruikt zullen de werkzaamheden nog dit jaar beginnen. Afgelopen juni vond er een informatiebijeenkomst plaats over de beoogde sanering.

nijkerken_bolwerk.jpg 

Op deze locatie zullen de verhoogde bastionwallen afgegraven worden en niet meer op de oorspronkelijke bastionhoogte worden teruggebracht, zegt een anonieme bron. De westelijke helft zal de oorspronkelijke hoogte behouden en de oostelijke helft zal lager worden. Ook worden er 61 bomen gerooid. Hiermee gaat het historische verdedigingsbastions aanzicht van dit bolwerk verloren. De bomen maken samen met de bolwerkheuvel deel uit van het cultuurhistorisch aanzicht van de groene bastioncontouren van de stad in z’n oorspronkelijke vorm. Met deze ingreep wordt de vestinggordel van de stad Zwolle, dat educatief is voor alle oude vestingsteden in de verdedigingsgordel van Holland die loopt van Bourtange in Noord Groningen tot Sluis in Zeeuws Vlaanderen, aangetast.

Hoewel dit gebied niet onder het beschermd stadsgezicht valt is hier sprake van een aantasting van het beeldbepalend stadsgezicht van de Zwolse bastions- en vestingsgordel. Er kan nog tot uiterlijk 1 augustus bij de gemeente bezwaar aangetekend worden via: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2015-55539.html .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

40 gedachten over “Bastion Zwolle aangetast door bodemsanering”

  1. Triest bericht!! Na diverse blunders, met als laatste voorbeeld het slopen van de Tijlpanden, nu weer een stukje historie dat nooit meer te zien zal zijn.

  2. Wannabee klokkenluider?

    Op deze locatie zullen de verhoogde bastionwallen afgegraven worden en niet meer op de oorspronkelijke bastionhoogte worden teruggebracht, zegt een anonieme bron.

    Waarom toch zo geheimzinning; geen ballen?

  3. Ze hebben het goed te pakken in Zwolle. Kaalslag, monotone panden, alleen maar rechte lijnen en strakke stoepen. Komt onze historische binnenstad er net zo fantasieloos uit te zien als stadshagen? Triest

  4. Dat de bodem gesaneerd moet worden, is 1. Immers fikse vervuiling door de gasfabriek die er lange tijd heeft gestaan.
    Dat ze de boel daarna (kennelijk uit kostenoverweging) niet terugbrengen in de oorspronkelijk staat, is een kwalijke zaak!

  5. Pardon beestje; hebben we verschillende definities van “fantasieloos”.
    Lijkt me trouwens wel héél ernstig als je zonder fantasie bent 😮

  6. Ik zweer bij geen enkele wijk in Zwolle Dick. Maar neem nu het verschil met assendorp en die lelijke rode huizen aan de katerdijk. Assendorp vind ik een wijk met karakteristieke huizen, ook een boel zooi maar het heeft sfeer. Nieuwbouwwijken zijn een eenheidworst waar alleen de projectontwikkelaar vrolijk van wordt.

  7. Eens: Assendorp en De Pierik ademen een authentieke sfeer uit. Altijd gemoedelijk om er bijvoorbeeld eens doorheen te fietsen. Heb zelf in 3 nogal verschillende wijken gewoond.
    Vind absoluut dat er in Stadshagen nogal verschillende huizen zijn gebouwd. Zo wonen we zelf ook absoluut niet in een doorsnee huis.
    Kom uit Westenholte. Toen de nieuwbouw er ontstond vonden we dat ook 6x nixxx. Nu hoort het er gewoon bij. Mooie wijk ook Westenholte.
    En Berkum is weer heel anders…wij kwamen toen in de nieuwbouw (naast De Wissel) wonen….daarna werden er nog wat mooie pandjes bijgebouwd. Enkele Berkummers (die zoals je weet, toch al snel klagen) vreesden dat Berkum, Berkum niet meer zou zijn. Kijk nou eens hoe al die nieuwbouw gewoon een verrijking van Berkum is geworden. Ook een mooi tegengeluid voor het anders doorgeslagen “verkakkerisering” 😉

  8. Voor mij is er geen enkele wijk met een unique selling point. Ik woon in Zuid. Maar alleen als je 5 ton neerlegt heb je wat leuks. Verder zijn het allemaal 13 in 1 dozijn huizen.

  9. Tja het zal gesaneerd moeten worden. Het was naar mijn mening niet bepaald het mooiste stukje Zwolle. Btw Hedon wil daar toch een nieuw gebouw plaatsen of is dat alweer van de baan?

  10. Ik val eigenlijk over de volgende zin:

    Met deze ingreep wordt de vestinggordel van de stad Zwolle, dat educatief is voor alle oude vestingsteden in de verdedigingsgordel van Holland die loopt van Bourtange in Noord Groningen tot Sluis in Zeeuws Vlaanderen, aangetast.

    Dat educatief is voor…..

