Zwolle – VVD Zwolle wil een einde aan het doel van de gemeente Zwolle om alleen maar opdrachten te geven aan ondernemers met duurzame voertuigen.
De gemeente Zwolle wil voortaan alleen nog maar opdrachten verstrekken aan ondernemers die voertuigen gebruiken die rijden op hernieuwbare grondstoffen. Onterecht vindt de VVD. Daarom wil de fractie maandag in de raadsvergadering dit voornemen schrappen uit de Duurzame Agenda van de stad. Hier wordt een amendement voor ingediend.
Amendement:
De gemeenteraad van Zwolle bijeen op 24 augustus, 2015.
Gelezen het voorstel “Agenda Duurzaamheid Zwolle”.
In het Rapport Agenda Duurzaamheid is doel 6 van hoofdstuk 3.3.2: “De bedrijfsauto’s van bedrijven en organisaties die in opdracht van de gemeente werken rijden op hernieuwbare brandstoffen.”
Constaterende dat:
• De Agenda Duurzaamheid de ambitie formuleert als MKB-vriendelijkste stad van Nederland;
• Blauw-wit aanbesteden in het Inkoop- en aanbestedingsbeleid als uitgangspunt wordt genoemd.
Overwegende dat:
• Startende en/of kleine ondernemers vaak niet de middelen hebben om auto’s op hernieuwbare brandstoffen aan te schaffen;
• Het uitsluiten of op hoge kosten jagen van deze ondernemers niet MKB-vriendelijk is en het uitgangspunt van blauw-wit aanbesteden en stimuleren van de regionale economie kan ondermijnen.
Stelt voor:
• Doel 6 van hoofdstuk 3.3.2. te schrappen uit het Rapport Agenda Duurzaamheid.
En gaat over tot de orde van de dag.
Johran Willegers
VVD
VVD zo komen we nooit verder. Veel ondernemers rijden met roet(diesel)bakken en wentelen de kosten (gezondheid, grauwsluier, milieu) af op de gemeenschap. Prima als de gemeente hieraan iets probeert te doen.
Maar ondernemers blijven natuurlijk een groot deel van de VVD-achterban 😮 Dan donderen principes als milieu en kosten afwentelen op de gemeenschap niet. Voor deze nogal egocentrische partij.
Ik ben groot voorstander van vrijheid en democratie, maar dat kan best ook een beetje regulering gebruiken. De vrijheid om Zwolle in de giftige dampen te zetten, Da’s een beeetje niet van deze tijd.
Kan vast beter, @luitjes van de vrijheid.
Ken geen tegenstanders van
.
@Dick, je noemt ’t een ‘egocentrische partij.’ Hoe rijm je dat met de CU die de winkels dicht doet op zondag? Dat breekt m’n klomp welzo ongeveer.
Toch nog maar een keer.
– Het koopzondagenbeleid is een beleid waar een meerderheid van de Raad ja tegen heeft gezegd. Dus een democratisch genomen besluit (wat men er verder ook van vindt).
– het moet nog maar blijken of het amendement van de VVD kan rekenen op een meerderheid.
Hm, ja John, Dank voor je reaktie. ’t is vooral politiek enzo begrijp ik.
Meerderheid van de Raad. Maarja, de meerderheid mag zich wat mij betreft best beperken, als het erom gaat religieuze zaken tot wet te verheffen voor allen.
Ik snap trouwens niet eens waarom ‘de religieuze’ meerderheid ons hun religieuze dingen bij wet zouden willen opleggen, kun je dat toelichten?
Misschien kun je je bij dit item beter afreageren op de VVD, Hinkstapsprong, in plaats van geforceerd het onderwerp naar koopzondag te leiden. Uiteindelijk gaat het hier om “het liberale beginsel van het recht om te vervuilen”. Er zijn genoeg kleine goedkope minder-vervuilende auto’s op de markt voor startende ondernemers.
De CU heeft het in het collegeakkoord gekregen waar een meerderheid van de raad ja tegen heeft gezegd. Dus een democratisch genomen besluit. En dat is dus geen dekreet.
Christen-politici staan voor hun principes, net als bijv socialisten en liberalen.
Ik hanteerde altijd het adagium niet opleggen maar uitleggen.
Pas heb ik op mijn blog er een stuk aan gewijd. Gemakshalve verwijs ik daarnaar: http://johnvanboven.com/2015/08/03/zondag-open-of-niet-open/
Iemand heeft het trouwens ook integraal op weblog Zwolle gezet.
Goed, ja, veelal gelezen, van Dick ook, men beroept zich ergens op. Christenen net zo goed als Liberalen en Socialisten. Mee eens. Toch is er zoiets als scheiding van kerk en staat. Samengaan van religie en staat is wel ’t ergste wat in het bestuur denkbaar is. Thorbecke had ’t heel anders bedoeld.
Met scheiding van kerk en staat wordt wat anders bedoeld: de regels die de kerk kent kunnen door de kerk niet aan de samenleving worden opgelegd.
Waar we het nu over hebben, is beleid dat vastgesteld is door de gemeenteraad.
Oh, nou, Dame stuurde onlangs een nogal lang citaat dat erop wees dat de wereld was gemaakt in zes dagen en dat men de zevende dag vrijnam. En dat daarom de winkels in Zwolle op zondag dicht zijn.
Afgezien daarvan, als ‘de kerk’ een politieke partij is geworden, als men politiek religie bedrijft, en andersom. Dan is het beleid van de gemeenteraad op z’n minst verdacht van religie toch?
