Zwolle – Het afgelopen half jaar hebben vele Zwollenaren nagedacht over de vraag: Wat voor stad willen we zijn in 2030? Jong en oud zijn het erover eens dat onze unieke historische binnenstad een schat is die we moeten blijven koesteren. Wel zouden we onze trots op deze mooie en schone binnenstad wat beter kunnen uitdragen en wat minder bescheiden zijn.
In opdracht van de gemeente Zwolle heeft adviesbureau AlphaRainbow de afgelopen periode een visie ontwikkeld over het Zwolle van 2030 op basis van onderzoek, enquêtes en gesprekken met vele Zwollenaren. Woensdagavond 17 februari is deze visie door Michiel van Beek, projectleider van AlphaRainbow in de Raadszaal van het gemeentehuis gepresenteerd aan betrokken en belangstellende Zwolleneren. In maart zal de gemeenteraad hierover haar mening vormen. Zwollenaren voelen zich verbonden met elkaar en met de binnenstad en willen elkaar daar ontmoeten voor vertier, werk en inspiratie. “Zwollenaren kijken nog naar elkaar om en als er in de stad iemand van de fiets valt wordt die geholpen.” Het goede culinaire aanbod moet worden gehandhaafd en op cultureel gebied zouden jongeren wat meer aandacht moeten krijgen. De bereikbaarheid van de binnenstad moet worden verbeterd en in 2030 zou er geen gemotoriseerd verkeer meer in de binnenstad moeten zijn. “Het is goed denkbaar dat de mensen uit de buitenwijken middels een stap-op stap-af systeem met een elektrische bus naar de stad komen in plaats van met de auto en dan is het parkeerprobleem ook opgelost,” volgens Michiel van Beek. De veiligheid is “een pareltje van Zwolle”, maar mag in de toekomst voor vrouwen en ouderen nog wel iets verbeteren en “hufterigheid wordt niet getolereerd in Zwolle.” Er zal in de toekomst minder overlast zijn van geluid, omdat volgens Michiel van Beek bij muziekfestivals met de nieuwste “oordopjestechnologie” de bands niet meer versterkt hoeven te spelen.
Op dit moment is Zwolle een sterk geordende en gestructureerde stad en dat zou wel iets minder mogen. “De jasjes mogen wel wat vaker uit en we mogen wel iets meer van onder-de-grote-rivieren worden.” Het kan allemaal wat speelser met meer plezier en minder ingetogen. Het aantal winkels zal zeker afnemen en meer het karakter krijgen van showwinkeltjes, waar klanten de producten kunnen bestellen die dan worden thuisbezorgd. Op die manier hoeven mensen niet meer met de gekochte spullen door de binnenstad te zeulen en hebben dan minder vaak de auto nodig. Ook de winkels in de binnenstad hoeven dan minder voorraad aan te houden en hoeven er minder vaak leveranciers met hun busjes de stad in. Leegstand kan met creativiteit ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden bieden en geeft ruimte aan meer diversiteit in het winkelaanbod. Samenwerking tussen ondernemers en gemeente kan nog wel verbeteren ook op het gebied van regelgeving. Op toeristisch gebied staat Zwolle in Nederland op de 11de plaats en door een gerichte promotie op cultuur, historie, winkelen, eten, uitgaan en veiligheid kunnen we op dit lijstje stijgen. Onze historische binnenstad is één van de mooiste geheimen van Nederland, die we niet alleen voor onszelf willen houden, maar ook met trots willen laten zien aan alle bezoekers van onze gastvrije stad.
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
De Gemeente Zwolle zou een goed statement kunnen maken door het historische besef uit te dragen en een herbouw van een verdwenen historisch gebouw of element terug te laten bouwen.
Hiervoor zijn genoeg voorbeelden te verzinnen, zo stond er ooit een Waag op de Melkmarkt, de Jan Baghtoren op het Rode Torenplein kan herbouwd worden of de scheepskraan die eeuwen op het plein heeft gestaan.
Er zouden bijvoorbeeld ook subsidies kunnen worden gegeven om gevels in oude luister te laten herstellen.
