Support voor zondagsopenstelling supermarkten

Foto van auteur

Zwolle – Zwollenaar Gerrit-Jan Mondria wil alle supermarkten open zien op zondag, en geeft dit gestalte door het organiseren van een PETITIE. Dat idee wordt in Zwolle met open armen ontvangen. Binnen 24 uur had hij de gewenste 500 handtekeningen binnen. Donderdag steeg het aantal medestanders tot ver boven de 1.000. Het zal nu een plekje krijgen op de agenda van de Zwolse gemeenteraad. In de gemeente Zwolle krijgen maximaal 8 supermarkten een vergunning om te openen op zondag.  

zondagopenstelling.jpg

Mondria: "Zoals de meesten nu wel weten is de openstelling van de supermarkten een succes, bij sommige supermarkten is het net een attractiepark vlak voor openingstijd qua mensen die staan te wachten 
en op Twitter is elke zondag wel te lezen hoe druk het is." Op Twitter kreeg Mondria bijval van enkele gemeenteraadsleden. Met name van de zijde van D66 Zwolle kon hij rekenen op een aantal retweets, waaronder wethouder Jan Brink. Mondria hoopt op nog veel meer handtekeningen voor de petitie.

63 gedachten over “Support voor zondagsopenstelling supermarkten”

 1. Kopen, kopen, kopen zullen we. De economie moet draaien.. Straks naar 24 uur, net als in Amerika. Daar worden we echt beter van. En nee, ik ben niet gelovig.

 2. Goed bezig Gerrit-Jan,
  ga ervoor en laat alle zeikerds en alle gasten die er tegen zijn gewoon lekker thuis zitten die hebben niks aan die zondag opening en kunnen hun luie reet gewoon binnen op de bank in hun woonkamer laten…

 3. Hahaha, “Dat idee wordt in Zwolle met open armen ontvangen”…

  In een stad met bijna 125.000 inwoners ruim 1.000 handtekeningen verzameld, dan praat je over welgeteld 0,8% van de inwoners!!
  Dat zal inderdaad wel een lekker representatief beeld geven over wat de overige 99,2% van de inwoners van de stad hierover vinden…

  Aanfluiting!

 4. Voor een peiling die nog maar 3 dagen open staat is dat een groot succes Zwollenaar01. En het gaat erom dat er minstens 500 ondertekeningen zijn zodat het op de agenda van de raad gezet kan worden: dat aantal was na 1 dag al overschreden.

 5. Ik neem aan dat de huidige supermarkt roulatie sowieso moet worden afgemaakt ivm met omzetderving voor supermarkten die niet aan de beurt zijn geweest.

 6. @ Ribo:

  dan blijf ik bij mijn standpunt. 500 (0,4%!!) handtekeningen in een stad van 125.000 inwoners is een eitje. Ga een uurtje in de Diezerstraat staan en je hebt 500 handtekeningen verzameld voor zo’n onderwerp.

  Die grens had op 12.500 handtekeningen (10%) moeten liggen of iets dergelijks. Als het echt zo breed gedragen wordt als alle voorstanders roepen dan moet dat geen enkel probleem zijn.

  Belachelijk dat je dit onderwerp met slechts 500 handtekeningen al op de agenda van de raad kan krijgen.

 7. Voor een burgerinitiatief in Nederland richting de Tweede Kamer zijn 40.000 handtekeningen nodig. Dat is 0,25 procent van de bevolking. Het aantal ligt hier dus de helft hoger.

  Ik lees in de folder dat voor een referendum 5000 handtekeningen nodig zijn, dus nog even door blijven ondertekenen 🙂

 8. Belachelijk dat je dit onderwerp met slechts 500 handtekeningen al op de agenda van de raad kan krijgen.

  Tja, er waren minder handtekeningen nodig om de geluidsnormen voor evenementen aan te passen.

  Misschien een ideetje voor Mondria om een comité te starten en de gemeente steeds voor de rechter te laten verschijnen, schijnt een uiterst doeltreffende methode te zijn.

 9. Je moet je wel realiseren, dat het bij een petitie/burgerinitiatief gaat om een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.
  Dus: een nieuw debat.
  Dat betekent niet automatisch, dat het verzoek om zondagopenstelling voor alle supermarkten dan wordt ingewilligd.
  In die zin is 500 unieke ondersteuners reeel.
  Vind ik.

