Zwolle – Zwolle wil een gastvrije stad zijn, die toegankelijk is voor iedereen. Dat stelt eisen aan de inrichting van de openbare ruimte: deze moet bereikbaar, bruikbaar en begrijpelijk zijn voor iedereen, met en zonder handicap. De uitgangspunten hiervoor zijn nu vastgelegd in een visie op toegankelijkheid van de openbare ruimte. In 2016 krijgt de visie een praktische uitwerking in de vorm van een handboek en een inventarisatie van knelpunten.
Wethouder Filip van As: ‘Met deze visie wordt toegankelijkheid van de openbare ruimte niet aan het toeval overgelaten, maar krijgt het een duidelijke plek in het proces van ontwerp tot uitvoering. Ontwerpers van de openbare ruimte kunnen er al in een vroeg stadium rekening mee houden. De visie helpt ons ook met het lokaal toepassen van landelijke voorschriften waar we ons aan moeten houden.’ Al in 2012 had het onderwerp toegankelijkheid de aandacht van het college van b&w. Toen ging een pilot van start met het inhuren van een stadsergonoom, die als opdracht had om in beeld te brengen waar mensen met een lichamelijke beperking in de stad tegenaan lopen en suggesties te doen om dit op te lossen. Als vervolg op de pilot heeft het college eind 2014 besloten de toegankelijkheid van de openbare ruimte te borgen in een visie en een handboek en de rol van stadsergonoom intern te beleggen.
De visie sluit aan op artikel 1 van het Verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van personen met een handicap. Dit verdrag betekent een omslag in het denken, namelijk dat afzonderlijk beleid voor mensen met beperkingen niet nodig of zelfs onwenselijk is, omdat bij de inrichting van de maatschappij al bij voorbaat rekening wordt gehouden met wat alle mensen nodig (kunnen) hebben. ‘Inclusief beleid’ gaat over non-discriminatie, participatie, gelijke kansen, toegankelijkheid en persoonlijke autonomie.
Het college van b&w heeft het verdrag in april 2013 namens de gemeente Zwolle ondertekend en geeft hiermee aan er op lokaal niveau invulling aan te willen geven. Dit doet de gemeente met de Zwolse Gehandicaptenraad. De visie is een co-productie van de gemeente en de Zwolse Gehandicaptenraad. Bij het ontwikkelen van de visie is een brede groep van belanghebbenden, waaronder leden van de Participatieraad en de Zwolse Gehandicaptenraad, gevraagd om in een bijeenkomst mee te denken. Binnenkort spreekt de gemeenteraad zich over de visie uit. In 2016 wordt de visie uitgewerkt in een handboek en inventarisatie van knelpunten. De bredere ambitie van een inclusieve samenleving geven gemeente en de Zwolse Gehandicaptenraad vorm in een lokale agenda voor inclusie.