Subsidies geven om panden te herstellen zoals de bibliotheek in de Diezerstraat? Hersteld in 2010 voor miljoenen zodat het pand gebruik klaar gemaakt kan worden voor commerciele doeleinden in 2016?
Panden worden gesloopt en een Primark komt er voor in de plaats waar de kleding door kinderhanden in het buitenland in elkaar is gezet. Of onder zeer slechte omstandigheden van personeel.
Jammer.
Als ‘import Zwollenaar’ ben ik heel blij met deze stad! Kom zelf uit Rotterdam en voel me hier 100x beter :D:D:D
Die is dus duidelijk nog nooit op een festival geweest, als hij denkt dat het geluid van de band het enige is wat men wil horen.
@ Historisch besef
Misschien ook de oude namen weer terugbrengen op de gevels ( voor zover mogelijk)Vroeger hadden huizen geen nummer, maar een naam. Vaak ook een gevelteken. Zie onder de situatie opo de Grote Markt in 2006 Deze info komt van Wikipedia. Denk dat dan nog wel enig onderzoek nodig is.
Naam aanwezig op pand (2006)
3 De Drie Kalanders (oorspronkelijk: De Drie Camelotten)
Ja
4 In de Zon
Ja
5 Koning David
Ja
6 Het Rad van Avontuur
Nee
7 De Blauwe Druif
Nee
8 De Goude Arend (oorspronkelijk:De Clarenborch)
Nee
9 De Blanckensteyn
Nee
10 In ’t Rode Hert
Ja
11 oost De Gouden Ster
Nee
11 west De Kronenborg
Nee
11 Het Nieuwe Heerenlogement
(na samenvoeging oost- en westelijk deel)
Nee
12 De Zilveren Helm
Nee
13 De Witte Wan
Nee
13A De Harmonie
Ja
14 De Drie Flesjes
Ja
15 Het Hondje
Ja
De Grote Markt 9 is het voormalig pand van Boekhandel Waanders. De naam van deze boekhandel valt te lezen op de gevel. Grote Markt 11 heeft een zonnewijzer uit 1754 die is bevestigd aan de gevel. De naam van het restaurant dat erin is gevestigd is hiervan afgeleid: La Meridiana. Grote Markt 15 wordt in de volksmond ook wel ’t Untien genoemd. Toen het pand in 1998 afbrandde werd er gekscherend gesproken van Fikkie en Hot Dog.
@Historischbesef:
In dat licht:
Nu V&D toch failliet is, kunnen ze mooi dat betonblok slopen en de Michaelkerk er terugzetten 😉
@Oldeblauwvingert: Dat de voormalige bibliotheek in de Diezerstraat is opgeknapt is op zich natuurlijk niet verkeerd, het is verder een mooi pand, óók als Zara er straks in zit en het iets aangepast zal zijn.
Het stuk aan de Melkmarkt is al lang en breed besproken en was ook al voor de sloop zeer aangetast met een betonnen complex, maar ik heb goede hoop dat wat er nu gebouwd wordt wel goed aansluit bij de omgeving.
@Sidonia: Het zou inderdaad ook mooi zijn om de oude namen op de gevels nog meer te herstellen, dat geeft inderdaad een mooi beeld van hoe de woningen vroeger een naam hadden en welke betekenis dit had.
De toren van de gesloopte Michaelskerk terugbouwen, op de plek van de v&d. De hele kerk zelf opnieuw opbouwen zal niet haalbaar zijn. De toren was tot 51 jaar geleden het tweede baken van Zwolle, naast de Peperbus, en hoort (hoorde) echt bij de Zwolse ‘Skyline’.
@ari: Dan zou ik nog eerder opteren voor het terugbouwen van de (oorspronkelijk) hoogste kerktoren van Nederland, van de Grote Kerk, 113 meter hoog en geveld door een blikseminslag in 1669. Dán ben je historisch verantwoord gezien pas echt goed bezig.
De gracht opnieuw graven op de Melkmarkt zou natuurlijk ook fantastisch zijn en dan de markt verplaatsen naar het nieuw te bouwen plein van waar nu nog het ‘V&D-gebouw’ staat.
