Reboot Hanzeland

Zwolle – Hanzeland is in de jaren tachtig en negentig stapsgewijs als nieuwe uitbreidingswijk van Zwolle ontwikkeld. Dit kwartier aan de ‘andere’ kant van het station van Zwolle ligt strategisch gunstig tussen de binnenstad, uitvalswegen, hogeschool Windesheim en het groene gebied bij de IJssel. Ook vanuit de regio is Hanzeland zeer goed bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Ondanks deze gunstige ligging profiteert het gebied amper van zijn directe omgeving. De relatief grote schaal van gebouwen en openbare gebieden en de strikte scheiding tussen woon- en kantoorgebieden dragen niet bij aan de levendigheid. Weinig aantrekkelijke pleinen en leegstaande kantoren en winkels verergeren het probleem.

schermafbeelding_2015-12-16_om_11.17.00.png 

De grote stromen studenten tussen station en de hogeschool en de werkenden brengen alleen lokale levendigheid op het Lübeckplein en de direct aangesloten verkeerswegen. De overige delen van Hanzeland profiteren niet of nauwelijks van deze groepen. Buiten kantoor- en schooltijden is het gebied verlaten. De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel willen het onbenutte potentieel van Hanzeland activeren en het gebruik van het gebied, in het bijzonder de openbare ruimte, verbeteren. Daarom gaven ze opdracht aan architectencollectief Raumspielkunst om de kansen voor Hanzeland en in het bijzonder de openbare ruimten in beeld te brengen. Onder de naam ‘Reboot Hanzeland’ zijn gedurende een week bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, huurders, studenten, reizigers, werkenden, initiatiefnemers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om waardering, kritiek, ideeën en mogelijke impulsen voor Hanzeland uit te spreken.

Raumspielkunst stelt op basis van de bevindingen een aantal speldenprikken en acties voor om Hanzeland te verlevendigen en verbeteren. De acties zijn te onderscheiden zijn in drie categorieën: stedenbouwkundige maatregelen (andere inrichting van de ruimte), programmatische aanpassingen (functiemenging of –wijziging) en sociale interventies (faciliteren van ontmoeting of uitnodigen tot gebruik van openbare ruimten door bewoners en studenten). Ze stellen onder meer voor om het pand Lübeckplein 68 langer beschikbaar te houden om vraag en aanbod van bewoners, ondernemers, verenigingen en opleidingen met elkaar te verbinden. Ook zijn er ideeën voor een andere inrichting van pleinen en openbare ruimten met meer groen, die meer uitnodigen tot ontmoeting en gebruik.

Raumspielkunst beveelt ook aan de bewoners van Hanzeland te faciliteren in het oprichten van een wijk of buurtcentrum met een gemeenschappelijke werkplaats in een leegstand pand in het kantorengebied. Daarmee komt er buiten kantoortijden meer levendigheid en ontstaat er een ontmoetingsplek voor bewoners die ook zorgt voor een betere verbinding tussen het woon- en het kantorengebied. De architecten van Raumspielkunst presenteren eind januari hun voorstellen aan iedereen die heeft meegedacht en/of geïnteresseerd is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Reboot Hanzeland”

  1. Inderdaad een blunder van jewelste, en tot de veiligheid op de perrons draagt het niet bij want je kan hetzij van Hanzeland af, hetzij van de centrumkant af, altijd als kwaadwillende op een perron komen. Om dat te voorkomen hadden er aan weerszijden een rij met poortjes moeten staan. 😀

  2. Het was ook helemaal niet de bedoeling dat het gezellig zou zijn en sfeer zou uitstralen. Wat dat betreft is het helemaal gelukt. Doelstelling behaald zou ik denken.

  3. Met dit soort initiatieven wordt maar weer eens bevestigt in wat voor een rare tijd we nu leven. Eerst het Hanzeland introduceren als modern, vooruitstrevend en bruisend kantorencomplex met plaatjes waar allemaal mensen kriskras door elkaar lopen en dan er na zoveel jaar achter komen dat het toch niet zo bruisend is, júíst omdat het zo nodig zo modern en compleet gericht op bedrijven moest zijn, vreemd h?!?

    Eigenlijk moet je architecten verbieden bij een impressie mensen erbij te zetten zodat het ‘levendig’ lijkt en eigenlijk moet je architecten verplichten het te ontwerpen als dat het een regenachtige herfstdag is, met een realistische weergave van hoe iets wordt, maar helaas leven we in een tijd van snel gewin en weinig oog voor wat echt mooi is, in plaats van wat winstgevend, efficiënt en zo fantasieloos mogelijk is.

  4. Ik woon er zelf. Tegenover het Lubeckplein.
    En ik lees met enige regelmaat de luchtballonen die hier worden opgelaten door de gemeente over haar ludieke initiatieven met de wijk.

    Het is volgens mij zo dat in het artikel hierboven (alweer) de plannen zo rooskleurig worden beschreven, dat je zou gaan denken dat het allemaal goed komt.

    Aan de achterkant van de grote flat ligt een best mooi wijkje. Kleine straten, mooie huizen, tuinen en een groenstrook grenzend aan de geluidswal van de IJsselallee. Mijn uitzicht op de andere kant dus. Ik heb er nu 6 jaar met veel plezier gewoond.

    Ik heb zelf de indruk dat de mensen die achter mij wonen, grote huizen, bungalow’s en appartementen, er allemaal net zo over denken.

    Je woont er centraal, met de fiets ben je via de tunnel snel in de binnenstad.
    Met de trein op loopafstand is heel nederland bereikbaar.
    En met de auto is het als je in de stad moet zijn even omrijden, maar de snelweg is 1 afslag verderop.
    Andersom net zo, het is ongelooflijk makkelijk bereikbaar. Dat is in mijn ogen het grote pluspunt van Hanzeland.

    De grote vraag, hoe reboot je een kantorenwijk. En belangrijker, is dit eigenlijk wel nodig.

    Deze wordt niet beantwoord door met mooie praatjes de passerende studenten (die echt niet langer dan noodzakelijk blijven “hangen” op het plein) te beschrijven als “de grote stromen studenten tussen station en de hogeschool en de werkenden brengen alleen lokale levendigheid op het L?beckplein en de direct aangesloten verkeerswegen. De overige delen van Hanzeland profiteren niet of nauwelijks van deze groepen.”

    Hoe kan het ook anders … er valt niet te profiteren aan voorbijgangers !!

Reacties zijn gesloten.