Zwolle – Het Logistiek Expertise Centrum Regio Zwolle heeft 6,2 miljoen euro subsidie toegekend gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het geld wordt onder meer gebruikt om in de aankomende twee jaar 650 extra banen te creëren in de transport- en logistieksector, zegt projectleider Arthur Reijnders. Het LEC Regio Zwolle wordt woensdag 9 december officieel gelanceerd tijdens het Regio Zwolle Congres.
De vierde editie van het congres heeft dit jaar als thema Logistiek en Distributie. Er zullen ook dit jaar veel bevlogen sprekers, prachtige animaties en films aanwezig zijn om de dag tot een succes te maken. Naast het programma wordt ruimte gemaakt om te netwerken met ondernemers uit de regio en de Regio Zwolle Monitor zal gepresenteerd worden. De centrale ligging en uitstekende bereikbaarheid maakt de Regio Zwolle tot één van de belangrijkste knooppunten van Nederland. Maar Regio Zwolle wil zich verder ontwikkelen. Wat is hiervoor nodig? En hoe wordt elders in het land tegen deze regio aangekeken? Dat, en meer, tijdens de vierde editie van het Regio Zwolle Congres. De presentatie van het congres is wederom in handen van Jort Kelder.
Regio Zwolle Monitor
De Regio Zwolle bestaat uit 19 gemeenten die zich uitspreiden over vier verschillende provincies, drie verschillende Kamers van Koophandel en vijf verschillende COROP-gebieden. Dit zorgt ervoor dat de voor de Regio Zwolle Monitor benodigde informatie weliswaar verkrijgbaar is, maar slechts fragmentarisch beschikbaar en dat deze op elkaar moet worden afgestemd.
Het onderzoek dat aan de Monitor ten grondslag ligt, wordt onder leiding van het Lectoraat Area Development van Hogeschool Windesheim verricht door een onderzoeksteam, waar ook Rabobank Groep Economisch Onderzoek, Kamer van Koophandel Oost-Nederland, de 19 gemeenten en Provincie Overijssel aan bijdragen. Dit unieke samenwerkingsverband verzamelt informatie, stemt deze op elkaar af en vertaalt ze naar bruikbare indicatoren. Deze indicatoren worden aan de hand van drie pijlers in de Monitor inzichtelijk gemaakt: staat van het bedrijfsleven, demografische en sociaal-economische index en economische cultuur in beeld.
De Regio Zwolle Monitor 2014 komt met een aantal opvallende feiten:
• de Regio Zwolle kent 650.000 inwoners en 310.000 arbeidsplaatsen
• de toegevoegde waarde van de Regio Zwolle is van € 17,3 miljard gestegen naar € 18,7 miljard
• 89% van de bedrijven heeft minder dan 10 werkzame personen
• de werkloosheid is gestegen van 6,9% naar 8,1%, maar is lager dan het landelijke percentage van ruim 10%. De jeugdwerkloosheid is gedaald
• de stuwende kracht achter de regionale economie is de Industriële sector
• de werkgelegenheid in de Creatieve Industrie is in één jaar gestegen met 10%
• 9,2% van alle internationaal actieve bedrijven in Nederland is gevestigd in de Regio Zwolle
• 32% van de familiebedrijven in de Regio Zwolle is internationaal actief. Voor de niet-familiebedrijven ligt dit op 19%
• de top-3 exportbestemmingen bestaat uit België (78%), Duitsland (87%) en Verenigd Koninkrijk (32%)
• de top-3 exportbestemmingen buiten Europa bestaat uit Verenigde Staten (17%), Zwitserland (7%) en China (7%)
Opvallend is dat de regionale ondernemer ten opzichte van zijn landelijke collega meer investeert en een aanzienlijk betere solvabiliteit heeft. ‘Als gevolg van de hefboomwerking tussen vreemd en eigen vermogen, is het gemiddelde rendement op het eigen vermogen van de regionale ondernemer echter lager’, verklaart Harke Plas van de Stichting Metropool Zwolle die de Regio Zwolle Monitor uitgeeft. ‘Dit past bij de aard van de ondernemer; in veel gevallen een familiebedrijf. Men is bereid om te investeren en gaat niet alleen voor winstmaximalisatie.’
Het zou lekker duurzaam zijn als deel van die 6,2 miljoen euro subsidie toegekend wordt aan nieuwe transport en logistieke oplossingen. E-bikes, cargobikes, stadsdistributie, ect.
Kan het Het Logistiek Expertise Centrum Regio Zwolle ook hier een kenniscentrum worden.