Energiegebruik volledig duurzaam in 2030?

Zwolle – De Milieuraad Zwolle heeft een berekening gemaakt wat er nodig is om de doelstelling, dat onze stad duurzaam is in het jaar 2030, te bereiken. In deze studie gaat de Milieuraad na wat het voor Zwolle betekent als alle energie opgewekt gaat worden door de bekende vormen van duurzame energie, namelijk windenergie, zonne-energie en biomassa zoals biogas, biodiesel en ethanol.

schermafbeelding_2015-12-04_om_14.05.46.png 

Alleen aandacht voor de aanbodzijde van energie is volgens de raad niet voldoende. "Ook zal vol moeten worden ingezet op energiebesparing in de woningbouw, bij kantoren en instellingen, in de industrie en het vervoer. De veranderingen die de overstap naar een volledige duurzame stad met zich mee brengen roept veel vragen op. Hoeveel tijd neemt dit in beslag? Op welke projecten moeten we inzetten en welke juist niet? Hoeveel is het huidige energiegebruik in Zwolle eigenlijk, en kunnen we dat opwekken op andere manieren? En welke manieren zijn dan het meest kansrijk? Allemaal vragen die vaak worden gesteld en waar over wordt nagedacht. Het is de kunst om ideeën die in de praktijk realiseerbaar zijn concreet en tastbaar te maken." De Milieuraad Zwolle heeft een berekening gemaakt om aan te tonen hoe dit er uit zou kunnen zien. Daaruit blijkt dat het niet onmogelijk is, maar dat het wel consequenties heeft voor het grondoppervlak. Om de kans op succes te vergroten zou Zwolle er goed aan doen om verder te kijken dan de gemeentegrenzen.

De samenwerking met omringende gemeenten, maar ook bedrijven, waterschappen en de provincie zijn hier voorbeelden van. Ook kan worden ingespeeld op regionale projecten die al zijn opgestart. 
Energiepark Zwolle
Als we uitgaan van de totale energiebehoefte van de gemeente Zwolle dan is een gebied van 5,5 vierkante kilometer nodig voor het vestigen van een Energiepark. Bij maximale energiebesparing kan deze oppervlakte verkleind worden tot 3,5 vierkante kilometer. Deze ruimte zal dan gevuld worden met zonnepanelen en windmolens. De exacte locatie(s) van deze zonnepanelen en windmolens is een discussie op zich. De Milieuraad biedt aan om mee te denken over de ruimtelijke inpassing hiervan. Biomassa valt af, omdat hiervoor te veel grond nodig is. Op het Energiepark moeten dan ook installaties komen voor het bufferen van de opgewekte elektriciteit. We moeten dan wel bereid zijn om zo`n stuk grond op te willen kopen van (voornamelijk) boeren en het niet meer te gebruiken als landbouwgrond. Mede gezien de lage prijzen in de agrarische sector is dit niet ondenkbaar. Als aanloop zou Zwolle kunnen beginnen met een proefproject van 1 vierkante kilometer. De gronden moeten immers wel verworven kunnen worden, en de investering moet realistisch zijn. Daarna bedruipt het Energiepark zichzelf uit zijn eigen inkomsten.
Voorbeelden geslaagde projecten
Er zijn voorbeelden van steden met zo`n Energiepark. Het bij Munster gelegen Saerbeck toont een imponerende inzet. Het vlak bij het stadje gelegen bio-energie park met een veld van 24.000 zonnepanelen, zeven windmolens en een biogasinstallatie (vergistingsinstallatie op basis van GFT afval), maakt indruk. Daarnaast telt het dorp zelf nog 400 zonnepaneel installaties en een verwarmingsinstallatie (warmtecentrale) op houtpellets met een veld van 24.000 zonnepanelen, in een omtrek van 900 meter scholen, sportaccommodaties en een kerk verwarmt door middel van een warmtenet. 
 
Als tweede voorbeeld is Hoonhorst. Deze kern is hard op weg om energieneutraal te worden. De Stichting Duurzaam Hoonhorst trekt de kar en de bewoners zijn enthousiast en doen mee. Een aantal van de concrete projecten daar zijn: duurzame basisschool, blad als meststof, dorpsdeelauto, project DAG (Duurzaam Afval naar Grondstof), Dorpsverwarming op houtsnippers, en collectief aanschaffen van zonnepanelen. 
 
Het rapport is te vinden op:  www.milieuraadzwolle.nl 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Energiegebruik volledig duurzaam in 2030?”

  1. En nu aan de slag. Verlichting snachts bij kantoren uit. Wat ook aandacht nodig heeft zijn al die winkels die de deuren open laten staan terwijl de warmte eruit vliegt!

  2. Ik denk aan 2 kanten weren want aan de maatregelen bij de mensen wordt al behoorlijk veel aandacht besteed en op het vlak van genoemd bio-energiepark is nu een mooie kans.
    Immers de grondprijzen leveren ook niets op.

  3. Goed punt, het kijken naar alternatieve energie begint door je af te vragen of je het wel nodig hebt. Het heeft de toekomst om zo energieloosmogelijk te zijn en het goede nieuws is dat dat gewoon kan. Als de gemeente Zwolle verplicht dat alle nieuwbouw vanav Jan.2016 NOM is ( nul op De meter) dan komen we er wel, als alle woningbouwvereniging en ook met renovatie tot NOM willen gaan.
    Daarnaast auto’s delen en binnen 5 jaar zijn we al heel ver, nu de politieke moed nog!!!

Reacties zijn gesloten.