 10. site Zwolle.nl:
  Het onderwerp dat u op de agenda wilt krijgen, moet iets zijn waar de gemeenteraad over gaat. U moet daarvoor wel handtekeningen (of e-mailadressen) verzamelen van mensen die het met u eens zijn. Voor buurtgerichte onderwerpen heeft u vijftig handtekeningen nodig. Bij wijkgerichte voorstellen heeft u tweehonderd handtekeningen nodig. Voor onderwerpen die nog groter zijn, en uw wijk dus overstijgen, heeft u vijfhonderd handtekeningen nodig.

 11. als een gemeente in de fout gaat, bijv. een te hoog aantal decibellen toestaan bij een festival, dan lijkt me één handtekening genoeg8)

 12. Met name van de zijde van D66 Zwolle kon hij rekenen op een aantal retweets, waaronder wethouder Jan Brink.

  Interessant!! Een belangrijk deelnemer van de coalitie die openlijk zijn voorkeur voor zondagsopenstelling uitspreekt.

 13. Voorspelbaar van D66, een partij zonder concrete standpunten, o ja toch 2: Wilders is slecht, en christenen zijn ouderwets.

  Ook een beetje Triëst dat sommige mensen op zondags niets leukers te doen hebben dan bij de supermarkt te gaan staan wachten.

 14. Christen zijn is toch ook ouderwets? Volgens mij is er in Nederland al jaren lang een neerwaartse trend te zien van het aantal gelovigen. Met uitzondering van onze regio.

 15. @Veldwachter, bedankt voor de tip!
  Christen is ouderwets, dat is een feit, met de bijbel als bestseller sprookjesboek. Of vind jij dat er mensen over water kunnen lopen?
  Ook anti-Wilders. Heb absoluut geen behoefte aan een dictator in Nederland.

 16. @Veldwachter: als alle supermarkten de hele zondag open mogen zijn hoef je je niet te ergeren aan het feit dat mensen staan te wachten.

 17. Voorspelbaar van D66, een partij zonder concrete standpunten, o ja toch 2: Wilders is slecht, en christenen zijn ouderwets.

  http://www.d66.nl kun je nog veel meer concrete standpunten vinden. You’re welcome

  Ook een beetje Triëst dat sommige mensen op zondags niets leukers te doen hebben dan bij de supermarkt te gaan staan wachten.

  Zo, even flink overdrijven, je tegenstanders in de discussie even belachelijk maken, en de discussie is gewonnen (maar niet echt).

 18. Bericht door Veldwachter, op 31 juli 2015 10:22
  Ook een beetje Triëst dat sommige mensen op zondags niets leukers te doen hebben dan bij de supermarkt te gaan staan wachten.

  Ik wil juist niet wachten bij de supermarkt en daarom moeten ze ook allemaal open mogen! 😀

 19. @ Johnvanboven,

  Blij dat mijn mening gewaardeerd wordt, weet in iedere geval dat er ook mensen zijn op deze weblog die verstand van zaken hebben en op dezelfde lijn als ik zitten…

 20. br; als iemand verstand zaken heeft is het dhr. van Boven wel, je zou ook respect kunnen opbrengen voor het feit dat dhr. van Boven op inhoudelijke wijze reageert op dit topic, in plaats van zo’n respectloze reactie te plaatsen.

 21. @Leonardo,
  Mijn reactie is niet respectloos, ik reageer altijd met vele plezier en geef duidelijk mijn mening.
  Af en toe wel andere woordenkeuze maar dat komt omdat ik altijd eerlijk zeg/schrijf wat ik ervan vind…
  Daarom schreef ik dat ik zijn mening waardeer omdat hij weet en begrijpt goed wat ik daarmee bedoelde…

 22. Perfect, eindelijk!!!!
  Alle tegenstanders mogen gewoon binnen blijven zitten en hoeven vooral niet te winkelen.
  Wij voorstanders kunnen het in het weekend dan eindelijk eens iets rustiger aan doen en ook op zondag onze weekboodschappen halen…

 23. L, je snapt het nog niet helemaal. Eerst mag de Raad er nog eens over babbelen en waarschijnlijk kun je in 2017 overal je superboodschappen op zondag doen.