Religie hoort gewoon echt niet thuis in het bestuur vind ik, hoe je ’t ook wendt of draait.
Het gaat er om dat de gemeenteraad het beleid heeft vastgesteld.
Een christelijke partij is geen kerk. In de kerk sluit je geen compromissen, in de politiek wel.
Standpunten hebben, die gestoeld zijn op bijbelse normen en waarden, zijn daarmee geen religie. Je zet ergens een isgelijk teken, waar geen isgelijk teken hoort.
Zie ook http://johnvanboven.com/2015/08/11/achter-de-voordeur-of-niet/
Daar zouden we een hele boom over op kunnen zetten, Hikstad, maar feit blijft dat er mensen zijn die zich op religieuze grondslag groeperen en gebruik maken van hun democratische rechten. Persoonlijk vind ik de grondbeginselen van een democratie belangrijker dan de vraag of de grondslag religieus is of niet.
Maar dat is allemaal offtopic. Hier gaat het om vervuilling, MKB en een standpunt van de VVD.
@John, winkels toch open wanneer de ondernemers maar willen toch? Ik kan me niet voorstellen dat jij daartegen zou zijn.
Lees mijn blog hierover, zou ik zeggen.
Goed punt Dame, ff on topic. Schone lucht voor alles toch lijkt me. Ik heb al wat oproepjes gedaan om te reageren op ‘de vrijheid’ Zwolle in giftige dampen te zetten.
Wacht ’t af…
@John, ik ga ’t niet allemaal lezen. Wees eens rechttoe rechtaan. Winkels dicht op zondag, is dat voor jou een religieus ding?
@ HinkstapSpringt, op 22 augustus 2015 20:04. CU heeft hun bestaansrecht te danken aan de C. Het is me overigens wel duidelijk geworden dat ze (zeker in Zwolle) zich oriënteren op een bepaalde groep Gereformeerden. Toch begrijp ik het verschil tussen hun en de orthodoxe SGereformeerdeP. CU is ook nog eens vaal links-georiënteerd en de SGP nogal rechts.
Tja de VVD ademt in alles “het eigen belang (en van mijn nering natuurlijk) eerst”, heb jij een voorbeeld van het tegenovergestelde?
Waarom zou ik moeten herhalen, wat jij niet wil lezen?
Goed dat je dit nog eens kort en duidelijk aanstipt John. Hier is veel onduidelijkheid over:
Rest nog of Thorbecke het idd heel anders bedoelt heeft?
20:53
Zal ik eens wat denken? Ik denk dat religieuze mensen compleet schijt hebben aan wat Thorbecke ons aan mooie dingen heeft laten weten.
Vergis ik me?
Ik sta een beetje te kijken van deze houding van de VVD.
@ HinkstapSpringt 😮 Denk je dat religieuze mensen bijvoorbeeld de grondwet niet respecteren?
John van Boven heeft het begrip ‘scheiding van Kerk en Staat’ duidelijk uitgelegd, vind ik. Een politieke partij is geen kerk. In de tijd van Thorbecke’s Grondwet waren er nog geen politieke partijen. Pas in 1879 werd de eerste partij (ARP) opgericht. Mensen die een partij oprichten willen iets bereiken. Dat kan van alles zijn, meer rechten voor arbeiders, emancipatie van katholieken en noem maar op. Of je nu geïnspireerd bent door de boeken van Marx, Locke of de Bijbel, maakt in beginsel weinig uit.
En wanneer Hikstad denkt dat de kerk direct invloed heeft op de de christelijke partijen, dan vraag ik me af hoe hij denkt over de invloed van vakbonden of ondernemers op partijen?
Tja, de kerk heeft bij veel gelovigen (velen gaan ook NIET naar de kerk. Zoals vele moslims ook niet naar de moskee gaan.) natuurlijk invloed op alles. Het doen en laten en soms op je politieke keuze. Stem dus zelf niet op een Christelijke partij. Volgens mij bedoelt Hikstad dat kerken de Christelijke partijen sturen? Dacht dat dat nog wel meeviel.
Of wat de invloed van ordinaire sponsoring is op partijen? Wat geeft een bedrijf en wat krijgt een bedrijf er voor terug?
29/03/00,
Van der Most en 400 ondernemers? Het was nog vroeg in de campagne…heb niet kunnen vinden hoeveel (geld) er uiteindelijk is toegezegd
Het is wederom om te kotsen die vuh vuh duh.
Gas, olie, kolen zijn ouderwetse, zeer vervuilende en eindige brandstoffen.
Elektriciteit is daarmee de toekomst. Dat moeten we dus inderdaad met moderne, duurzame en schone technieken opwekken. En dat kan!
Wanneer gaat de vuh vuh duh weer eens een stap moderner dan technieken uit de jaren dertig? Door gelobby blijven ze daar helaas in hangen, zucht.
Ik heb me nog eens extra verdiept in Thorbecke en de scheiding van kerk en staat. Thorbecke heeft het vooral over religieuze geschillen, en dat de staat daar zich niet in moet mengen. Dat de staat ons in NEDERLAND religieuze gebruiken bij wet gaat opleggen, dat had Thorbecke niet voorzien wellicht.
En dat kan niet vind ik. Ik kan ’t niet ergens op baseren waar eenieder van overtuig raakt. Ik vind ’t eigenlijk gewoon heel onfatsoenlijk en een beetje ranzig ook. Religie aan je medemensen bij wet opleggen ? Dat kan toch echt niet lijkt me.