    Geeft deze vestinggordel les hierover aan andere vestingsteden? Of hoort hier bijvoorbeeld het woord “Exemplarisch” te staan? Als in dat het Karakteristiek is voor vestingsteden.

    Verder maakt het me niet uit wat hier gebeurt, nu is het ook al lelijk, de andere kant van het centrum ziet er sowieso al veel uitnodigender uit.

  11. Niet weer op oude hoogte brengen en bomen herplanten is reeds een voorschot op de invulling die de toekomstige projectontwikkelaar in petto heeft.

  12. Niet weer op oude hoogte brengen en bomen herplanten is reeds een voorschot op de invulling die de toekomstige projectontwikkelaar in petto heeft.

    Het zou me niets verbazen als dit de “tactiek is die daar achter zit.

  13. Waarom komen er geen nieuwe bomen, of worden de oorspronkelijke bomen niet teruggeplant na de sanering (als dit kan)?
    Ik lees regelmatig dat Zwolle een groene stad is en dit belangrijk vindt, daar horen ook groene bomen bij lijkt me.

    @Vak16
    “Exemplarisch” zou inderdaad kunnen en anders het woord: “Illustratief”.

  14. Wees nou eerlijk. Kijk hoe deze oorspronkelijke staat er uit ziet. Vanaf de singel is het niets meer dan een grassige verhoging met niets, vanaf de Assiesstraat en het Assiesplein concurreert het uitzicht met de IJsselhallen! Oorspronkelijk of niet, slechter kan het niet worden. Het verhoogde maaiveld staat veel verbeteringsopties in de weg ivm maximale bouwhoogtes, en een nieuwe ontwikkeling dient financieel wel haalbaar te blijven. Oorspronkelijke hoogte staat daarmee een gewenst planvolume in de weg. Althans, in mijn theorie.
    En… In tegenstelling tot het slopen van een historisch pand, deze ‘aantasting’ is wél te herstellen in de toekomst.

  15. Zoals al genoemd werd is die kant van de binnenstad toch al niet de mooiste en zou het alleen maar een mooie verdichting betekenen als daar in de toekomst misschien bebouwing komt te staan.

    Wanneer de parkeergarage op het Katwolderplein klaar is, dan wordt de parkeergarage op het Noordereiland (grotendeels) overbodig en lijkt het me een hele mooie plek om een nieuw stuk bebouwing te realiseren. Waarschijnlijk is het verwijderen van de bomen en de wallen hier al wel een indirecte voorbereiding op.

  16. Een stad die haar verleden niet respecteert en eert is haar toekomst niet weerd. En verontreinigd? De bomen doen het er prima. Merkwaardig eigenlijk. Of zou…

  17. @Jozefien, de bomen bij Tsjernobyl doen het ook prima. Lijkt het jou verstandig om daar te gaan wonen?

    Ruud heeft hier wel een goed punt. Wat komt er voor in de plaats?

  18. Bericht door vdberg, op 23 juli 2015 21:31
    Hier zitten economische- en politieke argumenten achter.

    Dat vind ik over het algemeen niet de slechtste.
    Hoewel ik best wel interesse in de historie van onze stad heb, hoeft de stad voor mij geen openluchtmuseum te worden.

  19. Zwolle kun je in tegenstelling tot veel afbraak/nieuwbouw steden, nog steeds een pareltje noemen en uitbreiding/vernieuwing hoeft niet altijd lelijk te zijn, neem het maagdjesbolwerk bijvoorbeeld. En dat er aan de buitenste ring nu ook uitgebreid en gebouwd gaat worden hoeft niet negatief te zijn voor de stad.Met er omheen de nieuwe bioscoop en misschien nog andere cafe’s winkels? vormt dat een welkome uitbreiding van het kleine historische centrum.

  20. … neem het maagdjesbolwerk bijvoorbeeld …

    Het is natuurlijk Maagjesbolwerk. Het gaat helemaal niet over een maagd. …maar ook niet over een maag! Waar komt die naam eigenlijk vandaan?

  21. @agusi

    Wees nou eerlijk. Kijk hoe deze oorspronkelijke staat er uit ziet. Vanaf de singel is het niets meer dan een grassige verhoging met niets, vanaf de Assiesstraat en het Assiesplein concurreert het uitzicht met de IJsselhallen! Oorspronkelijk of niet, slechter kan het niet worden. Het verhoogde maaiveld staat veel verbeteringsopties in de weg ivm maximale bouwhoogtes, en een nieuwe ontwikkeling dient financieel wel haalbaar te blijven. Oorspronkelijke hoogte staat daarmee een gewenst planvolume in de weg

    Ik blijf het een Zwols rotzooitje vinden, Ik zie veel meer in de optie “behoud en reconstructie”zoals in het fraaie Middelburg, zie deze link:
    http://www.aerophotostock.com/media/525d96a0-e783-11e3-8042-f2b86e40979d-middelburg-nederland-15-mei-2014-middelburg-is-aangelegd-al

Reacties zijn gesloten.