Zwolse woonbuurten krijgen LED-verlichting

Foto van auteur

Zwolle – De openbare verlichting in Zwolse woonbuurten krijgt dit jaar stapsgewijs nieuwe duurzame en energiezuinige lampen. De gemeente vervangt de bestaande lampen (geel/ rood licht) door LED-lampen met wit licht. Bij de vervanging blijven de bestaande lichtmast en armatuur op dezelfde plek.

Voor de verandering naar de LED-lamp in de straatverlichting heeft de gemeente een selectie gemaakt van de woonbuurten waarin de lichtmasten en armaturen nog minimaal tien tot vijftien jaar probleemloos kunnen functioneren.

Wit licht
De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een LED-lamp die vergelijkbaar licht geeft als de bekende PL-lamp (spaarlamp). Ten opzichte van het oude geel/ rood licht, geeft wit licht een hogere (kleur)herkenning wat de beleving van sociale veiligheid in woonbuurten verhoogt.

Stapsgewijs
Deze maand vervangt de gemeente de lampen in de buurt Schelle. Delen van de wijken Zwolle Zuid, Hanzeland, Veerallee, Spoolde en Westenholte zijn al omgebouwd in voorgaande projecten.

Voortgang
Daar waar nodig is ook de openbare verlichting in de wijk Holtenbroek medio oktober 2015 omgebouwd tot LED-verlichting. Hierbij zijn de meeste lichtmast en armatuur vervangen en/of verplaatst. Hier zijn energie zuinige LED armaturen geplaats welke zijn voorzien van dim functie. Momenteel vinden voorbereidingen plaats voor de ombouw van de straatverlichting in de wijk Aa-landen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Zwolse woonbuurten krijgen LED-verlichting”

 1. Het is goed fel in ieder geval! Een pakketbezorger heeft er hier in de straat onlangs één omver gereden en die is ook vervangen door zo’n nieuwe. Wat een licht!

 2. Goeie actie !…
  Hopelijk is dit een verbetering.
  Hier in de Indische buurt is het s’avonds en s’nachts met die oude lantaarns aan, nog schemerig.

 3. Hier in Zuid is het al een tijdje LED.
  Het is wel even wennen, het licht komt nogal “koud” over. En het is wel veel meer licht, dus in de slaapkamer is het nu ook lastiger in slaap komen. Dat is jammer.

  Maar het witte licht is wel een stuk beter dan die nare groene verlichting die je ook weleens ziet.
  Nog een voordeel is dat je veel beter de criminelen kan herkennen 🙂 Kleurherkenning is (zeker ook met de gele oude lampen) zeer moeilijk.

 4. Ik blijf de wijk ongezellig vinden en slapen is idd moeilijker. Voor veiligheid en zichtbaarheid zal het vast beter zijn, maar voorheen voelde ik mij ook niet onveilig. In het begin stond ik vaak stil met auto of fiets, was gewend dat als er wit licht in een straat straalde er een auto aankwam.

 5. Dus extra veel licht vervuiling, nog feller… niet goed voor planten en dieren, en het helpt ook niet tegen criminaliteit etc….uit met die lichten na 23:00h aub… ik wil slapen zonder schijnwerper voor mijn huis! Idioot gewoon…het lijkt wel overdag hier in de straat… >:( >:(

 6. In het begin stond ik vaak stil met auto of fiets, was gewend dat als er wit licht in een straat straalde er een auto aankwam.

  Hoe lang duurde het dan gemiddeld voor je weer ging rijden? 😀

  En Adri(e), echt….

 7. “Geel/rood” licht. Het is toch oranje?

  Ik ben heel erg blij 😀 met dit bericht, dus ik moet even los gaan… 😛 Zo heeft de financiële crisis dan toch nog een voordeel. Minder ambtenaren rijden in een auto dan voor de crisis. Kennelijk krijgen ze langzaam in de gaten dat (verlichte) fietsers en voetgangers al zo’n 35 jaar geen r–t zien met dat oranje licht!

  Ik hoef me dan nooit meer te bezeren aan die ongelukkig geplaatste betonnen paaltjes midden op de stoep die de zelfde kleur hebben als de bestrating. Ik hoef dan ook nooit meer zo’n houten paaltje op de hoek Albert Cuypstraat-Jan Tooropstraat te raken waarbij ik ??5000 schade veroorzaak aan de van mijn ouders geleende auto als de rotonde bij Hedon afgesloten is omdat er iemand frituurvet gelekt heeft. (Waarom staan die paaltjes daar eigenlijk? Het is al smal genoeg.)

  Dus… snel vervangen, die lampen. Het budget is er, gezien de flink verhoogde gemeentelijke belastingen. Ik begon zojuist al mijn twijfels te krijgen: vroeger deden incasseerden ze slechts 4x per jaar, maar nu blijven ze aan de gang en het gaat nog een paar maanden zo door.

Reacties zijn gesloten.