Zwolle – Waar u ook woont, planten en bomen kunnen het regenwater dat in uw tuin valt goed gebruiken, en dakwater meestal ook. U hoeft ze dan zelf minder vaak water te geven en ze groeien beter.
U kunt ook in uw tuin fraaie waterelementen aanbrengen. Bovendien is het voor het riool goed als regenwater in uw tuin blijft. Hierdoor kan de riolering de toename van hevige buien beter aan. Ook voorkomt u onnodige zuivering van schoon regenwater. In de meeste tuinen kan het regenwater van terras en schuurtje in de grond wegzakken. Hebt u klei- of veengrond in de tuin? Dan kan de opvang van het dakwater van uw woning om extra maatregelen vragen. Vraag daarvoor een deskundige van de gemeente via uw wijkbeheerder. Wilt u een indruk van de doorlatendheid van uw grond? Doe dan de emmerproef. Let op: de bovenste grondlaag kan anders zijn dan diepere lagen. Dan kan water halverwege niet verder en kunt u alsnog een natte tuin krijgen.
Zand en bladeren vullen en vervuilen de infiltratievoorziening. Zorg daarom bij een ondergrondse infiltratievoorziening voor een zand- en bladvang. Leeg ze regelmatig. Laat u het water op het gras of in de border weglopen, dan hoeft dat niet. Op www.riool.info vindt u meer informatie over hoe u regenwater in uw tuin kunt opvangen en verwerken. Wilt u specifieke informatie over riolering in uw straat? Of over problemen thuis of in de buurt? Neem dan contact op met het klantcontactcentrum van de gemeente Zwolle op 14038 (lokaaltarief) of mailt u aan postbus@zwolle.nl .
Oké, bedankt voor de reclame.
Dan moet je wel een echt groene tuin hebben en niet een versteende tuin zoals je nu vaak ziet. Anders kan het water niet in de grond zakken
Wij hebben een tuin met tegels, maar nooit last van plassen ofzo. Maar goed, ik vraag me af wat dit bericht op wlz doet. Het is zo’n random-bericht dat maar weinig met Zwolle te maken heeft.
Daniel, jammer dat je hiervan niet op de hoogte bent. Speelt al langere tijd. Het is gewoon belangrijk meer struik gewas dus tuin te hebben voor het water en niet alleen tegels.
Wat is de “emmerproef”? Als ik op Google zoek, vind ik alleen hoe snel je met de kraan een 10ltr-emmer kunt vullen. Wat heeft dat te maken met het laten weglopen van water in mijn tuin?
Als de gemeente nu eens al het asfalt vervangt door steentjes-bestrating…..zou dat dan ook niet een slok op een borrel schelen?;)
ja Criticus en donders veel onderhoudskosten….
Ik vind het altijd mooi om te zien dat mijn buurvrouw, in haar zogenaamd onderhoudsvrije tuin, 12 keer per jaar het onkruid en de blaadjes tussen haar steentjes aan het weghalen is en dat ik met mijn mooie groene tuin 2 x per jaar hoef te snoeien, mwhahahaha
Nou als jullie een mooie regenton voor mij aanschaffen kan ik het mooi opvangen. Tja je krijgt ook een ’ton’ voor plastic/gft/papier. Ik houd mij aanbevolen 😀
Meer groen is niet allen beter voor het vasthouden van water maar ook voor de vogels, insecten etc.
Hoi Els,
ik heb alleen steen in mijn tuin en nooit last, dus ik zie niet wat het probleem is. Daarnaast; ik wíl helemaal geen groen in mijn tuin. Het belerende toontje negeer ik voor het gemak maar even.
Daniël, het probleem is dan dat het water vanuit jou tuin ergens anders naar toe loopt en waarschijnlijk alsnog in het riool terechtkomt.
Het is niet erg dat het water in het riool komt, het is meer dat er door al die tegels te veel water in het riool komt.
bij tuintjes met weinig tegels zakt er veel water de grond in.
Alles heeft een grens, ook het riool.
De gemeente heeft liever dat het water in de grond zakt, want dat scheelt onderhoud, vernieuwing, aanpassing van het huidige rioolsysteem, tevens moeten de kosten die daar uit voort vloeien ook terug komen, en 1x raden wie die kosten gaan terug betalen.
Tegels…het is lekker goedkoop en makkelijk, maar ik denk dat het gezegde goedkoop is duurkoop best wel toepasselijk kan zijn op lange termijn.