Het is heus niet zo moeilijk om Zwolle (nog) mooier te maken, maar er moet vooral de wil zijn om het daadwerkelijk uit te voeren.
Een replica van een oude havenkraan op het Rode Torenplein zou ook een mooie aanvulling zijn van de binnenstad.
Als we toch torens gaan herbouwen, dan aub met respect voor het verleden, maar wel modern. En dan ook die van de Grote Kerk. De 3de keer en met huidige technieken, moet dat toch wel lukken.
De toren van de Grote Kerk is niet haalbaar. Komt door de latere historische bebouwing op die plek (consistorie). De toren die ooit aan de Roggenstraat stond zal een stuk eenvoudiger in te passen zijn. Bovendien is de toren van de Grote kerk al zo’n 300 jaar verdwenen door blikseminslag en brand. De toren van de Michaelskerk is daarintegen door eenofandere projectontwikkelaar platgegooit, terwijl veel Zwollenaren het hier niet mee eens waren.
Wauw, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Die jongens van City Center zouden eens moeten gaan praten met jullie. Ik zou als aanvulling een gevelsubsidie als gemeente aanbieden aan pandbezitters, om het centrum wat meer karakter te geven. Alles valt of staat met de gevels die je ziet. Als je me niet gelooft, ga dan eens een weekendje naar Praag. Dichterbij Utrecht. En laten we vooral door blijven gaan met het ontwikkelen van nieuwe kunst.
Dat lelijke overdekte gedeelte winkelcentrum afbreken en de architect Natalini hier wat moois voor laten bedenken. Hij heeft nog enigzins historisch besef en heeft van het Eiland ook wat moois gemaakt.
Niet alleen projectonwikkelaars maar vlak de heren Vroom en Dreesmann ook niet uit, zij hadden veel invloed binnen het Bisdom en ook veel belang bij de dure binnenstadsgrond.
Sommige geheimen kunnen beter geheim blijven… 😉
Blik naar Zwolle 2030: nu echt alles snel gaan veranderen naar het voorbeeld van New-York.
Wolkenkrabbers, veel lichtreclame, veel en hoge reklame, een metro, een nieuwe plaatsnaam Zwolle wordt New-Zwolle, een vliegveld, iets meer misdaad, PEC-voetbal wordt PEC-football,….. etc. etc.
Waar wachten we nog op?
Vanavond met een vriend na een heerlijke maaltijd van Sofra door de stad gelopen. Bakkie gedaan bij de Coffee Company en verder gewandeld via de buitenkant naar parkeerdek Noordereiland. Op die route zie je hoe mooi Zwolle is qua oude panden, zeker langs de grachten. De meesten staan er strak bij. Maar wat een aanfluiting is dat kraanbolwerk dan zeg, afschuwelijk. Een fantasieloze, 1300 in een dozijn blokkendoos op zo’n prominente plek!! Helaas zie je dat vaker in Zwolle, de net niet nieuwbouw. Ook de Kamperpoort tegenover Wehkamp, die bruine huisjes, volstrekt belachelijke nieuwbouw op zo’n zicht locatie. Daar moet Zwolle echt mee aan de slag. Bouw hoger, gedurfder en meer tot de verbeelding sprekend ipv behoudend, visieloos en non-creative. Jammer, gemiste kansen!
@Meid: Het nieuwe gedeelte op het Eiland is zeker de mooiste nieuwbouw die de laatste jaren gebouwd is, maar ik denk als je nogmaals wat door deze architect laat ontwerpen, dat het dan weer wat teveel van hetzelfde wordt, want deze architect heeft wel een heel erg sterke eigen beeldmerk.
@ZwollenaarbackAGAIN: Als je er oog voor hebt is er in Zwolle nog heel veel moois te zien en verbaas je je er soms over dat bepaalde panden het hebben ‘overleefd’, als je ziet op foto’s hoe ze er bij stonden in de jaren ’60 en ’70. In deze jaren en in de jaren ’80 is er ook nog het nodige herbouwd, maar dat zie je de laatste jaren eigenlijk veel te weinig.
