Nieuw team sloeproeiers

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met leden uit de wijde regio Zwolle, is populair. De instaptrainingen van afgelopen maand waren met 20 aanmeldingen zo’n succes, dat een compleet nieuw team zich aandient voor het nieuwe seizoen 2016. “Mensen vinden de sport nog leuker dan ze hadden verwacht.”

De afgelopen vier maandagavonden maakten 20 mensen kennis met de sloepen, de sport en de roeiers: 15 vrouwen en 5 mannen. Begeleid door ervaren roeiers, waagden de nieuwelingen zich in twee sloepen op de IJssel. In het donker, pas in het voorjaar zien ze de rivier bij daglicht. “Iedereen was super enthousiast. De mensen vonden het mooi om zo samen te leren roeien”, zegt Tamara Meijer, coördinator van de drukbezochte instaptraining. De vereniging bekijkt nu hoe de nieuwe roeiers na de winter kunnen instappen: met zoveel animo dient zich een compleet nieuw team aan.

Trainen op water na vorst
Hattem Roeit telt nu zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: d’Isela en de Voorganck. Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep, een team telt vaak meer roeiers. Thuiswedstrijd is de Zwolse Grachtenrace.
De sloepen gaan in de winter uit het water voor onderhoud. Zodra het vorstvrij is, wordt er weer op het water getraind. De eerste wedstrijd van 2016 is op 2 april in Muiden. Vorig jaar wonnen teams van Hattem Roeit bij deze openingswedstrijd de prijs voor snelste gezamenlijke tijd.
Sterk seizoen 2015
In 2015 deden teams van de vereniging in totaal 32 keer mee aan wedstrijden in Nederland, België en Engeland. Opmerkelijk waren de deelnames aan Harlingen-Terschelling met maar liefst drie sloepen en aan races in Gent (winst!) en Londen. Opvallend waren ook het thuissucces van de damesteams in de Zwolse Grachtenrace, de snelle tijden van de Dames d’Isela, de prijzenoogst van de Dames Voorganck en de opmars van de Heren d’Isela in de subtop.
Ook buiten de wedstrijden was Hattem Roeit zichtbaar: zo was er het initiatief tot de ‘Stuertocht’, een zomerse toertocht met bevriende verenigingen op de IJssel. In augustus zakten zeven sloepen de rivier af van Deventer tot Kampen. Ook verzorgde de vereniging de unieke ‘Roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk, in april in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)