Zwolle – Zwolle wil een klimaatbestendige stad worden. Dat vraagt om verduurzaming op alle fronten. GroenLinks wil daarom dat de gemeente actief bewonersprojecten stimuleert en financiert die bijdragen aan een groenere en duurzamere leefomgeving. Over een maand vindt in Parijs een nieuwe wereldklimaattop plaats. Daar staat veel op het spel voor het voortbestaan van onze planeet.
Maar laten we niet vergeten: de meest concrete verbeteringen bereiken we in onze eigen leefomgeving. Door ons eigen handelen. Met ondersteuning van onze eigen overheid. Veel inwoners van Zwolle hebben dit fijne stukje aarde in hun hart gesloten. Er zijn dan ook opvallend veel sociaal-duurzame en cultureel-duurzame bewonersinitiatieven, die de stad een stukje leefbaarder, toekomstbestendiger en kleurrijker maken. De gemeenteraad van Zwolle heeft dit jaar in de agenda duurzaamheid de ambitie vastgelegd om uiteindelijk een klimaatneutrale stad te worden. Willen we de stad klimaatbestendig maken, zoals is afgesproken, dan vraagt dat om verduurzaming op alle fronten. Dat streven herkennen we in de gemeentebegroting voor 2016 nog onvoldoende.
Daarom doet GroenLinks het voorstel om een fonds in het leven te roepen om allerlei mooie inwonersprojecten te stimuleren en te ondersteunen. We denken aan:
• Grootschalige acties om tuintegels eruit te halen en er groen voor in de plaats te planten (operatie ‘steenbreek’ is zo’n actie).
• Trainingen in duurzaam groenonderhoud voor mensen die het groen in de buurt willen onderhouden (dat scheelt straks in de kosten van onderhoud, zoals is voorgesteld in de visie op het beheer van de openbare ruimte).
• We kunnen er een campagne mee opzetten om het aanleggen van geveltuinen te stimuleren, bijvoorbeeld in de wijken waar bewoners het openbaar groen nu onder de maat vinden. En om groene daken te bevorderen.
• Natuurversterkingsprojecten uitvoeren, bijvoorbeeld om de biodiversiteit te bevorderen (bijen, vlinders, vleermuizen, stadsvogels…).
• Verder is het verstandig om te investeren in educatieve projecten voor kinderen en jongeren: als de volgende generatie leert hoe belangrijk de natuur en een groene leefomgeving voor de mens zijn, zullen we daar als stad tot in lengte van jaren profijt van hebben.
In alle gevallen gaat het om acties van inwoners samen met natuurspecialisten van alle groene organisaties die onze stad rijk is. En om een actieve rol van de gemeentelijke overheid om dingen aan te jagen en verbindingen tot stand te brengen. GroenLinks fractievoorzitter Patrick Rijke ziet Zwolle zo een stukje groener worden: “Veel inwoners van onze stad steken graag een handje uit de mouwen voor meer groen in hun buurt en straat. De gemeente benadrukt in de communicatie nog te vaak dat dit komt door bezuinigingen. Met een Fonds Groene Initiatieven kunnen we dit omdraaien: als je ideeën hebt dan ondersteunt de gemeente je, ook financieel.” GroenLinks stelt voor om te beginnen met een fonds van 1 miljoen euro. Daar kunnen we dan een paar jaar mee vooruit. Het geld voor dit fonds vinden we door niet langer infrastructuurprojecten uit te voeren die vooral automobilisten ten goede komen. We steken geen geld in de verbinding tussen Ceintuurbaan en A28.
En we blazen de loopbrug over de IJsselallee af: de studenten die daarvan gebruik zouden moeten maken doen niets anders dan naar school lopen en daarbij wat oponthoud voor automobilisten veroorzaken. Bovendien staat al lang vast dat de loopbrug het probleem niet oplost maar verplaatst. Voor raadslid Remko de Paus staat buiten kijf dat er een beroep gedaan gaat worden op dit fonds: “De gemeente geeft zelf aan dat in sommige wijken bijna de helft van de bewoners vindt dat er meer groen bij moet. Meer groen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Haal een paar stoeptegels weg voor je huis, zet daar wat klimplanten neer, en je krijgt al een enorm effect. Maar ja, je moet maar net weten dat dit mag en welke plant dan ook de weersomstandigheden in jouw straat overleeft. Met een fonds kunnen we de bekendheid vergroten en bijvoorbeeld geschikte planten aankopen. Als dan meer mensen in de straat meedoen leren die elkaar ook beter kennen. Winst aan alle kanten dus.” Het GroenLinksplan voor het groenfonds maakt deel uit van de ’tegenbegroting’ die de partij heeft opgesteld samen met oppositiepartijen Swollwacht en de SP.