 24. @Johnvanboven,
  Ik bedoelde met andere woorden, dus als iemand niet op zondag naar de winkel wilt om welke reden dan ook dan doet hij/zij dat gewoon niet…
  Simpel toch:)

 25. Nieuwsuur net Revolutie in de bible-belt

  “De opening van de winkels op zondag in het streng gereformeerde Ede. Vanaf afgelopen zondag – de laatste zondag in juli – zijn de winkels in Ede voortaan eens in de maand op zondag geopend

  Dacht dat de SGP streng-conservatief rechts was.
  En de CU progressief links.

 26. Van maandag tot en met met zaterdag hebben we blijkbaar geen tijd meer. Dan is de Supermarkt op zondag een mooie gelegenheid om er op uit te trekken. Volgende stap is een 7-daagse werkweek. Het personeel van deze Supermarkt heeft er al aan moeten geloven. Veel plezier!

 27. @Arie M. Gewoon 36/40- urine werkweek, verdeeld over zeven dagen. Ik zou er voor tekenen. Ik hoef niet een vaste vrije dag. Doe mij maar flexibel.

 28. Ja dat is echt ideaal! Ik moet zeggen, dat ik daar flink wat vrijheid in heb en dat bevalt me goed. Als ik in het weekend even een puzzeltje oplos (en soms is dat gewoon het moment dat je je bedenkt precies hoe je dat probleem waar je in de werkweek mee bezig bent geweest kunt oplossen) kan ik in de volgende werkweek gewoon af en toe een uurtje eerder stoppen of wat later beginnen. Of ik ga tijdens het werk even naar de winkel. Heerlijk!

  Enige kleine puntje is dat je voor jezelf heel bewust op bepaalde momenten voor je gezin moet kiezen en moet zeggen:”Nu even geen werk!”

 29. Hier ook ‘Het Nieuwe Werken’, flexibiliteit in waar en wanneer en op welke manier. De technologie maakt de mogelijkheden zo ongeveer eindeloos. Tsja, de vooruitgang en religie, da’s door de eeuwen heen natuurlijk een moeilijke combinatie geweest.
  En wel eens met Jasper, het risico is dat het werk je elke dag in de week, voortdurend, en onophoudelijk blijft bezighouden. We zijn daar zelf bij denk ik, wat mij betreft geen religie nodig om zulke dingen in goede banen te leiden.
  Ik zou het heel prima vinden als Zwollenaren op zondagmiddag willekeurig waar wat boodschappen kunnen halen. Of een shop middagje binnenstad kunnen doen.

  ’t zou me wel heel vreemd voorkomen als de Zwolse bestuurders Zwolle als een christelijk vakantiepark gaan besturen.

  En alle haarkloverij daarover adresserend; waar een wil is, is een ?

 30. @Dick nog,
  De zondagsrust die we met een niet nader te noemen religie meemaken, da’s geen religieus punt, meer een soort ‘gebruik’.
  Vandaar dat er wel ruimte mee te maken is. Alleen het heel erg verstandelijk beperkte deel van die club (en dat zijn er blijkbaar nogal wat), ziet dat niet zitten. Houden vast aan wat ze niet los willen laten. Om ondeugdelijke redenen.
  Weet je dat er zelfs mensen zijn van dezelfde soort die de kinderen niet laten inenten?

 31. Hoe kom je erbij dat de zondagsrust geen “religieus punt” is, Hikstad? Ik kom zelf uit een traditie waarin de zondagsrust niet zo zwaarwegend telde, maar hij bestond wel. De grond is (bron: Exodus 20,11; Genesis 31,12)
  Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Hij* rustte op de zevende dag van al zijn werk dat Hij verricht had. [3] God zegende de zevende dag en maakte hem heilig, want op die dag rustte God van al het werk dat Hij scheppend tot stand had gebracht.

 32. Dame, dank voor de opheldering. Ik kon ’t haast niet geloven, dacht dat het net zoiets was als sluiers voor moslim vrouwen, meer een praktisch ding, dan echt een religieus ding. Ik heb er nogal wat naar gezocht. Het citaat wat je schrijft; de bijbel veronderstel ik?

  Maar des te erger zou ik denken! Als de christenen de voorzieningen in Zwolle om praktische redenen zouden sluiten op zondag, is nog wat voor te zeggen misschien. Maar om reden van “Exodus 20,11; Genesis 31,12” ?
  Is niks voor te zeggen toch ?

