Zwolle – Menso Alting gaat de samenwerking aan met BoomingZwolle. Een winkel in het Broerenkwartier van de binnenstad van Zwolle. Menso Alting is al langer bezig om zakelijk ondernemerschap meer te integreren in het onderwijs.
‘Het echte leren doe je op de werkvloer’, aldus docent Keimpe Dokter. "Het is een geweldige kans voor onze studenten om op deze wijze midden in de samenleving aan de slag te gaan. Het assortiment van deze winkel zal voortdurend wisselen. Ook zullen er workshops zeepgieten worden gehouden. Samen met Rhoda van Eeden, eigenaar van BoomingZwolle en inspirator van het Broerenkwartier, is dit project geïnitieerd . Mevrouw van Eeden is vanuit de gemeente en namens de ondernemers in het gebied aangesteld om het Broerenkwartier tot een aantrekkelijk winkelgebied te maken."
Samenwerking met studenten
BoomingZwolle is een winkelpand dat tot nu toe als expositieruimte gebruikt word. Nu wordt dat weer een winkel, wat ook de oorspronkelijke bestemming is van het pand. Door de economische recessie is er meer leegstand ontstaan in de stad. Op deze wijze kan de leegstand worden teruggedrongen en kan het weer een aantrekkelijk winkelgebied worden.
Het is een enorme kans voor onderwijs en bedrijfsleven om op deze manier de handen in elkaar te slaan.
Studenten van de opleiding Ondernemer Detailhandel van Menso Alting kunnen zo praktijkervaring opdoen met het opstarten en starten van een eigen winkel. Ze gaan deze winkel volledig runnen, vanaf de inkoop tot aan de verkoop. In de breedste zin van het woord kan de opleiding in de praktijk al worden ervaren, dat is echt het nieuwe leren!
Alle aspecten
De studenten van Menso Alting gaan alle aspecten van het runnen van een winkel ervaren. Ook de nevenactiviteiten, die belangrijk zijn voor het slagen voor zo’n project, worden meegenomen. Facebook is daar een mooi voorbeeld van. Het inzetten van diverse social media is een belangrijk onderdeel van het promoten van deze activiteit. Voor de studenten van Menso Alting is dit een geweldige ervaring voor het starten van een eigen ondernemingsplan. Zo wordt dit niet alleen een papieren ervaring, maar een ervaring die ze kunnen meenemen voor de rest van hun leven.
Zo zo, dus de door de Gemeente Zwolle aangestelde, en duurbetaalde, Broerenkwartier ‘inspirator’ begint zelf een toko in haar eigen project. Dat lijkt mij niet kies!
Nee, dat kan niet.
Onderneemster kan op verschillende manieren, zoals subsidie, concurrentie en prijsstelling, haar voordeel doen met deze constructie.
’t mense mut wêh. Ben benieuwd als de jongens en meisjes winkeltje gaan spelen, en het loopt voor geen meter, wie dan voor de kosten opdraait.8)
Misschien dat Menso Alting ook wel gewoon betaald (tegen gereduceerd tarief) om winkeltje te mogen spelen in het Broerenkwartier. Ik vind dat hier te snel geoordeeld wordt over dat dit de belastingbetaler weer geld kost en mevrouw van Eeden hier geld aan zal verdienen.
De inspirator is eigenaar van het winkeltje. Duidelijk toch?
Kinderen kopen tegenwoordig alleen nog maar dingen in de webshop. Nog even en ze bestellen sigaretten en condooms in een tussenuur die met een drone bezorgt gaan worden. Het is verschrikkelijk maar je doet er niks aan.
Zeer bijzonder dat mevr. van Eeden een eigen winkel begint in het project waar ze zelf inspirator voor is. Dat is belangenverstrengeling ten top!
Ik vind het ook bijzonder dat mevr. van Eeden het op een of andere manier steeds voor elkaar krijgt om zich in de schijnwerpers te zetten terwijl ze bij alle projecten waar ze bij is betrokken niet of nauwelijks resultaat heeft geboekt. Sterker nog, veel betrokken ondernemers in het Broerenkwartier willen al niet meer met haar samenwerken.
De verschijning van mevrouw Van Eeden in Zwolle is naast bedenkelijk nu ook discutabel, maar ik heb eerlijk gezegd wel de indruk dat zij Giethoorn op de kaart heeft gezet met haar Chinezen.