Verder ben ik ook nog niet helemaal overtuigd van ‘de Stelling’, maar wanneer die helemaal af is en wanneer er ook meer bebouwing omheen staat, dan denk ik wel dat dit stuk een toegevoegde waarde voor de stad zal zijn.
Ik hoop dat de Gemeente Zwolle eens een inspiratie-avond houdt over dit onderwerp, want ik denk dat de mensen uit de stad zelf de beste ideeën hier over hebben. Wie zou ik hier eventueel over kunnen mailen of lezen er mensen van de Gemeente Zwolle mee hier?
Het oerlelijke blok van de V&D, Xenos en overdekte winkelpassage helemaal slopen en vervangen door deels nieuwbouw aansluitend bij Eiland. En met een groot stadspark. ’s winters ijsbaan, zomers skatebaan, warenmarkt, etc. Dan trek je weer mensen naar de stad. Die komen niet meer voor de 13in een dozijn winkels. Ze willen beleven.
Helaas heb je te maken met meerdere vastgoedeigenaren en ook bewoners boven in de passage. Die allemaal hun belangen hebben. In Duitsland bestaat zoiets als stedelijke herverkaveling. Zwolle zou een mooie pilot zijn om van dit mislukte jaren 60-experiment weer wat moois te maken m.b.v. herverkaveling.
Helemaal eens met Mel,
slopen die verschrikkelijk grijze betonnen puist. Aantrekkelijke winkeltjes waar je gezellig naar binnen wandeld, en vooral een aantrekkelijke binnentuin, met de kerst leuke kraampjes een mooie ijsbaan maken, veel groen, waar je ook gezellig kunt zitten. enz. enz.
De Melkmarkt heeft zo’n koude oer saaie ongezellige uitstraling,
kan toch veel beter, verlichting, veel meer mooie bomen en veel groen.
Zwolle kan zoveel gezelliger worden
:D:D:D:D:D
Meer kebab toko’s in en om de V&D, meer schimmige goudwinkeltjes en kledingwinkels. En ik mis nog een turkse pizzaria op de hoek.
@ Observer, als enige andere ingelogd persoon, heb jij nog wat te melden?
V&D-pand. De boel platgooien en opnieuw beginnen is in elk geval geen optie. “Het gebied is in handen van meerdere eigenaren, met elk verschillende belangen.
De Sensator (bovendstaand citaat uit het plaatselijke suffertje) had in dit geval best dieper op deze, voor mooi-Zwolle, belangrijke zaak mogen ingaan!
Verwacht dat de betreffende journalist de persvoorlichter van René de Heer nog meermalen aan de jas zal trekken aangaande deze bijzondere locatie.
Hoeveel invloed heeft de raad, met inachtneming van bovenstaande, nu écht nog?
Is het wellicht niet eens belangrijk meer hoe de Zwolsche fracties over deze zaak denken?
En de gemeente Zwolle hoort daar niet bij. Ze gaan natuurlijk en gelukkig maar, wel over het openbaar gebied aldaar.
@ Belinda Udo, op 20 februari 2016 10:25, wat (welke bedrijvigheid) vind je wel leuk op die plek?
Zwolse binnenstad
Ook Perry Sport en Aktiesport zijn failliet verklaard. Dat maakte een woordvoerder van de curator dinsdagavond bekend.
De dreun van het faillissement van V&D is nog hoorbaar in veel binnensteden, of de volgende grote winkelketens zijn ten onder gegaan. Perry Sport (vestiging bij Broerenkwartier) en Aktiesport (Diezerstraat en winkelcentrum Stadshagen) zijn dinsdagavond failliet verklaard, waardoor er in de Zwolse binnenstad opnieuw een harde klap te verwachten valt.
Het faillissement heeft ook te maken met het omvallen van V&D. Het warenhuis was een van de grotere partners van moederbedrijf USG Holding. Perry Sport heeft zeventig vestigingen in Nederland, Aktiesport 180.
Eerder werd al bekend dat de winkelleegstand in Zwolle door het wegvallen van V&D is opgelopen tot meer dan 15 procent.
(bron: ZwolleNu)