 33. Ja hoor, Hikstad. Jezus stond helemaal achter “Het nieuwe werken”. In Marcus 2 ver 23 en verder lees ik:

  Eens liep hij op een sabbat tussen de korenvelden door. Zijn leerlingen gingen de velden in en begonnen aren te plukken. ??Kijk eens!?? zeiden de farizeeën tegen hem. ??Waarom doen ze iets dat op sabbat niet mag??? 25 Maar hij antwoordde: ??Hebt u dan nooit gelezen wat David deed toen hij en zijn metgezellen gebrek leden en honger hadden? Hij ging het huis van God binnen ?? Abjatar was toen hogepriester ?? en at van de toonbroden, waarvan alleen de priesters mogen eten. En hij gaf ze ook aan zijn mannen te eten.?? En hij voegde eraan toe: ??De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat.

  Detail echter is dat de zevende dag (de sabbat) op zaterdag is. De christenen vieren hun rust(=feest)dag op zondag (De EERSTE dag van de week). Een principieel verschil! Met de sabbat hebben christenen niets te maken.
  Overigens heeft mijns inziens de sluiting van winkels weer niets met het christendom van doen.

 34. Bernhard, dankje voor het delen van dat mooie verhaal! Bij de details raak je me een beetje kwijt, maar maakt dat echt uit?
  Zevende dag, sabbat, zondag, eerste dag. Hoe dat een principieel verschil is kan ik niet bevatten. Ik denk overigens ook dat de sluiting van winkels, supermarkten, of wat je wilt, schoenmakers, massagesalons, zwembaden, etcetera. Echt helemaal niets met religie
  van doen heeft.

  Maar de christenen denken daar zelf anders over. Er zijn zelfs
  christelijke vakantieparken, waar men er prat op gaat op zondag alles dicht te doen.

  Zwolle is echt geen christelijk vakantiepark lijkt me. De bestuurders die ’t baantje aanvaard hebben zouden dat wat mij betreft heel erg goed mogen beseffen.

 35. Hikstad, de sabbat is Joods. Christenen doen daar niet meer aan. Bovenstaande quote laat wel zien hoe het grote voorbeeld van de christenen daar over dacht. Christenen geloven in de opstanding van Jezus, dus dat de dood niet het laatste woord heeft. En dat vieren ze op de eerste dag van de week omdat Jezus op die dag opgestaan is. Het is dus een FEESTdag. Iets heel anders dus dan de Joodse RUSTdag.

 36. Wellicht kun jij ’t uitleggen Bernhard,
  is er een religie die beter is dan andere religies?
  We lopen immers allemaal wel eens tussen de korenvelden door.
  Vind je dat religie achter de voordeur hoort? Of vind je dat reli-dingen van de heersende religie tot het openbaar leven behoren?

 37. ’t wordt ikgewikkeld zoals meestal als ’t om de details gaat.
  Mijn samenvatting en idee zou zijn; laat ’t los. Laat de ondernemers in Zwolle lekker zelf hun gang gaan. Daar hebben we echt geen religie bij nodig toch?

 38. Nee, iedereen heeft de religie die hem past. En is niet beter dan de ander. Maar volgens mij kun je een religie niet binnen de voordeur houden. En als die dan conflicteert met de wetten van de samenleving dan gaan die natuurlijk voor. Ik geloof in de vrijheid van de mens. En daar horen zo weinig mogelijk beperkingen bij. Dus als het daar aan ligt kunnen de supermarkten gewoon open.

 39. Wat mij betreft ook, maar hoezo is religie niet achter de voordeur te houden denk je? Dat zou toch veel beter zijn voor eenieder. Waarom zouden religieuse gebruiken moeten doorsijpelen naar het openbare leven?

 40. Dat is het mooie van de bijbel: je kunt zo’n beetje elke stelling en het tegendeel met citaten verdedigen. 🙂 Ik zie wel een duidelijk verschil tussen mijn citaat uit het Oude en dat van Bernard uit het Nieuwe testament, zoals er wel meer grote verschillen zijn tussen beide.

  Ik vond een verklaring voor de vraag waarom de sabbat binnen het christendom is verplaatst. Het komt uit een vertaalde (en daardoor slecht te lezen) tekst, dus maar even in mijn eigen woorden.

