Rioolwaterzuivering Zwolle wordt Energiefabriek

Zwolle – De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Zwolle wordt een Energiefabriek. Deze titel mag worden gedragen wanneer een rioolwaterzuivering geheel zelfvoorzienend is in energieverbruik. Medio 2017 is het in Zwolle zover.

energiefabriek.jpg 

Door de bouw van een ‘tweetrapsgisting’ voor rioolslib wekt de rioolwaterzuivering dan zelfs meer energie op dan het verbruikt. Het ‘te veel’ aan energie wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Na verwachting is dit 1,4 miljoen kilowattuur per jaar, te vergelijken met het gemiddelde verbruik van 400 huishoudens. De bouw van de zogeheten slibgistinginstallatie is een mooi staaltje innovatie. Met de nieuwe techniek van ‘tweetrapsgisting’ gaat het waterschap jaarlijks 5,2 miljoen kilowattuur elektriciteit opwekken. Dat is ruim voldoende om de eigen rioolwaterzuivering op te laten draaien. (3,8 miljoen kilowattuur). De elektriciteit die overblijft, na verwachting 1,4 miljoen kilowattuur, levert het waterschap terug aan het net.

Vergisten in tweetrapsraket
 
Het restproduct (slib) van in totaal acht rioolwaterzuiveringsinstallaties van Groot Salland wordt in de nieuwe installatie op twee temperatuurniveaus vergist. Het gaat hierbij om slib van de zuiveringen in Zwolle, Kampen, Genemuiden, Dalfsen, Heino, Olst, Raalte en Hessenpoort (Zwolle). Het biogas dat ontstaat, wordt via een gasmotor en generator  omgezet in elektriciteit.
 
Het produceren van biogas op rioolwaterzuiveringen heeft alles te maken met het slib dat   overblijft na het zuiveren van rioolwater. Groot Salland onderzocht hoe nieuwe inzichten in het opwekken van energie en het terugwinnen van energie en grondstoffen uit rioolwater het best vertaald kunnen worden naar de eigen situatie. Conclusie: door te investeren in de gistingsinstallatie van de rioolwaterzuivering in Zwolle. De bouw van de moderne installatie kost 10,5 miljoen euro. Deze investering wordt in 9 jaar terugverdiend. Dit is ruim binnen de levensduur van de installatie.
De (Europese) aanbesteding voor de installatie wordt gehouden in de periode december 2015 – april 2016. Het daadwerkelijk bouwen volgt van mei 2016 – juni 2017.
Energie- en Grondstoffenfabriek: Winnen wat van waarde is
De Nederlandse waterschappen beschouwen afvalwater niet langer als een afvalproduct, maar als een bron van duurzame energie en grondstoffen. Ze hebben zich verenigd in de Energie- en Grondstoffenfabriek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Rioolwaterzuivering Zwolle wordt Energiefabriek”

  1. dat heeft even geduurd eer het spreekwoordelijke kwartje is gevallen.
    het opwekken van energie uit hydraulisch huishoudelijk surplus gebeurd al jaren op kleine schaal. boeren, landbouwers etc etc.

    herman, woonachtig aan de groenstrip van de stad heeft geen dynamo aangesloten op zijn schijthuis. toch sluit herman niet uit dat dit er binnen afzienbare tijd van gaat komen

Reacties zijn gesloten.