Zwolle – Tijdens de eerste bijeenkomst voor deelnemers aan de Zwolse PeperMunt hebben veel interessante ideeën de revue gepasseerd. Van digitalisering, cadeaubonnen tot en met kerstpakketten. Voor deelnemers en consumenten wordt de lokale munt steeds boeiender. Deze PeperMunt heeft als voornaamste doel om de lokale, regionale economie te versterken.
Belangrijk nieuws is dat de lokale Zwolse PeperMunt op korte termijn de elektronische weg op gaat. Omdat chartaal geld gevoeliger is voor vervalsing, werkt de stichting samen met S.T.R.O. om de munt te digitaliseren. Doel hierbij is tevens om de circulatiesnelheid te verhogen. S.T.R.O. is een internationale organisatie die zich reeds twintig jaar bezighoudt met het digitaliseren van met name lokale munten. In Nederland is dit systeem al in Wageningen en Groningen ingevoerd. Voor de PeperMunt betekent dit dat mensen een rekeningnummer met bijhorende pas krijgen. Daarnaast krijgen gebruikers een app op hun smartphone, zodat daarmee in Zwolse PeperMunten betaald kan worden. Doordat de munt op deze manier sneller circuleert in het lokale economische systeem, profiteren ondernemers van een omzetverhoging van tenminste 10%.
Unieke producten
Een andere manier om de lokale economie te versterken is door unieke producten te gaan bieden. Of door aan te sluiten bij reeds bestaande lokale initiatieven. De aanwezige ondernemers op deze eerste bijeenkomst, opperden hier veel inspirerende ideeën. Van aansluiten tot de smaakroute, uitdelen van cadeaubonnen tot en met typisch Zwolse producten die alleen met de PeperMunt te betalen zijn. Op een bepaald moment sloot de wethouder van Financiën, Cultuur en Onderwijs, de heer Jan Brink, ook aan bij de vergadering.
Jan Brink: “De gemeente Zwolle volgt met veel interesse initiatieven in de stad die de lokale activiteiten versterken. Alternatieve ruil- of betalingsmiddelen kunnen daar een rol bij spelen. We gaan graag met de Pepermunt in gesprek over de samenwerkingsmogelijkheden. Natuurlijk hebben we wel te maken met de financiële regels waar we ons aan moeten houden.” Op dit moment zijn er veertig deelnemers aangesloten bij dit initiatief. Bij deze ondernemers kan betaald worden met de Zwolse PeperMunt. In de komende tijd zullen zij unieke producten en diensten gaan bieden die met deze munt betaald kunnen worden. Nieuwe deelnemers kunnen zich aansluiten en hun creatieve inbreng geven. Meer informatie www.zwolsepepermunt.nl.
Het belang voor ondernemers is helder maar als consument heb je toch eigenlijk geen voordeel van dit soort regionale betaalmiddelen. Ik vind het een sympathiek initiatief maar ik kan me niet voorstellen dat er echt veel mensen aan meedoen.
Leuke website van deze stichting. Ik zal er eens een paar kopen om te proberen.
Het voordeel voor de consument? Dat zie ik ook nog niet echt @ribo, behalve dat ik graag bij lokale ondernemers koop. En als die lokale ondernemers ook weer mijn geld bij andere lokale ondernemers besteden, dan help ik dus met mijn lokale aankoop met Zwolse PeperMunten in een keer meerdere andere lokale ondernemers als ik het goed begrijp. Leuk idee. Ik heb altijd al eens zo’n dominosteentje om willen gooien.