Syrische spelers rol in Zwolse voorstelling

Zwolle – Wat gebeurt er als we het onbekende binnen onze veilige muren halen? Zijn we bereid hiervan te groeien of regeert de angst en gaan we er genadeloos aan ten onder? Dat is het verhaal dat Theatermaker Irene Kriek probeert te vertellen in de voorstelling ‘TROY’ die zij bij The Young Ones maakte met een groep jonge Nederlandse acteurs en twee Syrische spelers. TROY is op 11, 12 en 13 december te zien op het Young Ones Festival.

troy_1.jpg 

Irene Kriek is een van de vaste theatermakers van The Young Ones en weet elk seizoen weer te verrassen met haar rake voorstellingen, waarbij zij moeilijke thema’s niet uit de weg gaat. Wat bracht haar bij dit idee? Irene: Ik heb deze voorstelling gemaakt omdat sommige delen van de wereld in brand staan en er zo veel mensen zijn die over de wereld trekken, op zoek naar een veilig of beter onderkomen. Dat gaat met heel veel angst gepaard, angst van ons voor het onbekende. Ik denk dat we door onze grenzen te sluiten en muren hoger te maken het probleem vergroten. Ik geloof erin dat we verbinding moeten zoeken met deze mensen, omdat het onbekende onze wereld ook kan verrijken. En wat zouden wij doen als het hier zou gebeuren? Ik ben op zoek gegaan naar die verbinding en als theatermaker heb ik daar op mijn manier vorm aan gegeven.

De cast van TROY bestaat uit een groep van 14 jonge Young Ones spelers en twee Syrische jongens, Moutasem Ekhtiar en Imad Bdewi, die zij speciaal voor deze voorstelling benaderde om mee te doen. De jongens komen uit Syrie en zijn gevlucht omdat het onmogelijk was daar nog een veilig leven te leiden. Moutasem en Imad kenden elkaar voor dit project nog niet en wonen beide in een ander AZC, in een andere stad. Moutasem is inmiddels 1 jaar in Nederland en woont in Vollenhove. Imad is hier pas drie maanden en woont in Apeldoorn. Elke zaterdag komen de jongens samen met Irene naar het Young Ones Theater. Theater maken hadden ze nog nooit eerder gedaan. Maar daar zie je op de vloer niet veel van. 
Imad: Ik ben blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit verhaal. Ik doe vooral mee om mijn kant van het verhaal te vertellen. Niet perse over negatieve ervaringen met de houding van de Nederlanders, want over het algemeen is iedereen erg gastvrij en aardig tegen me. Maar het gaat mij er vooral om dat we duidelijk maken dat het draait om communiceren. Natuurlijk zijn er grote verschillen in leefgewoontes en tradities tussen ons en de Nederlandse bevolking. Dat hoeven we niet te ontkennen. Maar laten we gewoon met elkaar praten. Als ik met jou praat en jij met mij, dan weten we van elkaar wie we zijn en wat we nodig hebben. Praat gewoon met me. Zo simpel kan het zijn.’’ 
Voor Imad en Moutasem is het wel schrijnend om te merken dat sommige Nederlandse inwoners allerlei acties ondernemen tegen de opkomst van AZC’s. ‘’Geloof me, als het niet had gehoeven was ik hier niet gekomen hoor. Ik heb mijn familie en vrienden en universiteit niet achter gelaten omdat ik dat leuk vind’’, vertellen ze allebei.
TROاY is een voorstelling over verschillende werelden, een wereld van verschillen, over verbinding, veiligheid en over hoop, omdat er altijd nog hoop is waardoor we onze dromen kunnen realiseren.
Naast TROY zijn er maar liefst zes andere voorstellingen te zien op het Young Ones Festival. Van een theatrale installatie en een bizarre radio uitzending tot aan de korte film PEER.
Voor meer info over het programma & kaartverkoop , ga naar www.theateryoungones.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Syrische spelers rol in Zwolse voorstelling”

  1. Het meest sneue zou zijn als die jonge asielzoekers hier vanuit allerlei linkse hoeken betrokken worden bij de Nederlandse samenleving…en dan vervolgens géén verblijfsvergunning te krijgen. Ik vraag me altijd af hoe dat voor hen is, om eerst met open armen ontvangen te worden om daarna de deksel op de neus te krijgen.

  2. Dat zou meer dan sneu zijn, zomaareenzwollenaar. Toch denk ik dat de herinneringen aan het verblijf hier in dat geval beter zal zijn dan wanneer jonge asielzoekers vanuit allerlei rechtse hoeken beschimpt, belasterd en buiten de Nederlandse samenleving gehouden worden… en dan ook nog geen verblijfsvergunning krijgen.

  3. Heel sneu dat wij ze zelf hebben uitgenodigd zonder duidelijk te maken wat ze kunnen verwachten.

    De gutmensch krijgt natuurlijk een beter gevoel van mensen om mensen in nabijheid te kunnen helpen dan op afstand in de regio. Waar met hetzelfde geld veel meer mensen bereikt worden.

    Nu is het een soort wie het eerst komt, die het eerst maalt tot de beleidsmakers de influx aan banden leggen. En wie geen geld en zwemdiploma heeft moet met weinig of geen hulp genoegen nemen.
    Aldus de egoistische gutmensch :-*

    Ik zou zeggen, neem vrij van je werk en gutmensch en er zelf op los in een vluchtelingenkamp in de regio. Vergeet daarbij niet te genieten van de culturele verschillen. Dan bereik je meer vluchtelingen en zadel je de gewone Nederlander en toekomstige generaties niet op met allerlei problemen 8)

  4. Kuffar, wat een egoïstische nonsens zet je hier neer. Gelukkig heeft het merendeel van de Zwollenaren wel een hart. Ik juich dit soort initiatieven alleen maar toe. Ik onderschrijf de reactie van Dame volledig.

  5. Suggestieve taal, Leonardo. Waarom is Kuffar’s mening egoïstisch? En waarom suggereer je dat iemand die anders denkt dan jij geen hart heeft? En heb je je stelling ove het merendeel van de Zwollenaren onderzocht of is dat uit de lucht gegrepen?

  6. Jess; Waar zijn de grootschalige demonstraties in Zwolle tegen de vluchtelingenopvang? Waar zijn de digitale handtekeningenacties tegen de vluchtlingenopvang? Precies, die zijn er niet. Wel een paar mensen die hier anoniem hun gal spuwen. En ja, ik vind dat egoïstisch en onbarmhartig. Neem ik geen woord van terug.

  7. Jemig Leonardo: wat een ongelooflijk zwakke redenatie. Er zijn geen demonstraties en ‘DUS’ zijn mensen voor vluchtelingenopvang. Hoe dom, sorry hoor! Er zijn geen demonstraties tegen hongersnood, ‘DUS’ zijn mensen voor hongersnood??? Dit noemen ze in de argumentatieleer een a-contrario redenatie. ‘Als niet X, dan dus Y’. Als Wordt vaak gebruikt, maar vaak foutief. Net zoals jou vaak overkomt.

    Dus prima, je hoeft er geen woord van terug te nemen. Je bevestigt namelijk middels dit soort reacties de domheid van je woorden.

  8. @jesse038 Mooi dat je opkomt voor logisch redeneren en uitgaan van feiten. Daar hou ik ook van. Ik ben dan ook heel benieuwd naar je tekstanalyse van en commentaar op de reactie van kuffar van 3 december 20.01 uur.

Reacties zijn gesloten.