  Oorspronkelijk was de zondag een heidense feestdag ter ere van de zon. In het jaar 321 vaardigde keizer Constantijn een decreet uit om de rustdag te verplaatsen van zaterdag naar zondag ter ere van de zonnegod Apollo. Over het motief wordt getwist. Volgens sommigen was hij op dat moment zelf nog geen christen en eerde hijzelf daarmee de zonnegod. Volgens anderen was hij al wel tot het christendom bekeerd e was dit decreet bedoeld als gebaar naar de aanbidders van de zonnegod.

  De Kerk volgt de wet van Constantijn op het Concilie van Laodicea in het jaar 364.

 41. Ja dat klopt ook. (De praktische kant) Maar ik houd er over op.
  Dit topic gaat over een gemeenteraad die opnieuw moet praten over openstelling van supermarkten op zondag en waarvan we nu al weten dat ze tot de conclusie gaan komen dat er nu nog niks kan veranderen omdat dat bakken met geld kost en dat er gewacht miet worden tot 2018.

 42. tenzij álle supermarkten het initiatief steunen, hetgeen ik betwijfel omdat de supermarkten die tot nu toe buiten de boot zijn gevallen dat als concurrentievervalsing zullen zien.

 43. Tijdens onze vakanties in Frankrijk, Kunnen we in en bij de supermarkten en bakkers op de zondagochtend tot een uur of 13.00 terecht voor de boodschappen, …… Misschien anders (leren) denken….??

 44. Helemaal eens met @Bigge, de hele keten van boer tot de distributie, is al 7 dagen in de weer. Alleen het eindstation nog niet.
  Al die mensen die denken dat de medewerkers in de supermarkt ook 7 dagen moeten werken, denk het niet.

 45. Tja…

  In Zandvoort zijn de winkels elke zondag open.De meeste winkels zijn in het centrum van het dorp aan de Kerkstraat en de winkelgalerij aan de Thorbeckestraat (tegenover Holland Casino), het Kerkplein, de Grote Krocht en de Haltestraat. Deze straten komen allemaal uit op het Raadhuisplein.

  Alle winkels in Zandvoort mogen behalve op werkdagen, ook op zon- en feestdagen open zijn tussen 6.00 en 22.00 uur. Er is geen verschil tussen de Boulevards, het Centrum of Zandvoort-Noord.

  Het maakt ook niet uit of het zomer of winter is. De openingstijden gelden voor alle winkels en voor het hele jaar.

 46. Ik snap de commotie eigenlijk niet én ook de bemoeizucht van de gemeente niet. Als je geen regels maakt en het openstellen van de supermarkt aan de eigenaar overlaat, regelt alles zichzelf. En mensen die de zondagsrust respecteren kunnen gewoon lekker thuisblijven.

 47. Eens met degenen die ’t ook niet snappen.
  Netzomin als ik. Je zou denken waar een wil is, is een weg.
  De wil is er blijkbaar niet. En komt er ook niet zo te lezen.
  De Christenen gaan daarmee een pad op wat ze niet zal gaan bevallen.
  Zwolle besturen als een christelijk vakantiepark,
  aan me hoela dat zoiets stand houdt.
  Religie opdringen, daar komt ’t wel op neer dan. Met het zondagje.

 48. Ik vier mijn rustdag altijd op een woensdag, of vrijdag… of maandag. Het is maar net wanneer het mij uitkomt want ik kan in pronciepe elke dag werken met mijn onregelmatige tijden. Openstelling van de supermarkten op zondag zou mij zeer goed uitkomen want dan hoef ik op de rustdag die IK wil niet naar de winkel. En als men een rustdag op zondag wilt neemt men die lekker maar ga mij niet vertellen wat ik wel en niet op mijn zondag wil doen.

 49. nee ik wil die geldwolverij niet, nee dank je commercie, nee dank je werk “gevers” >:(…het is hier amerika niet, dicht die geldwolven…zondag vrij..

 50. @ Hinkstad, op 2 augustus 2015 19:51 (en andere “niet snappers”). Volgens mij begrijp je er zélf nixxx van als je er, voor het gemak en voor de ‘alles over 1 kam scheerderij’, zomaar vanuit gaat dat alle Christenen tegen het openen van winkels op zondag zijn. 😮

Reacties zijn gesloten.