Ouderbijdrage jeugdhulp afgeschaft

Zwolle – De ouderbijdrage in de jeugdhulp wordt per 1 januari 2016 afgeschaft. Dat heeft het kabinet besloten. De Jeugdwet wordt aangepast.

"De ouderbijdrage wordt als drempel ervaren door gezinnen die jeugdhulp nodig hebben", stelt staatssecretaris Van Rijn in een schriftelijke verklaring. "Het is juist belangrijk dat er geen drempels zijn voor kinderen als ze jeugdhulp nodig hebben. Administratief is het vooral gedoe en levert het weinig geld op. Terwijl gemeenten dat wel nodig hebben om aan jeugdhulp uit te kunnen geven. Dus we stoppen ermee en gaan het anders regelen. Ouders en kinderen die jeugdhulp nodig hebben, zijn hier in 2016 vanaf."

Ouderbijdrage in 2015
De ouderbijdrage is voor jeugdhulp van een kind dat (deels) buiten het gezin verblijft.
Voor ouders van kinderen die in 2014 AWBZ- en/of GGZ-zorg hadden geldt voor 2015 een overgangsrecht. Zij betalen geen ouderbijdrage in 2015. Het overgangsrecht geldt zolang de indicatie en/of verwijzing duurt in 2015, en uiterlijk tot 31 december 2015.
 
Dit overgangsrecht geldt niet voor ouders van kinderen die in 2014 onder de Wet op de jeugdzorg vielen en vanaf 2015 onder de Jeugdwet. Zij betalen in 2015 wel een ouderbijdrage, net als in 2014. Maar voor hen betekent de afschaffing van de ouderbijdrage dat ook zij in 2016 geen ouderbijdrage meer betalen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)